Får jag ta med kollegor till nya jobbet?

Foto: Getty Images

Är du på väg att byta jobb och vill att dina kollegor också ska jobba där? Då finns det några saker du bör se upp med så att du inte bryter mot lojalitetsplikten – eller en eventuell värvningsklausul.

Som anställd omfattas du av lojalitetsplikten. Det innebär att du förväntas sätta arbetsgivarens intresse före dina egna. Som anställd får du med andra ord inte vara illojal eller göra något som kan skada din arbetsgivare.

Den innebär även att du självmant ska upplysa arbetsgivaren om sådant som kan behövas för att verksamheten ska fungera.

– Att vara illojal kan till exempel vara att värva kollegor till sin nya arbetsgivare, förklarar Ullika Dalén, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Kan skada arbetsgivaren

Problemet är att din nuvarande arbetsgivare riskerar att tappa kompetens och konkurrenskraft om många medarbetare slutar samtidigt, eller om de tappar viktig nyckelkompetens. Det kan innebära skada för arbetsgivaren. 

Var går gränsen för ett illojalt beteende, när kan det anses att jag har värvat kollegor?

– Det är när du på olika sätt bearbetat och påverkat dina kollegor till att sluta och börja hos din nya arbetsgivare. Du har alltså med ditt agerande medverkat till att locka över dem till din nya arbetsplats.

Vad händer om andra hänger med till mitt nya jobb, även om jag inte försökt påverka dem?

– Att några på eget initiativ söker sig till samma arbetsplats innebär inte att du är illojal. Då är det ju inte ditt agerande utan andra skäl som gör att de slutar och börjar på din nya arbetsplats, förklarar Ullika Dalén. 

Om du däremot aktivt värvat kollegor kan arbetsgivaren vidta åtgärder, med hänvisning till lojalitetsplikten.

– Då kan du bli uppsagd eller avskedad. Arbetsgivaren kan också begära skadestånd förutsatt att arbetsgivaren kan visa att agerandet orsakat arbetsgivaren ekonomisk skada, säger Ullika Dalén.

Bevisbördan ligger dock på arbetsgivaren som måste kunna bevisa att du agerat illojalt genom att medverka till att kollegor börjat hos din nya arbetsgivare. 

Gäller även under uppsägningstiden

Ullika Dalén förklarar att lojalitets­plikten gäller utan att den uttryckligen avtalats. Den ingår alltså automatiskt som en del av anställningen. 

– Man ska vara medveten om att lojalitetsplikten gäller under hela anställningen. Alltså även under uppsägningstiden. Det är många som glömmer bort det, särskilt om de blir arbetsbefriade, berättar Ullika Dalén.

När uppsägningstiden är över upphör också lojalitetsplikten. Då finns det inget som hindrar dig att värva kollegor – förutsatt att du inte skrivit på en värvningsklausul. 

En värvningsklausul sträcker sig efter det att din anställning upphört och handlar om att arbetsgivaren vill ha ett längre skydd från att tappa kompetens. 

– För arbetsgivaren kan det få stora konsekvenser om man tappar viktig kompetens. I konsultföretag sitter ofta företagets värde i medarbetarna och det kan även finnas nyckelpersoner eller specialister som företaget vill förhindra att de rekryteras genom en värvningsklausul. I sådana fall kan det vara ett berättigat intresse med en värvningsklausul.

Se upp med formuleringarna

Vanligast är att en värvningsklausul skrivs i samband med att man ingår anställningen och gäller förbud mot aktiv värvning av kollegor – alltså inte om någon tidigare kollega självmant söker jobb på din nya arbetsplats. 

– Men man måste alltid vara uppmärksam och noggrant kontrollera hur den aktuella klausulen är utformad. Den kan vara mer vidsträckt än att avse aktiv värvning, påminner Ullika Dalén. 

Av innehållet i värvningsklausulen framgår vad som gäller – hur lång tid den sträcker sig och hur omfattande den är. 

Ofta kan det finnas ett vite kopplat till förbudet som innebär att ett visst belopp ska betalas vid brott mot klausulen. Ett vite innebär att arbetsgivaren inte behöver visa att agerandet medfört någon ekonomisk skada, utan endast att ett brott mot klausulen förekommit.

Av Arbetsdomstolens praxis framgår att värvningsklausuler som utgångspunkt ska, för att vara skäliga, inte vara längre sex månader, avse förbud mot aktiv värvning och avse tidigare arbetskamrater som du jobbat med eller anställda med viss yrkeskompetens.

Men har man väl skrivit på en klausul så är det den som gäller.  

– En klausul gäller så länge parterna inte kommer överens om något annat eller en domstol kommit fram till något annat efter en rättslig prövning. Om du väljer att inte iaktta klausulen riskerar du alltså att behöva betala ersättning om du inte får rätt mot arbetsgivaren, säger Ullika Dalén.

Läs igenom innan du skriver på

Om man uppfattar en klausul som oskälig är hennes råd att iaktta klausulen och ta kontakt med rådgivningen på Sveriges Ingenjörer. Skäligheten av en värvningsklausul kan prövas enligt 36 och 38 paragraferna i avtalslagen. 

Ullika Dalén påminner också om att vara noggrann när man får ett anställningsavtal i handen. Försök att undvika klausuler som avviker från praxis.

– Skriv inte på något innan du kollat upp det. Det är tyvärr många som missar det och kontaktar oss när avtalen redan är påskrivna. Se därför alltid till att läsa igenom anställningsavtalen innan du skriver på och kontakta rådgivningen på Sveriges Ingenjörer vid behov.

Så hur ska man tänka, får jag ta med mig kollegor till nya jobbet?

– Du får alltså inte värva kollegor till din nya arbetsgivare under anställningen då du är bunden av lojalitetsplikten. Inte heller efter anställningen upphört får du värva kollegor, om du är bunden av en värvningsklausul. Hur länge förbudet gäller regleras i värvningsklausulen, poängterar Ullika Dalén.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.