Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtDina dokument är inte dina dokument

Dina dokument är inte dina dokument

Planerar du att göra en storstädning på din dator och rensa undan gamla dokument? Gör inte det. Även om det handlar om privata bilder, dokument eller mejltrådar så kan ett sådant beteende i värsta fall leda till avsked.

På senare tid har rådgivningen på Sveriges Ingenjörer mött medlemmar som råkat illa ut på grund av att de exempelvis:

 • laddat ned saker från jobbet på en USB-sticka,
 • rensat mobilen, datorn eller i företagets server i samband med uppsägning.

Det har handlat om personer som av ren välvilja rensat upp bland sina filer i datorn. Men det handlar även om personer som laddat ned eller raderat filer som de uppfattat som privata.

Kan verka misstänkt

Men ett sådant beteende kan ge arbetsgivaren anledning att fundera. De kan se att du laddat ned eller raderat stora mängder data – men de kan inte se vad det är.

– Arbetsgivaren kan bli misstänksam, vad var det egentligen du laddade ned? De kan då behöva anlita en IT-forensiker för att göra en utredning och redan där kan företaget anse att du har orsakat ekonomisk skada för företaget, förklarar Jennifer Nilsson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Luddig gräns till det privata

Jennifer Nilsson Fridell konstaterar att digitaliseringen bidragit till att många upplever det som svårare att se gränsdragningen mellan jobb och privat. Mobilen används även för privata samtal, för att fota eller kolla den privata mejlen. Chattar och appar för sociala medier används ofta både i jobbet och privat. Många använder till och med sitt privata apple-id i jobbet.

Problemet är att även om du har saker på din mobil eller dator som hör till din privata sfär så kan arbetsgivaren få insyn i det.

– Det är svårt att vara privat på din jobbmobil eller dator. Eftersom det är arbetsverktyg som din arbetsgivare tillhandahåller riskerar allt du gör med den komma till arbetsgivarens kännedom, även sånghäftet från kräftskivan eller fruns CV, men många verkar inte ha koll på detta, säger Jennifer Nilsson Fridell.

Kan gå igenom utrustningen

Eftersom det handlar om arbetsgivarens egendom har arbetsgivaren i praktiken även tillgång till privata chattar, mejl och dokument som finns på mobilen eller datorn.

Om jag har privata appar på jobbtelefonen, innebär det att jag måste lämna ut mitt lösenord om arbetsgivaren begär det?

– Om du har laddat ner de privata apparna med arbetsgivarens tillåtelse så får det anses vara privat information. Om arbetsgivaren har fog att misstänka att du gjort något som står i strid med anställningsavtalet eller lagar och regler kan arbetsgivaren komma att gå igenom utrustningen utan att du kan invända mot det.

Vad kan hända om jag raderat filer från min jobbdator eller fabriksåterställt min mobil när jag slutar?

– Det beror givetvis på varför och vad det är för filer som försvunnit. I värsta fall kan du få avsked utan uppsägningstid. Agerandet kan innebära att du brutit mot anställningsavtalet, men det kan även uppfattas som en illojal handling eller åverkan på egendom.

”Mina” dokument och mallar

Ett annat vanligt missförstånd är att anställda uppfattar dokument, mallar och excel-filer som de tagit fram för jobbet som “sina” och vill ta med sig dem till kommande anställningar – utan att reflektera över att det handlar om arbetsgivarens egendom.

Om man dessutom laddar upp det dokumentet på den nya arbetsgivarens server kan man göra sig skyldig till flera brott, och dessutom göra sig skyldig till att den nya arbetsgivaren begår immaterialrättsligt intrång.

– I lagen om företagshemligheter och i många anställningsavtal finns detta reglerat idag, att du som anställd förbinder dig att inte ta med material som arbetsgivaren vill hemlighålla från tidigare arbetsgivare och att allt du producerar tillhör arbetsgivaren, konstaterar Jennifer Nilsson Fridell.

Hur ska jag då tänka för att inte råka illa ut?

Jennifer Nilsson Fridell har tre konkreta råd:

– Ett tips kan vara att aldrig använda arbetsgivarens redskap för privata saker, utan se till att du har en privat mobil och dator. Och använd inte ditt privata apple-id i jobbet.

Stäm av med arbetsgivaren innan, även om det är privata saker du vill flytta, ladda upp eller mejla, eller om du planerar att rensa i din dator.

Utgå från att allt du producerar tillhör din arbetsgivare. Var medveten om vad som står i ditt anställningsavtal och chansa inte – prata med arbetsgivaren innan du gör något. Är du osäker kan du också alltid kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning via telefon eller webb, tipsar Jennifer Nilsson Fridell.

Anna Nyström

6 KOMMENTARER

 1. För att eventuellt göra de mer komplicerat, men om du är t.ex. konsult åt annat företag äger inte din arbetsgivare det du tar fram, utan snarare din uppdragsgivare oftast det du tar fram… ? Då är väl gränsen inte lika tydlig. Tror företag måste ha tydligare riktlinjer för att kunna påvisa om man ska kunna bli uppsagd av denna anledning? Eller är de så enkelt som det påstås?

  Sen kan arbetsgivaren nog visst se vad du har laddat ned eller raderat?

 2. ”Eftersom det handlar om arbetsgivarens egendom har arbetsgivaren i praktiken även tillgång till privata chattar, mejl och dokument som finns på mobilen eller datorn.”
  – Tillgång är inte det samma som rätt till, att ha en enhet i besittning ger dig inte automatiskt rätt till privat kommunikation med någon annan.

  ”Om du har laddat ner de privata apparna med arbetsgivarens tillåtelse så får det anses vara privat information. Om arbetsgivaren har fog att misstänka att du gjort något som står i strid med anställningsavtalet eller lagar och regler kan arbetsgivaren komma att gå igenom utrustningen utan att du kan invända mot det.”
  – Arbetsgivaren får gå igenom egendomen, det är dock inte svar på frågan om lösenord. Svaret på lösenordet är; Nej, det finns inget som tvingar en att ge ut privata lösenord. Inte ens utredande myndigheter har den makten, är det dessutom lösenord som arbetsgivaren går runt så det så klassas det som intrång även om det är på arbetsgivarens telefon. För att göra sådant måste arbetsgivare med rimliga skäl vända sig till Polis som får i det läget hantera eventuella ärenden.

  Arbetsgivaren har däremot rätt att bevaka telefonen och kan därmed få med privata saker, det är dock sånt som ska tydligt stå i det avtal som gäller arbetsutrustning.

  • Poängen med artikeln är inte att ge en detaljerad bild över vilka åtgärder arbetsgivaren lagligen kan vidta med tillhandahållen IT-utrustning, snarare att varna Ingenjörens läsare för att radera eller ladda ner filer i privat syfte på arbetsgivarens egendom, eftersom arbetsgivaren så gott som alltid genom olika it-forensiska åtgärder kan tillskansa sig informationsinnehållet. Oavsett om arbetsgivaren har laglig rätt till detta eller inte.

   I frågan om lösenord kan man självklart inte bli tvingad av arbetsgivaren att ge ut sina lösenord. Man kan däremot bli tillfrågad om att göra det, och det kan då bli svårt att värja sig./Redaktionen

   • Varför skriver ni inte det i artikeln då? Ni skriver frågan men inte svaret. Skriv att arbetsgivaren absolut inte har rätt att begära dina privata lösenord så att det blir tydligt för läsaren. Och kanske rekommendera att den som blir utsatt för ett sådant oseriöst beteende från arbetsgivaren vänder sig till facket.

    • Tack för din kommentar som har gett oss en bra idé till uppföljning. Ingenjören kommer kontakta Sveriges Ingenjörers förbundsjurister för att skriva en fördjupande artikel om vilken form av övervakning som arbetsgivare har rätt till. Intresset för de här frågorna verkar vara stort bland medlemmarna. /Redaktionen

 3. Arbetsgivaren bör ju ha en skyldighet att informera sina anställda om detta, och borde göra det genom självreglering om de är angelägna om både sitt företag och sina anställda.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?