Arbetsgivarna vill få drogtesta anställda i offentlig sektor
Inför samma regler för drogtestning i offentlig sektor som finns i privat sektor. Det är ett förslag som Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, nu har framfört till regeringen.
Under de senaste åren har fler arbetsgivare börjat drogtesta sin personal. Och allt fler testas också positivt. En sammanställning från Karolinska universitetslaboratoriet visar att i genomsnitt fem procent av testerna visar spår av narkotiska substanser.
Testresultaten kommer bara från anställda i privat sektor. I offentlig sektor är drogtester inte tillåtna enligt svensk lag. Heléne Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer, förklarar varför.
– Det finns ett grundlagsskydd som i praktiken innebär att utgångspunkten är att det är förbjudet att drogtesta anställda i offentlig sektor. I privat sektor finns inget sådant förbud men det ska alltid göras en avvägning mellan nyttan med testet och den personliga integriteten.
Nyligen har Arbetsgivarverket och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, vänt sig till regeringen med en gemensam skrivelse som argumenterar för att statliga myndigheter, kommuner och regioner ska få möjlighet att drogtesta anställda. Arbetsgivarna vill ha samma möjligheter till drogtester som finns i privat sektor.
Privata arbetsgivare kan genomföra drogtester både slumpmässigt och på förkommen anledning.
– Men arbetsgivaren måste informera anställda om detta. Medarbetarna måste känna till att de kan komma att testas. Och testerna måste vara pålitliga och rimliga i förhållande till arbetets innehåll, säger Heléne Robson.
Sveriges Ingenjörer: ”ligger i allas intresse”
Arbetsgivarna argumenterar i sin skrivelse till regeringen för flera skäl till att drogtester ska bli tillåtna också i offentlig sektor.
Större tillgång till droger i samhället ökar risken för olyckor på arbetsplatser. Att vara påverkad på sitt arbete kan också innebära en fara för kollegor och allmänheten. Ett hårdare samhällsklimat ökar risken för att drogmissbruk bland offentligt anställda utnyttjas för infiltration eller ekonomisk brottslighet.
Sveriges Ingenjörer anser att arbetsgivarnas krav är rimliga.
– Risker med anställda som är påverkade eller har ett drogmissbruk finns inte bara i privat sektor, även i offentlig. Det ligger i allas intresse att ha drogfria arbetsplatser, säger Heléne Robson.
Men hon påpekar att det alltid måste finnas en intresseavvägning.
– Behovet av att testa ska alltid vägas mot den personliga integriteten. Slumpvisa drogtester av alla medarbetare på en arbetsplats är inte alltid rimligt. Det måste göras en bedömning utifrån arbetsuppgifter, ansvar och risker i den fysiska arbetsmiljön, alltså var arbetet utförs.
2 kommentarer
”Det måste göras en bedömning utifrån arbetsuppgifter, ansvar och risker i den fysiska arbetsmiljön, alltså var arbetet utförs.”
Vissa arbetsgivare tycker det är fullt rimligt att utföra tester utifrån ett samhällsperspektiv som utgångspunkt. Det är precis här det slår slint. Att godtycklig arbetsmarknadspart, som du är beroende av, tar ett oproportionerligt och godtyckligt ansvar förskjuter makten i samhället.
Nej. Det är bättre att göra detta till ett statligt initiativ och ansvar. Knyt förslagsvis något, alla eller nästa jobbskatteavdrag till förpliktelse att underkasta sig slumpmässiga drogtester. Då blir de både gjorda och frikopplade från part på marknaden. Möjliggör att knyta certifikat till sociala medier eller att dela med sin arbetsgivare så att inte fler tester behöver göras av andra.
Jag tycker drogtest är lika kränkande som IQ test för ingenjörer, särskilt som mensa medlem.
Kan man definera droger kanske först?
Canabis kan man hitta flera månader efter konsumtion. ADHD medicin blir oftas misbrukad- var går gränsen då? Ska man berätta hela sin medicinska historia bara för att jobba?!
Nej. Bort med det tills man har definerad vad man inte får. Och så får man infe glömma att man hittade komain i regeringskansliet badrumm… så att blir regerad av knarkare är väll värre än sitta bredvid en FEM ingenjör som dopa sig till högprestanda.