Svenska företag mindre flexibla om distansarbete
Anställda efterfrågar allt oftare flexibla arbetsvillkor med möjlighet till distansarbetare. Men svenska företag har inte hörsammat önskemålen utan kräver i högre utsträckning kontorsnärvaro än arbetsgivare i andra europeiska länder, visar en global undersökning.
Undersökningen ”Global Workforce Report”, som gjorts av HR-plattformen Remote, omfattar över 4 000 företagsledare med rekryteringsansvar, varav 250 i Sverige. Den visar att även om svenska arbetsgivare ligger i topp när det gäller rekrytering, särskilt inom tekniksektorn, så är de sämre på att erbjuda flexibla arbetsvillkor än i Tyskland, Frankrike och flera andra europeiska länder.
– En del av svaret kan ligga i att arbetsgivare på den konkurrenspräglade arbetsmarknaden i Tyskland och Frankrike har drivits till att erbjuda mer flexibilitet för att attrahera och behålla talang. Samtidigt som konkurrensen på den svenska marknaden också är tuff så har landet historiskt sett haft en lång tradition med starka arbetsrättslagar och fokus på arbetslivsbalans, vilket kan ha minskat det brådskande behovet av att formellt introducera policyer för flexibelt arbete, säger Job van der Voort, vd för Remote.
Arbetsgivare ser också fördelar
Hela nio av tio chefer i Sverige uppger att de upplever ökade krav på flexibla arbetsvillkor från sina anställda. Undersökningen visar också att de företag som erbjuder hybrida arbetsförhållanden växer snabbast. Globalt uppger dessutom sju av tio arbetsgivare att de har blivit av med anställda till organisationer med större flexibilitet.
Trots det är trenden de senaste åren att svenska arbetsgivare kräver mer närvaro på kontoret. Det gäller bland annat Ericsson som efter sommaren ändrat sin policy och höjt kravet på kontorsnärvaro från 50 till 60 procent.
Samtidigt ser många arbetsgivare fördelar med flexibla arbetsvillkor. En tredjedel av de svenska cheferna uppger att det framför allt leder till minskad frånvaro och bättre balans mellan arbete och privatliv för de anställda. Globalt uppger en lika stor andel att distansarbetet har förbättrat produktiviteten.
– Skillnaden mellan kontor och hemarbete är att kontoret oftare tvingar in anställda i en ”one size fits all”-modell, men hemarbete ger så mycket mer frihet att anpassa arbetsdagen till sin individuella rytm för att kunna utföra ett bättre jobb, säger Job van der Voort.
Innovation möjlig på distans
Arbetsgivare framhåller ofta att den sociala interaktionen på kontoret behövs för innovationsutveckling och möten. Men Job van der Voort håller inte med:
– Även om ett team arbetar på distans betyder inte det att innovation utesluts. Det mångdubblar snarare antalet möjliga källor till inspiration. Och även om möten kan vara goda tillfällen för att brainstorma så tror jag inte att alla möten är likvärdiga. Möten kan till och med orsaka ineffektivitet, säger han.
Samtidigt upplever nästan hälften av cheferna i undersökningen problem med att leda team på distans. En av de största utmaningarna är att upprätthålla sammanhållningen och företagskulturen.
– Det är viktigt att ta itu med eventuell isolering genom att uppmuntra regelbunden social kontakt inom teamet och planlägga återkommande möten för alla anställda där deras arbete uppmärksammas. En annan viktig aspekt är att se till så att tekniken för distansarbete fungerar till allas fördel, och att tillhandahålla omfattande utbildning och stöd för att säkerställa smidigt införande av nya verktyg, säger Job van der Voort.