Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

Lär dig se och få tips på hur du kan bemöta härskartekniker om du själv eller en kollega blir utsatt. Foto: Getty Images.

Har du någon gång känt dig osynliggjord av en kollega eller chef? Blivit förlöjligad när du lagt fram en idé eller ett förslag? Nästa gång det händer kan du stå bättre rustad om du följer forskaren Annakarin Nybergs råd.

Härskartekniker är ett destruktivt maktspel människor emellan. Det kan ske i det subtila, eller uppenbart tydligt. När sådana beteenden får frodas fritt på en arbetsplats får det dyra konsekvenser, menar Annakarin Nyberg, forskare och författare. Hon har tillsammans med journalisten Erica Dahlgren skrivit boken Härskarteknik (Liber, 2021).

– Det är kostsamt att inte ta sådana frågor på allvar eftersom det leder till allvarliga konsekvenser.

Annakarin Nyberg

Härskartekniker påverkar tilliten på arbetsplatsen, sänker produktiviteten, lägger locket på kreativitet och innovationsförmåga och kan leda till sjukskrivningar, kompetensflykt och sänkt lönsamhet. Dålig arbetsmiljö kan ge större produktionsbortfall på en arbetsplats än hälsoproblem bland anställda, visar en studie från KI:s institut för miljömedicin.

Ge härskaren motstånd. Här följer exempel på de sju härskarteknikerna som identifierats av professor Berit Ås och Annakarin Nybergs förslag på hur du kan bemöta dem om du eller en kollega blir utsatt.

Osynliggörande

Du märker att en eller ett par kollegor slutat hälsa på dig. Det är som om du vore luft när du kommer in i ett möte eller i fikarummet.

Gör så här:
Osynliggörande handlar om att skapa en känsla av att du inte finns, du är inte viktig eller intressant. Här behöver du kliva ur härskarens skugga och rikta ljuset mot dig själv: ”Hej, här är jag!” Eller sätta ord på det du upplever: ”Jag märker att ni inte längre hälsar på mig?” Missa aldrig tillfället att sätta härskare ur spel genom att ifrågasätta eller synliggöra beteendet. Det är så man kan bryta mönster. Det kan kännas svårt att säga ifrån själv, så det är bra om andra kollegor kan stå upp för dig. Att inte bli backad kan faktiskt kännas som ett värre svek än att utsättas i första hand.

Förlöjligande

Du presenterar ett förslag på ett möte och möts av himlande ögon och nedlåtande respons på dina idéer.

Gör så här:
Förlöjligande tar fokus från dig och ditt budskap genom att härskaren gör sig lustig på din bekostnad. Bemöt genom att ifrågasätta: ”Vad menar du?”, ” Varför säger du så?”, ” Ska vi ha det så här?” Ställ frågan och var tyst, så tvingar du härskaren att ta ansvar.

Undanhållande av information

Du märker att alla andra verkar ha blivit briefade innan mötet, medan du kommer tomhänt och utan förutsättningar att delta på lika villkor.

Gör så här:
Undersök först om det handlar om ett misstag. Säg att du inte har fått informationen i förväg och förklara att du inte kan vara delaktig på samma sätt när du inte blivit informerad som de andra. Placera skuldbördan där den hör hemma: När du inte har gett mig informationen i förväg så kan jag inte bidra som de andra. Vi får ta det här vid ett möte där vi alla har samma förutsättningar.

Dubbel bestraffning

Hur du än agerar så blir det fel. Du uppmuntras i medarbetarsamtalet att ta större utrymme på arbetsplatsträffarna. Men när du gör det så får du veta att du måste tänka på att ni är många som ska höras…

Gör så här:
Här har härskaren gett dig motsägelsefulla direktiv. Ifrågasätt dem: ”Hur ska jag kunna ta för mig mer, när jag då får höra att jag är burdus? Hur får du det att gå ihop?” Peka ut det motsägelsefulla direktivet för att bryta mönstret.

Påförande av skuld och skam

Du upplever att du får bära hundhuvudet inför en kund eller en grupp arbetskamrater trots att du inte har ansvaret för det som hänt.

Gör så här:
I sådana här fall där skuld och skam läggs på dig är det lätt att fråga sig vad du borde ha förstått eller insett. Det krävs mod och gärna uppbackning från kollegor för att våga ifrågasätta. Man kan lätt tro att det bästa är att säga ifrån i stunden, men ofta kommer man på vad man borde svara först senare. Och då är det faktiskt okej att komma tillbaka och ställa härskaren till svars. Så länge du är tyst blir det ingen förändring. Om det här är någonting som händer upprepat så är det klokt att föra anteckningar för att dokumentera vad som hänt och vilka som varit närvarande. Gör det även om det känns bättre att försöka glömma och gå vidare. Om situationen eskalerar är det bra att ha dokumentation inför att lyfta saken med facket eller HR.

Objektifiering

Du upplever att din kollega gör sig lustig över någonting i ditt utseende eller kommenterar din kropp på ett sätt som du uppfattar som ovälkommet.

Gör så här:
Vid objektifiering bemöts du som ett objekt istället för en tänkande människa. Härskaren vill få dig ur balans genom att rikta fokus mot ytligheter. Här behöver du återföra samtalet till dina kunskapsområden: ”Om vi lämnar min frisyr, vad ser du för risker i det här projektet?” Rikta uppmärksamheten till det som är viktigt på riktigt. Försök att behålla lugnet även om du blir kränkt. Ett annat sätt att bemöta är att be härskaren upprepa vad den just sa, eller att ifrågasätta: ”Menar du att min frisyr/kroppskonstitution/klädsel är det viktigaste vi har att diskutera här just nu?”

Våld och hot om våld

Din chef eller kollega sprider rädsla genom att höja rösten, slå näven i bordet, drämma igen dörren eller kasta papper omkring sig.Eller beter sig hotfullt på andra sätt: ställer sig bakom dig på ett övervakande vis, lägger handen på din axeln på ett sätt som känns ovälkommet. 

Gör så här:
Att skapa rädsla genom hot och våld är en svår situation och skapar en tyst kultur. Man vill inte provocera den som beter sig så. Här måste man gå ihop flera och ta hjälp av varandra. Dokumentera det ni upplever och gå via facket eller HR och anmäl incidenter. I värsta fall kan en överrumplande och extrem händelse vara så obehaglig att den passerar förbi som att inget har hänt. Men att gå ihop mot härskaren är det som gör skillnad. Visa att det här beteendet inte är okej.

Det här gäller på jobbet

Härskarteknik faller in under kravet på systematiskt arbetsmiljöarbete. Arbetsgivare ska klargöra att kränkande särbehandling inte accepteras i verksamheten och vidta åtgärder om så sker.

Det ska finnas rutiner på din arbetsplats för hur kränkande särbehandling ska hanteras. Du ska veta vem du kan vända dig till, vad som händer med informationen och vad mottagaren kommer göra samt hur du kan få hjälp. Du som medlem kan också få hjälp av Sveriges ingenjörer.

För att bygga en arbetskultur där härskartekniker inte får utrymme, råder Annakarin Nyberg alla på arbetsplatsen om att ta gemensamt ansvar och om att komma överens om hur alla kan bidra till att skapa en välkomnande och inkluderande arbetsmiljö genom konkreta beteenden.

Hälsa på varandra, avbryt inte varandra, himla inte med ögonen eller gör gester. Sätt på kameran i digitala möten. Det kan tyckas vara självklarheter eller småsaker, men sådant som gör stor skillnad i vardagen. Och om någon använder en härskarteknik – stå upp för dig själv och för din arbetskamrat.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

    Kärvt läge i förhandlingar om lön och arbetstidsförkortning

    Förhandlingarna om nya kollektivavtal är inne i slutskedet men de svåraste frågorna återstår att komma överens om. På måndag 31 mars löper avtalen ut och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, vill inte utesluta strejk.
  • Gunnar Bergström och Malin Werling

    Hur sjuk kan man vara och ändå jobba?

    Många jobbar fastän de är sjuka. Men är det så smart? När är det bättre att sjukskriva sig? Här svarar en professor och en företagsläkare.
  • Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Dyrast att vara sjukskriven en dag

    Vad kostar det att sjukskriva sig? Tjänar man på att sjukskriva sig mitt på dagen? Och vad händer om man sjukskriver sig flera gånger samma vecka?
  • March: News from Ingenjören in English

    March: News from Ingenjören in English

    Salary increase for engineers • Northvolt engineers: “Not surprising, but unreal” • Working time reduction varies between engineers • Technical specialists are lagging behind managers in salary • Scania's R&D engineers will soon find out who their boss will be • AI expert shares five keys to a better promt
  • 8 råd för att använda tiden bättre  –  på jobbet och i livet

    8 råd för att använda tiden bättre – på jobbet och i livet

    Vi behöver göra upp med normerna kring tiden och hur vi använder den. Både på jobbet och i livet. Det menar Jonas Hjalmar Blom, psykolog och doktorand vid Karlstads universitet som nu kommer ut med boken Du hinner! Ta makten över din tid
Nyheter i korthet – kaffe, övertidsuppmaning och professor med Rysslands-koppling slutar

Nyheter i korthet – kaffe, övertidsuppmaning och professor med Rysslands-koppling slutar

Professor som KTH ville sparka har sagt upp sig själv • Flexiblare regler för studentbostäder • Sveriges Ingenjörer sågar Sana-grundarens övertidsuppmaning • Kolesterolhöjande ämnen i maskinkaffet på jobbet
Fler artiklar