”Det är ett överdrivet fokus på social kompetens”

Foto: Getty Images

Att vara social, utåtriktad och ha en god förmåga att samarbeta med andra ses som positivt i arbetslivet. Men ett alltför ensidigt fokus på extroverta egenskaper kan också få negativa konsekvenser. Det menar fackliga företrädare som nu efterlyser mer kunskap och verktyg för att ta vara på allas olikheter. 

Anna Ekebro är fackligt aktiv på Ericsson. Hon har genom åren sett exempel där medlemmar blivit förbisedda och hamnat efter i löneutveckling och karriär på grund av att de är tysta, introverta eller obekväma i att framhålla sig själv i olika sammanhang.

– Det har till och med hänt att medlemmar med värdefull kompetens blivit uppsagda i samband med förhandlingar om neddragningar på grund av att cheferna inte ser deras kapacitet i verksamheten, berättar Anna Ekebro som menar att det är ett överdrivet fokus på social kompetens idag.

– Jag kan se en stor förändring jämfört med hur det var förut. Ska du göra karriär är det viktigt att du också har social kompetens, förmåga att uttrycka dig bra och framhålla dig själv i olika sammanhang. Men det finns också baksidor och det pratar man inte lika mycket om, förklarar hon.

Får inte samma uppmärksamhet

Problemet, som hon ser det, är att chefer – på grund av tidspress eller okunskap – har lättare att se och uppskatta personer som är bra på att ta för sig och framhålla sig själva.

En mer introvert person, som gillar att jobba på i det tysta, får inte alltid samma uppmärksamhet av chefen även om de ofta bidrar med djup och värdefull kunskap för teamet som helhet. 

– Många som är introverta kanske uppfattas som fyrkantiga. Ibland kan det till och med vara så att de uppfattas som arroganta eller bakåtsträvare. Min erfarenhet är att de ofta sitter på jättebra svar, men att företagen måste lära sig att fråga efter dem, förklarar hon.

Detta är inte bara ett individproblem, menar hon. I förlängningen kan det även påverka verksamhetens lönsamhet och konkurrenskraft.

– Att inte ha förmågan att ta vara på hela teamets kompetens gör att man missar jättemycket, det är en ekonomisk fråga som jag upplever att företagen inte förstår. Det är negativt för beslutsfattande, innovation och utveckling och det riskerar att leda till förlorade leveranser fördyrade projekt och slutligen lägre inkomster. 

Detta är en observation som Anna Ekebro delar med andra ingenjörer, när ämnet diskuterats.

Vad kräver arbetsuppgifterna?

Sara Henrysson Eidvall är legitimerad psykolog och specialist inom arbets- och organisationspsykologi. Hon håller med om att det är ett fokus på social kompetens i arbetslivet och att det är något som ofta efterfrågas i exempelvis rekryteringsannonser. 

– Det finns också en norm och ett ideal att man ska visa upp sig, synas och vara utåtriktad. Men jag tror att man ibland blandar ihop den sociala förmågan som rollen kräver med att vara trevlig och social. 

Sara Henrysson Eidvall är legitimerad psykolog och specialist inom arbets- och organisationspsykologi.

Att vara social, utåtriktad och glad är förstås viktigt för stämningen på en arbetsplats. Men Sara Henrysson Eidvall påminner om att det är viktigt att utgå från vad arbetsuppgifterna kräver när vi pratar om sociala förmågor på jobbet – det som forskarna kallar Organizational Citizenship Behavior, OCB. På vilket sätt behöver vi vara sociala för att lösa våra arbetsuppgifter?

– OCB handlar om att vi behöver vara sociala på arbetsplatsen genom att samarbeta, dela med oss av information och hjälpa varandra. Att vi är lojala med både verksamheten och våra kollegor och bidrar till förbättringsarbetet. Det handlar alltså inte om att vara sällskaplig, poängterar hon.

Drivs eller dräneras av att vara social

Men i dagens arbetsliv ställs det ofta höga krav på att vara utåtriktad och social. Det blir allt vanligare att jobba i team och många sitter i flexikontor – något som inte alltid är produktivt för det arbete man ska utföra. 

– Alla uppgifter passar inte för att utföra i grupp. Ibland kan det vara bättre att ge uppgiften till en person som får jobba med den fokuserat, förklarar hon. 

Som chef bör man även vara uppmärksam på i vilken utsträckning olika medarbetare drivs, eller dräneras av social interaktion. Och inte döma alla efter samma ideal. 

– Jag tycker att alla människor bör respekteras för dem de är. Att man inte pressar andra att ”du måste vara mer utåtriktad och ta för dig”. Dessutom måste man ha möjlighet att dra sig tillbaka och få fokusera på sina arbetsuppgifter utan att bli störd om man behöver det.

Gruppen mår bra av mångfald

Nicolas Jacquemot är doktor i ledarskap och författare till flera böcker om arbetsliv. Han poängterar att vi ofta glömmer bort att arbetsplatser och arbetsgrupper mår bra av en mångfald personligheter.

Nicolas Jacquemot är doktor i ledarskap och författare till flera böcker om arbetsliv. Foto: Elisabeth Olsson

– Ja, det råder ett överdrivet fokus på social kompetens i arbetslivet. Men allt beror på vilket jobb det handlar om. Arbetar du i yrken med många sociala kontakter så underlättar det så klart om du är utåtriktad, kommunikativ och intresserad av andra människor. Men jobbar du framför allt med säkerhet, statistik, siffror och analys så är det sådana kompetenser som är viktigast.

Dessutom tror han att många förväxlar extroverta drag med att ha social kompetens. På det sättet premieras personer som hörs och syns mycket. Men att vara pratsam, utåtriktad och framhäva sig själv är inte samma sak som att vara socialt kompetent, poängterar han.

– Social kompetens handlar snarare om sådant som lyhördhet, omtänksamhet och inlevelseförmåga. Dessa egenskaper kan man ha utan att vara särskilt extrovert. En lågmäld person som inte tar plats kan alltså vara mycket socialt kompetent, genom att vara lyssnande, eftertänksam och empatisk, förklarar han.

Ge utrymme för eftertanke

För att dra nytta av mångfalden på en arbetsplats behöver man jobba medvetet med att låta alla få bidra med sina tankar och erfarenheter, menar Sara Henrysson Eidvall. Här behöver man som chef även ge utrymme för eftertanke och reflektion. Att exempelvis inte förvänta sig att alla har åsikter och svar på en fråga direkt under ett möte.

– Eftertänksamhet är en viktig egenskap som är positiv för arbetsplatsen. Vissa är bra på att snabbt dela med sig av tankar och idéer, medan andra behöver mer tid för att analysera och fundera innan de kommer med ett svar.

Vad tänker du då om det problem som Anna Ekebro lyfter, att det kan få konsekvenser för karriär och löneutveckling om man inte är så social och utåtriktad?

– Jag tänker att verksamheten då bör se över sina lönekriterier. Om medarbetarskap, förmågan att samarbeta och dela med sig av information är viktigt för arbetsuppgifterna så bör man också kunna mäta det. Men det ska inte handla om vem chefen gillar mest, säger Sara Henrysson Eidvall.

Efterlyser mer stöd till cheferna

Anna Ekebro konstaterar att det kan vara utmanande att leda någon som är introvert. Det kräver både utbildning och en medvetenhet om hur det är att leda individer med olika intressen och driv, att se till att alla i en grupp får komma till tals och att hitta metoder för att ta vara på mångfalden i teamet. 

– Jag skulle vilja att den här frågan diskuterades mer och att cheferna får mer stöd i att lyfta våra kollegor som är mer introverta, säger Anna Ekebro. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

Utsatt för härskartekniker? Så hanterar du situationen

Har du någon gång känt dig osynliggjord av en kollega eller chef? Blivit förlöjligad när du lagt fram en idé eller ett förslag? Nästa gång det händer kan du stå bättre rustad om du följer forskaren Annakarin Nybergs råd.
Fler artiklar