Här är jobben som flest söker på Ericsson
– Jobb inom 6G får många sökande. Det är ett nytt område som lockar lite extra. Embedded systems, nanoteknologi, cybersäkerhet och AI är också områden som väcker intresse, berättar Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson.
Cybersäkerhet, AI och 6G är områden som lockar ingenjörer att söka sig till Ericsson. Till de mest populära tjänsterna kan det vara uppemot 300 sökande. Men allra högst tryck har det varit på sommarjobben – totalt kom det in drygt 12 000 ansökningar i vår.
Cyber Security utvecklare, ASIC arkitekt, och Radio utvecklare. Det är bara några exempel på tjänster som Ericsson annonserar just nu. Anki Ljung, rekryteringschef på Ericsson, konstaterar att deras behov av ingenjörskompetens är stort.
– Ingenjör är ett bristyrke. Vi letar kontinuerligt talanger och vi jobbar med den frågan på flera fronter, både genom att öka intresset för ingenjörsyrket bland unga, men även med exjobb och praktikplatser för att locka studenter och nyexade ingenjörer att jobba hos oss, berättar hon.
Jobb inom 6G lockar
Det är framför allt nischade jobb inom radio, antenn, virtualisering, basband, ASIC/FPGA, AI och cybersäkerhet som behovet av ingenjörer är störst just nu – framför allt inom FoU.
Enligt Anki Ljung handlar det ofta om civilingenjörer som läst exempelvis elektroingenjör, teknisk fysik, teknisk matematik, datavetenskap eller IT.
– Är man civilingenjör har man ofta den kompetensen vi söker. Men spannet är stort. Vi har mängder av olika karriärvägar och det finns många olika typer av jobb för ingenjörer hos oss, säger hon.
Vilka teknikområden lockar flest sökande?
– Det ser väldigt olika ut. Vi ser att jobb inom 6G får många sökande. Det är ett nytt område som lockar lite extra. Embedded systems, nanoteknologi, cybersäkerhet och AI är också områden som väcker intresse.
Högt tryck på sommarjobben
På redaktionen har vi noterat att det varit många jobb ute hos er nu under våren. Varför är det sådant högtryck just nu?
– Vi har alltid ett stort rekryteringsbehov, men under våren har vi haft ett stort fokus på den yngre målgruppen, både studenter, exjobbare och nyutexade ingenjörer. Inför sommaren har vi bland annat rekryterat omkring 450 sommarjobbare, berättar Anki Ljung.
Hur många räknar ni med att rekrytera i år?
– Det kan jag inte svara på. Vi går inte ut med hur många vi planerar att rekrytera eftersom siffran kan komma att ändras.
Hur många sökande var det till den tjänst som fått flest ansökningar?
– Det kan vara 200 till 300 sökande på de mest populära tjänsterna, men vilken tjänst som haft flest sökande kan jag inte svara på. Generellt sett är det färre sökande till de jobb som vi har ute på de mindre orterna. Om man kan tänka sig att flytta exempelvis till Karlskrona där vi har verksamhet så är konkurrensen om tjänsterna mindre där.
– Allra flest ansökningar har vi fått till våra sommarjobb. Där kom det in drygt 12 000 ansökningar. Nummer två är våra program för nyutexaminerade ingenjörer. Till dem har det kommit in 5 000 ansökningar.
Se till att dina styrkor skiner igenom
Hur ser er rekryteringsprocess ut?
– För studenter och nyutexade använder vi oss av AI i början av processen för att välja ut de kandidater som har den kompetensinriktning vi söker. Därefter blir man kallad till webbinarieintervjuer och videointervjuer. Eftersom studenterna oftast inte har någon erfarenhet vill vi framför allt ta reda på vad de är intresserade av och vilka kurser de läst. Videointervjuer är ett effektivt sätt för oss att möta många kandidater, men vi vet också att alla inte är bekväma med det. Därför får man stänga av kameran under själva intervjun om det känns bättre och vi ser även till att man får frågorna i förväg så att man kan förbereda sig.
Använder ni er av AI även för andra tjänster?
– Ja, det gör vi. För tillsvidaretjänster handlar det framför allt om att titta på nyckelområden som är viktiga i rollen och se hur väl ansökningen matchar det vi söker. I rekryteringsprocessen gör rekryterare det första urvalet och därefter går man vidare till en intervju med antingen den anställande chefen eller, om det är ett mer tekniskt jobb, en teknisk intervju eller test. Därefter blir det vanligtvis ytterligare en intervju.
Hur lång tid kan en ansökningsprocess ta?
– Det varierar beroende på roll, men i snitt fyra till sex veckor.
Vilka är dina tips för att sticka ut bland alla ansökningar?
– Uppdatera din ansökan och ditt CV utifrån den specifika rollen du söker. Var tydlig och visa vilka kompetenser, färdigheter och erfarenheter du har som matchar just det här jobbet och inled gärna med en summering för den specifika tjänsten. Det gör att dina specifika styrkor skiner igenom, vilket underlättar för rekryteraren i urvalsprocessen, säger Anki Ljung.