Ta plats i fullmäktige – sju dagar kvar

Var fjärde år väljer medlemmarna i Sveriges Ingenjörer kandidater till fullmäktige. Nu är det dags igen och senast den 15 februari ska listorna med kandidater lämnas in. Det är dags att bilda valkorporationer och formulera tydliga och lockande programförklaringar.

Var fjärde år väljer medlemmarna i Sveriges Ingenjörer kandidater till fullmäktige. Nu är det dags igen och senast den 15 februari ska listorna med kandidater lämnas in. Det är dags att bilda valkorporationer och formulera tydliga och lockande programförklaringar

Sveriges Ingenjörer är en av få fackförbund där medlemmarna direkt väljer sina ombud till det högsta beslutande organet, fullmäktige. I vår får medlemmarna rösta på de volkorporationer (att likna vid partier) eller valmansgrupperingar som ställer upp för inval.

Fullmäktige består av 91 medlemmar som den här valperioden företräder 24 olika valkorporationer. Antalet medlemmar som varje valkorporation har i fullmäktige beror på antalet röster korporationen får i fullmäktigevalet – precis som riksdagsledamötena företräder sina partier i Riksdagen. 

Valkorporationer kan bildas av medlemmar på en arbetsplats. De kan också bildas inom ett distrikt, till exempel syd, väst, norr och Stockholm-Mälardalen. Det finns också yrkesbaserade valkorporationer som brand- och riskhanteringsingenjörer och högskolelistan för ingenjörer som arbetar på högskolor.

Helene Åhsberg var med och bildade det kvinnliga nätverket Klöver Dam som fick tio platser i fullmäktige. Hon menar att det är viktigt att fundera på vad man vill uppnå med en korporation.
– Jag träffar regelbundet medlemmar från fyra andra korporationer. Vi skriver motioner tillsammans och diskuterar strategiska frågor. Det är inget hinder att medlemmar i en korporation är geografiskt spridda, engagemanget är viktigast, säger hon och påpekar hur viktigt arbete mellan fullmäktige är.
– Ska man göra nytta i fullmäktige måste man vara påläst och möjligheterna att stöta och blöta frågor under året, både inom valkorporationen och med andra korporationer är jätteviktigt, säger hon.

En nyhet i årets val är att det finns möjlighet att få professionell hjälp med att ta fram ett slagkraftigt valmanifest. På hemsidan www.sverigesingenjorer.se/val finns flera handfasta tips för att öka chanserna att få många röster.
KV

Lämna en kommentar

Senaste nytt

På tur i liten bil

Ingenjören tar semester – vi ses igen den 12 augusti!

Följ oss gärna på Facebook och Linkedin där vi lägger ut lästips hela sommaren. Här på Ingenjören.se är vi tillbaka den 12 augusti. Trevlig sommar! (inne i inlägget finns länkar till vår sida på Facebook och Linkedin)
Fler artiklar