Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvenska ingenjörer är självständiga

Svenska ingenjörer är självständiga

Linda Norberg, teknikkonsult på Fasitet PDE, en av de större underleverantörerna i bilbranschen, jobbade i Kina i två år med att utveckla tillverkningen av den kinesiska varianten av Volvo S80. Hon lärde sig att hantera både kommunikations- och kulturskillnader, men också att svenska ingenjörer är ovanligt självständiga.

Fabriken där Linda Norberg jobbade under 2008 och 2009, ligger i Chong-Qing i sydvästra Kina. Det är, lite beroende på hur man räknar, världens största stad med över trettio miljoner invånare. Hon åkte dit tillsammans med tre kolleger från Fasitet PDE.

Vilka bilar tillverkas i fabriken?

– Nu tillverkas S40 och den förlängda S80:an. Den är förlängd med 140 millimeter, för extra benutrymme. Köparna är väl i första hand affärsmän och företag. Tanken är att försäljningen ska nå runt 15 000 per år för den förlängda S80:an.

Hur är det att jobba i Kina?

– Det var väldigt intressant, men det kan lätt bli missförstånd på grund av kultur- och språkskillnader. Det kändes ganska jämställt vad gäller män och kvinnor. Nästan hälften av ingenjörerna, i alla fall där jag jobbade, var kvinnor. Men det är mer hierarkiskt.

Hur märktes det?
– I Sverige är vi är vana vid att ta eget ansvar och jobba i projekt, att ta tag i problemen tillsammans och lösa dem. I Kina gör man som chefen säger. Man har sitt ansvarsområde och vill inte sticka ut, av rädsla för att göra fel. Det var till exempel svårt att få igenom förbättringar. Om man vill få något att hända måste man gå till en högre chef.

– Nu var det här ett statligt företag och det kan vara en annorlunda kultur än i privata företag. Arbetsstyrkan var dessutom väldigt ung. Genomsnittsåldern var runt 25 år i ett samhälle där man också har mycket stor respekt för äldre medarbetare över huvud taget.

Vad fick det för konsekvenser?
– De kunde göra om samma misstag om chefen inte sade något, trots att de egentligen kände på sig att det var fel. De rapporterar inte heller fel om de inte blir tillsagda att göra det. Det kunde vara svårt att få någon som tar ansvar för ett problem, för då blev problemet deras och kunde leda till att deras avdelning fick negativa omdömen. Det här var en Ford-fabrik och det skulle förstås kunna ha med det amerikanska systemet att göra.

Hur var det att komma till Kina som svensk?
– De tyckte nog att det var roligt att jobba med svenskar. Eftersom vi försöker få folk att ta mer eget ansvar. De tyckte nog att det var jobbigt först, men i slutändan sade de att det tyckte att det var kul och intressant. Och jag tror inte de sade det bara för att vara artiga.

Lyssna även på Ekots intervju med Linda Norberg.

3 KOMMENTARER

  1. Jag har liknande erfarenheter, jämlikt mellan kvinnor och män, väldigt låg medelålder. Mitt råd är att se till att få en utbildning i kinesisk kultur och sätt att tänka innan man tar ett uppdrag i Kina. Mitt företag ordnade en föreläsare, vilket var mycket bra. Man fick en förståelse för grunderna till varför de agerar som de gör, väl beskrivet i artikeln och i kommentarerna ovan. Glöm inte att deras interna konkurrenssituation är hård. De kan få lämna företaget på stående fot. Ett begränsat socialt skyddsnät, där minimal levnadsstandard har en annan definition än vår, minst sagt, gör att man är mycket rädd att göra fel/bli utpekad syndabock. Man delar inte gärna med sig av kunskaper heller, med rädsla att bli frånsprungen. Man är i grunden misstänksam i affärer, rädda att bli lurade. Trots detta upplevde jag (2004) att vissa individer ur den nya generationen faktiskt var ganska västerländska i sättet. De är nu chefer i vårat joint-venture i Kina…

  2. Vilket intressant reportage! Jag måste dock säga att jag mycket väl känner igen fenomenet med rädsla för att påpeka fel och jobba för förbättringar i det stora statligt ägda svenska företag där jag själv jobbar. Fenomenet finns kvar även här!

  3. Jag har liknande erfarenheter från läkemedelsbranchen, i korthet: de vet hur men inte varför och: det är bättre att inte göra någonting alls än att riskera att göra fel. Men detta ändrar sig snabbt så vi har all anledning att se upp och att själva fortsätta att utvecklas. Det är också lätt att begå misstaget att tro att de som är bäst på Engelska också är de som är kunnigast.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?