Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKontakter allt viktigare vid jobbsök

Kontakter allt viktigare vid jobbsök

Tre av fyra företag får tips av någon de känner när de anställer ny personal och spontanansökningar har blivit populärare. Det visar en enkät gjord av Svenskt Näringsliv.

I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät har man vänt sig till 8 366 företag och svarsfrekvensen bland företagen var 51 procent. Undersökningen som gjordes mellan 26 januari till 17 mars i år kartlägger bland annat företagens rekryteringsbehov, vilka kompetenser företagen letar efter samt om man lyckats hitta de medarbetare man söker.

Resultaten visar att den vanligaste rekryteringsvägen som används av 76 procent av företagen är att hitta nya medarbetare genom sina egna anställda, bland kunder eller leverantörer. År 2007 använde endast 71 procent av företagen den rekryteringsvägen och 2002 användes den av 63 procent.

Populärt med spontanansökningar
Rapporten visar också på en ökning av spontanansökningarnas betydelse. Det har blivit den näst vanligaste rekryteringsvägen och använts av 57 procent av företagen. Jämfört med år 2004 låg den siffran endast på 20 procent.

Andra rekryteringsvägar som har ökat är sociala medier (18 procent) medan andelen som använder Arbetsförmedlingen sjunker. Färre än hälften (49 procent) söker i dag nya medarbetare genom Arbetsförmedlingen. Rapportförfattarna menar att ett förklarligt skäl att färre vänder sig dit kan vara att förmedlingen får in väldigt många ansökningar vilket medför merarbete för företagen eftersom det är vanligt att flera av dem som söker inte har den kompetens som efterfrågas.

Bättre på att hitta outbildad personal
En annan slutsats som dras är att Arbetsförmedlingen är mer framgångsrik i att hitta sysselsättning åt personer med bristande arbetslivserfarenhet och/eller utbildning. 64 procent av företagen som använde Arbetsförmedlingen när de sökte personer utan särskilt krav på utbildning uppger nämligen att det gått ganska bra eller mycket bra på frågan ”Vilka rekryteringsvägar använde ni när ni försökte rekrytera medarbetare och hur tyckte du att det fungerade?”.

Här kan du läsa rapporten.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.