Det smarta hemmet har mognat

Vid millennieskiftet talade vi om kylskåp som kunde upprätta inköpslistor och andra finesser. I dag har det smarta hemmet mognat.Vid millennieskiftet talade vi om kylskåp som kunde upprätta inköpslistor och andra finesser. I dag har det smarta hemmet mognat.

– Alla de där idéerna som kan verka väldigt fantasifulla i efterhand var också bra, säger Greger Sandström, civilingenjör och sedan några månader doktor på just smarta hem. Man kan aldrig vara riktigt säker på vad människor tycker är användbart.

När Ingenjören talade med honom förra gången var det i kvarteret Vallgossen på Kungsholmen i Stockholm där JM drev ett projekt om smarta funktioner i lägenheter. Nu har det gått åtta år och vi diskuterar fortfarande vad vi ska köpa till middag. Utan kylskåpets hjälp.

– Det som har hänt är att systemen har renodlats, berättar Greger Sandström. I början fanns det olika plattformar för smarta lösningar. Nu har vi kommit ned till i stort sett en standardplattform som alla bygger vidare på.

Man kan jämföra det med operativsystemet Windows. Har du det kan du sedan använda en mängd tilläggsprogram som inte är från Microsoft men som är utvecklade för att fungera med Windows.
Greger Sandström bor själv i ett hus där han styr värme och belysning från en display. En ljussensor reglerar utomhus- och fönsterbelysning så att det alltid är upplyst när han kommer hem. Blande egnahemsbyggare växer efterfrågan för system som integrerar belysning, värme och ventilation. När det gäller flerfamiljshus är det främst olika larmfunktioner och in- och utpasseringssystem som växer.

I sin avhandling har Greger Sandström intervjuat de boende i flera pågående projekt för smarta hus som pågick i Stockholm i början av 2000-talet. De mest uppskattade funktionerna visade sig vara de som ökade säkerheten och de som sparade tid. Det var också viktigt att tekniken fungerade bra redan från start för att de boende verkligen skulle börja använda funktionerna och sedan fortsätta med det.
JG

1 kommentar

  • KE

    Denna teknik bör vara meningsfull.
    Det bör väl i första hand vara användbart för funktionshindrade?
    Varför ska ex. belysningen slås på innan man kommer hem?
    (Bokning av tvättstuga räknas inte till denna teknik, eller? Är det meningsfullt?)

    Om tekniken för smarta hem inte är för säkerhet(ex. mot inbrott), spara energi eller förbättra för funktionshindrade är det lyx, eller direkt löjligt som det ju finns exempel på.

    06 maj 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar