Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvenska företag missar idéerna

Svenska företag missar idéerna

 Svenska företag är dåliga på att ta tillvara medarbetarnas kreativitet. Det visar en ny studie. Företagen väntar på den stora genialiska idén medan det ofta är de små förbättringarna som blir lönsamma.

Forskning visar att den stora förbättringspotentialen i företag ligger i de små idéerna. Endast fem procent beräknas komma från kategorin stora innovationer. Och ändå är det många företag som helt missar att ta till vara medarbetarnas kreativitet. Det har inget system för att uppmuntra och samla in idéer. Louise Östberg, konsult inom förbättringsarbete och idésystem har studerat 40 svenska företags idéarbete och hon blev förvånad.

– Eftersom vi är så relativt jämlika i Sverige och ofta har ganska platta organisationer utan de hierarkier man träffar på utomlands trodde jag att vi skulle vara väldigt bra på det här. Men det visade sig att många svenska företag inte alls arbetar med de egna medarbetarna utan i stället tar in externa konsulter när de har något problem.
– Företagen är dåliga på att tala om vad det är för problem de behöver lösa och de har inte alltid någon tilltro till medarbetarnas kreativitet.

Att inte arbeta med de idéer som finns hos den egna personalen är slöseri eftersom de ofta har bra kunskap om hur verksamheten fungerar och vad som behövs. Enligt Louise Östberg är det heller inte särskilt svårt att få igång idéarbetet.
– Ge medarbetarna ett problem som du behöver hjälp med att lösa och be var och en ta med tre idéer till en förbättring till nästa möte. Så börjar ni med att diskutera idéerna, vilka ni ska genomföra och vem som gör det.
– Ofta talar inte cheferna om för medarbetarna vilka problem som finns och då är det ju svårt att få några bra förslag på lösningar. Man måste involvera medarbetarna. Ett fungerande idéarbete är en ledarskapsfråga.

När Louise Östberg började studera hur svenska företag arbetar med kreativitet tittade hon mycket på produktionsföretag som fordonsindustrin och dess underleverantörer. Dee senaste åren har hon även granskat tjänsteföretag. Men det är hos lastbilstillverkaren Scania som hon har hittat det bästa exemplet på hur det kan vara.

– Första gången vi intervjuade en chef från Scania blev vi förvånade för att personen bara talade om mjuka värden, företagskultur och värderingar. Vi trodde att det var ett undantag. Men när vi hade intervjuat fler chefer på Scania så förstod vi att där har man verkligen jobbat med det här och nu framstår företaget som ett lysande exempel. Där pågår förbättringsarbetet kontinuerligt och alla deltar.
JG
Louise Östberg kommer i dagarna ut med boken Små idéer- stora resultat på SIS förlag.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.