Förbundet hjälper teknologer mot CSN

Sveriges Ingenjörer kommer att låna ut pengar till dem av förbundets medlemmar som drabbas av CSN:s återbetalningskrav trots att de har studerat heltid och följt sina högskolors studieplaner.Sveriges Ingenjörer kommer att låna ut pengar till dem av förbundets medlemmar som drabbas av CSN:s återbetalningskrav trots att de har studerat heltid och följt sina högskolors studieplaner.

Historien om teknologerna som har hotats med polisanmälan om de inte betalar tillbaka delar av sina studielån har skapat rubriker den senaste veckan. Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelses presidium beslutade på torsdagen om den extraordinära åtgärden att erbjuda drabbade medlemmar ett räntefritt lån på ett år.
-Det som har hänt är ju bedrövligt, säger förbundsordförande Ulf Bengtsson. Här garanterar högskolan teknologer som följer deras kursplan att den berättigar till heltidsstöd och så tycker CSN annorlunda. I mitten sitter teknologerna som har gjort precis vad som förväntas av dem. Men jag tycker ju också att högskolorna kunde ha läst reglerna bättre.
Bakgrunden till problemet ligger i att CSN bedömer studenternas studier på halvårsbasis medan exempelvis tekniska högskolor lägger upp sina program läsårsvis. Om högskolan då inte har fördelat poängen jämt på höst- och vårtermin gör CSN bedömningen att studenterna inte har studerat heltid den ena terminen. Att det ligger fler poäng den andra terminen påverkar inte eftersom CSN har en maxpoäng för heltidsstudier.
– Jag tycker också att CSN borde veta att det är ett heltidsjobb, och kanske mer än heltid, att studera till ingenjör, säger Ulf Bengtsson.
JG
Läs artikeln om CSN:s återbetalningskrav

Mer information om lånet och ansökningsblanketter finns här.

5 kommentarer

  • Per

    Det är det klassiska paragrafrytteriet. Myndigheter i Sverige följer lagen blint, utan att titta om det får realistiska konsekvenser. Istället så ställs tilliten till våra politiker, att de skapar felfria lagar som aldrig sätter någon i kläm…är det bra?
    Politiker lägger mest krut på att bortförklara och försvara sina redan införda beslut, och tänker inte igenom lagarna så långt som vad som kan uppstå som specialsituationer. Men det är till viss del högskolans fel också. Men de struntar nog i CSNs regler, det är för lite samarbete mellan myndigheter.

    04 juni 2010
  • Johan

    Bra initiativ men sjukt att det skall behövas! Ca häften av min klass (läser tekniskt fysik på Chalmers) fick hot om polisanmälan. Detta pga att skolan hade lagt 29 p på ena terminen och 31 p på andra. Men inte ens efter att programansvarig kontaktat CSN och förklarat att vi faktiskt läser heltid (egentligen betydligt mer därtill) så ville de inte ge sig. Efter flera månader så gav dom sig till slut, men detta paragrafrytteri är skrämmande..

    04 juni 2010
  • Torbjörn Svensson

    Beteendet hos CSN förvånar inte. Jag drabbades någon termin på liknande sätt då jag på sjuttiotalet studerade vid KTH. När jag senare fått min examen och behovet av studiemedel upphört, sände mig CSN uttagsavier för både bidrag och lån. Att sådan ”logik” klängt sig fast i över 30 år är häpnadsväckande. Krävs pensionsavgångar i nämnden eller kanske väntar release CSN 1.1 av beslutskoden? Den förra klarade tydligen inte Y2K.

    03 juni 2010
  • Johan

    +1

    Helt rätt! Men det är ju helt sanslöst att det ska behövas. Det blir till att ställa återbetalningskrav på CSN för det här…

    03 juni 2010
  • Folke Gustavsson

    Hej, jag ger min eloge till ett fackförbund som verkar i tiden för sina medlemmar och mot lite småkorkat beteende från CSN:s sida. Hur det än är och hur man än betraktar det så skall man inte slå på allas vår framtid våra unga ingenjörer som måste välkomnas till yrkeslivet och inte starta med ett negativt sinne. Än en gång mycket bra jobbat SVERIGES INGENJÖRER.

    03 juni 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar