Arbetsmarknaden ljusnar för IT-folk

Orderingången i industrin har ökat men ligger fortfarande lägre än före lågkonjunkturen. Men efterfrågan på arbetskraft ökar och särskilt inom IT väntas det bli brist på kvalificerad arbetskraft.Orderingången i industrin har ökat men ligger fortfarande lägre än före lågkonjunkturen. Men efterfrågan på arbetskraft ökar och särskilt inom IT väntas det bli brist på kvalificerad arbetskraft.

Arbetsförmedlingens senaste prognos är ljus. Läget är visserligen fortfarande sämre än före lågkonjunkturen men efterfrågan på arbetskraft förväntas stiga ganska snabbt. Framför allt på tjänstesidan går det uppåt. Bland tillfrågade IT-konsultföretag hade vart femte haft problem med rekryteringen det senaste halvåret.
— Brist på IT-kompetens är något vi har pratat om länge, säger Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT-företagen. Riktig hur stor den är har vi inga siffror på men helt klart är det för få som utbildar sig inom IT för att till exempel kunna möta pensionsavgångarna.
IT-företagen har tagit initiativet till ett IT-kompetensråd för att utreda hur stor efterfrågan verkligen är och även vilken sort kompetens som behövs.
— Ett annat problem som vi slåss med sedan länge är hur vi ska kunna få fler kvinnor att välja IT, säger Fredrik von Essen, trots att IT finns överallt i samhället är det någonting som gör att vi har alldeles för få kvinnor som utbildar sig inom området. Det komemr vi ockås att arbeta vidare med.
För Sveriges Ingenjörers medlemmar tycks konjunkturen också vänt uppåt. I maj 2010 var det 1,3 procent som fick ersättning från AEA vilket är en minskning på två procentenheter mot månaden innan.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar