Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStudenter presterar sämre

Studenter presterar sämre

Under de senaste fem åren har prestationsgraden, det vill säga i vilken omfattning studenterna klarar de poäng som de registrerat sig för, minskat från 83 till 79 procent på svenska universitet. Den ökade mängden distansutbildning är en sannolik förklarin, enligt Högskoleverket.

De sjunkande prestationsgraderna är ett problem för lärosätena. Ju färre poäng studenterna tar, desto mindre pengar får lärosätena. Prestationsgraden ska dock inte blandas ihop med det i och för sig besläktade begreppet genomströmning som mäter hur stor andel som tar sin examen.

Generellt har kvinnor en högre prestationsgrad än män, men deras prestationsgrad har sjunkit något fortare än männens. Också mellan de olika studieformerna är skillnaderna stora. För yrkesexamensprogrammen var det 91 procent och för fristående kurser bara 63 procent. För generella program, det vill säga program som leder till högskole-, kandidat-, magister- eller masterexamen, var siffran 82 procent.

– Den stora ökningen av distansstudenter de senaste åren kan vara en förklaring till den sjunkande prestationsgraden, säger Lena Eriksson som är utredare på Högskoleverket. Många av distansstudenterna är inte i första hand inriktade på att skriva tentor och ta poäng. Dessutom dominerar fristående kurser inom distansutbildningen och det är inom dessa vi har sett att man tar minst poäng

Kan det vara så att de som läser på distans är en grupp som bara har tillkommit ovanpå, och på så sätt drar ned prestationsgraden?

– Nej, under den period som distansutbildningen har ökat så har inte totala antalet studenter ökat, snarare minskat, säger Lena Eriksson. Det var först under läsåret 2008-2009 som antalet studenter ökade något igen. Ändå kan man se vissa skillnader mellan distansstudenterna och dem som läser på campus. Distansstudenterna är generellt äldre, de tar mindre lån och de läser i högre grad fristående kurser.

Distansutbildning per brev har en gammal tradition, men det var först i början av 2000-talet som distansutbildningen i form av kurser på nätet tog fart ordentligt. Det var ett tydligt politiskt mål och mellan 2002 och 2005 fick lärosätena extra betalt för att ge sådana kurser.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

1
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.