Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMånga fördelar med delat ledarskap

Många fördelar med delat ledarskap

Foto: Maria Skuldt.

Trots att så många som 41 procent av alla chefer använder sig av ett så kallat delat ledarskap, är detta sätt att leda ganska obekant, menar Marianne Döös, en av författarna till boken Chefer i samarbete – om delat och utvecklande ledarskap.

Marianne Döös är verksam vid pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet och har stor erfarenhet av forskning i organisationer och organisationsutveckling. Tillsammans med kollegan Lena Wilhelmson och Tomas Backström, aktiv vid Mälardalens högskola, har hon skrivit boken Chefer i samarbete – om delat och utvecklande ledarskap.

Boken handlar om samarbetet mellan chefer, hur cheferna gör och tänker kring ett delat ledarskap, exempel på när delat ledarskap fungerar och när det inte fungerar och vad medarbetarna tycker om det. Boken bygger på forskning finansierad av Vinnova och Arbetslivsinstitutet.

Enligt Marianne Döös handlar delat ledarskap i huvudsak om att cheferna tar ett gemensamt ansvar för en helhet.

— Det kan vara att man hittar en kollega som man gör vissa arbetsuppgifter gemensamt med, eller att man håller gemensamma personalmöten ihop, säger hon och betonar samtidigt att det krävs att cheferna känner förtroende för varandra och har en gemensam värdegrund för att det ska fungera.

Men blir inte medarbetarna förvirrade av att ha två chefer? Vem ska man gå till med frågor?

— Det är lätt att förvänta sig att det ska bli problem och det är en vanlig fråga som medarbetare ofta ställer i början. Ett sätt att lösa det är att cheferna gör en uppdelning av vem som ska svara på vilka frågor men sen brukar det visa sig att det egentligen inte spelar någon roll vem av cheferna som svarar på vad, bara medarbetaren får ett svar så blir han eller hon nöjd, säger Marianne.

Att använda sig av ett delat ledarskap kan vara berikande på många sätt, cheferna kan lära sig mycket av varandra vilket i förlängningen förhoppningsvis är till nytta för medarbetarna.

En typ av delat ledarskap som nämns i boken är ett så kallat samledarskap. Det är den mest långtgående formen när det gäller att ha ansvar, befogenheter och arbetsuppgifter gemensamma. Det kan börja med ett ledarskap där en chef samarbetar med en så kallad informell chef, det vill säga en kollega som successivt tar på sig fler chefsuppgifter. Så småningom kan cheferna vilja få sitt delande arbetssätt sanktionerat genom formella beslut i organisationen.

— Det finns väldigt stora möjligheter i att synliggöra alternativa former av ledarskap och jag skulle gärna se att fler organisationer funderade kring ledarskapsfrågor och att man ställer frågan ”Hur skulle det här ledarskapet kunna organiseras på fler händer”, säger Marianne.

Boken Chefer i samarbete – om delat och utvecklande ledarskap ges ut av Liber förlag.

1 KOMMENTAR

  1. […] en artikel kommenterar Marianne Döös att så många som 41 procent av cheferna använder sig av delat […]

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.