Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtIngenjörsåret 2010 under luppen

Ingenjörsåret 2010 under luppen

Varför ska vi bidra till fler ingenjörer när återbäringen på utbildningen bara blir sämre och sämre?
Med den  frågan och ett antal diagram som visar hur ingenjörernas löneutveckling har planat ut i förhållande till arbetare och till tjänstemännen i allmänhet startade Sveriges Ingenjörers fullmäktige på söndagen.

– Varför talar de om ingenjörsbrist och att vi måste utbilda fler när de inte är beredda att betala för det? frågade förbundsordförande Ulf Bengtsson.

Hans dystra inledningskurvor balanserades något av beskrivningen av arbetsgivarnas seminarium i Almedalen sommaren 2010 under rubriken ”Ingenjören värd sin vikt i guld”. Något motsägelsefullt när man jämför ingenjörernas löneutveckling med arbetarnas.

– Det tyder på att de kanske har börjat ändra inställning lite grann, sade Ulf Bengtsson. För oss som förbund är det helt klart att vi måste ha bra svenska ingenjörer för att hålla intressant industri kvar i Sverige. Vi har också lett i bevis att ingenjörer skapar nya jobb och det är också viktigt.

Antalet medlemmar i Sveriges Ingenjörer låg den första september på drygt 129 000 men årssammanställningen kommer troligtvis att hamna något under det när alla som inte har betalat sin avgift har rensats bort. Vad gäller medlemstillströmningen har det varit ett framgångsrikt år för förbundet.

Under fullmäktiges öppningsdag fick de 81 ledamöterna också redogörelser för förbundet ekonomi som enligt revisorerna är god och stabil.

IT-bolaget Saco-IT  gav upphov till ganska stormiga diskussioner på förra fullmäktige, bland annat ville en ledamot inte att styrelsen skulle beviljas ansvarsbefrielse på grund av de höga IT-kostnaderna.
I år kunde referensgruppen som tillsattes  för ett år sedan redovisa god kontroll över Sveriges Ingenjörers delägarskap och frågan passerade ganska obemärkt.

Fullmäktige, som hålls på Djurö utanför Stockholm, håller på i tre dagar och fastställer inriktningen på Sveriges Ingenjörers verksamhet de kommande åren.

JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.