Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtIngenjörsåret 2010 under luppen

Ingenjörsåret 2010 under luppen

Varför ska vi bidra till fler ingenjörer när återbäringen på utbildningen bara blir sämre och sämre?
Med den  frågan och ett antal diagram som visar hur ingenjörernas löneutveckling har planat ut i förhållande till arbetare och till tjänstemännen i allmänhet startade Sveriges Ingenjörers fullmäktige på söndagen.

– Varför talar de om ingenjörsbrist och att vi måste utbilda fler när de inte är beredda att betala för det? frågade förbundsordförande Ulf Bengtsson.

Hans dystra inledningskurvor balanserades något av beskrivningen av arbetsgivarnas seminarium i Almedalen sommaren 2010 under rubriken ”Ingenjören värd sin vikt i guld”. Något motsägelsefullt när man jämför ingenjörernas löneutveckling med arbetarnas.

– Det tyder på att de kanske har börjat ändra inställning lite grann, sade Ulf Bengtsson. För oss som förbund är det helt klart att vi måste ha bra svenska ingenjörer för att hålla intressant industri kvar i Sverige. Vi har också lett i bevis att ingenjörer skapar nya jobb och det är också viktigt.

Antalet medlemmar i Sveriges Ingenjörer låg den första september på drygt 129 000 men årssammanställningen kommer troligtvis att hamna något under det när alla som inte har betalat sin avgift har rensats bort. Vad gäller medlemstillströmningen har det varit ett framgångsrikt år för förbundet.

Under fullmäktiges öppningsdag fick de 81 ledamöterna också redogörelser för förbundet ekonomi som enligt revisorerna är god och stabil.

IT-bolaget Saco-IT  gav upphov till ganska stormiga diskussioner på förra fullmäktige, bland annat ville en ledamot inte att styrelsen skulle beviljas ansvarsbefrielse på grund av de höga IT-kostnaderna.
I år kunde referensgruppen som tillsattes  för ett år sedan redovisa god kontroll över Sveriges Ingenjörers delägarskap och frågan passerade ganska obemärkt.

Fullmäktige, som hålls på Djurö utanför Stockholm, håller på i tre dagar och fastställer inriktningen på Sveriges Ingenjörers verksamhet de kommande åren.

JG

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.