Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtFörhandlingarna med Klarna har strandat

Förhandlingarna med Klarna har strandat

Förhandlingarna om kollektivavtal mellan Klarna och Sveriges Ingenjörer har brutit samman. ”Det finns ingen grund för att fortsätta”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

De senaste åtta månaderna har Klarna och Sveriges Ingenjörer tillsammans med Unionen förhandlat om att teckna kollektivavtal med Klarna. Från fackens sida menar man att ett kollektivavtal skulle gynna både företag och anställda.

– Vi ser stora fördelar och att det skulle gagna Klarna, liksom andra internationella bolag. Neddragningarna som företaget nyligen gjorde visar tydligt hur viktigt ett avtal är för att skapa trygghet och insyn för medarbetarna.

Men nu har förhandlingarna avslutats. Sveriges Ingenjörer konstaterar att parterna helt enkelt står för långt ifrån varandra.

–  Vi känner inte att vi får den respons som krävs för att fortsätta förhandla, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Hon säger att fackförbunden upplever ett bristande engagemang från Klarnas sida för att nå fram till ett avtal. Genom att skjuta fram möten och inte sätta sig in i frågorna som finnas på bordet har förhandlingarna under en längre tid stått och stampat.

–  Det är tråkigt att ett så moget företag som Klarna, med så många medarbetare i Sverige, inte ser värdet av kollektivavtal, säger Camilla Frankelius.

Vad händer nu?

– Vi har just nu inga frågor kvar att diskutera. Framöver får vi fundera på om och hur vi kan gå vidare.

Fackliga intresset har ökat

Ingenjören skrev om förhandlingarna med Klarna när de startade i mitten av april. Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer, berättade att det pågick samtal om kollektivavtal också gentemot andra företag inom techbranschen. Det är de svårare tiderna och risken för uppsägning som fått det fackliga intresset att öka bland de anställda på techbolagen.

”Man vill få en arbetsbristprocess som fungerar, större delaktighet i beslutsprocesser och transparens, få omställningsstöd, a-kassa. Klassisk facklig trygghet. Och de ser att andra arbetsplatser har kollektivavtal, att det fungerar i gamla branscher”, sa Ola Sundström.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?