Förhandlingarna med Klarna har strandat

–  Vi känner inte att vi får den respons från Klarna som krävs för att fortsätta förhandlingarna om kollektivavtal, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Förhandlingarna om kollektivavtal mellan Klarna och Sveriges Ingenjörer har brutit samman. ”Det finns ingen grund för att fortsätta”, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

De senaste åtta månaderna har Klarna och Sveriges Ingenjörer tillsammans med Unionen förhandlat om att teckna kollektivavtal med Klarna. Från fackens sida menar man att ett kollektivavtal skulle gynna både företag och anställda.

– Vi ser stora fördelar och att det skulle gagna Klarna, liksom andra internationella bolag. Neddragningarna som företaget nyligen gjorde visar tydligt hur viktigt ett avtal är för att skapa trygghet och insyn för medarbetarna.

Men nu har förhandlingarna avslutats. Sveriges Ingenjörer konstaterar att parterna helt enkelt står för långt ifrån varandra.

–  Vi känner inte att vi får den respons som krävs för att fortsätta förhandla, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Hon säger att fackförbunden upplever ett bristande engagemang från Klarnas sida för att nå fram till ett avtal. Genom att skjuta fram möten och inte sätta sig in i frågorna som finnas på bordet har förhandlingarna under en längre tid stått och stampat.

–  Det är tråkigt att ett så moget företag som Klarna, med så många medarbetare i Sverige, inte ser värdet av kollektivavtal, säger Camilla Frankelius.

Vad händer nu?

– Vi har just nu inga frågor kvar att diskutera. Framöver får vi fundera på om och hur vi kan gå vidare.

Fackliga intresset har ökat

Ingenjören skrev om förhandlingarna med Klarna när de startade i mitten av april. Ola Sundström, förhandlingschef för tjänstesektorn på Sveriges Ingenjörer, berättade att det pågick samtal om kollektivavtal också gentemot andra företag inom techbranschen. Det är de svårare tiderna och risken för uppsägning som fått det fackliga intresset att öka bland de anställda på techbolagen.

”Man vill få en arbetsbristprocess som fungerar, större delaktighet i beslutsprocesser och transparens, få omställningsstöd, a-kassa. Klassisk facklig trygghet. Och de ser att andra arbetsplatser har kollektivavtal, att det fungerar i gamla branscher”, sa Ola Sundström.

1 kommentar

  • Pär

    Vad säger Klarna?

    26 oktober 2023

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

Salary, benefits and social security - that's how it works in Sweden

As someone new to Sweden, it is not obvious how everything works with salary, pensions and uemployment benefit. The role of trade unions, the importance of collective agreements and your own responsibility – the differences can be big, depending on where you come from.
Fler artiklar