Får arbetsgivaren säga upp sin personal hur som helst och har man rätt att löneförhandla när man är föräldraledig? Svaret på de här frågorna och mer därtill får du lära dig på förbundets fackliga kurser.
Sveriges Ingenjörer har kurser som vänder sig både till dem som varit fackligt aktiva i några år och till dem som precis påbörjat sin fackliga bana. Bland vårens kurser erbjuds elva grundkurser och man kan välja mellan att gå dagtid eller övernatta på konferensgården Djurönäset i Stockholm. Det finns även kurser i Göteborg och Malmö.
Förutom att kurserna ger en facklig grund att stå på får deltagarna också chans att knyta värdefulla kontakter med de andra kursdeltagarna, något som brukar vara väldigt uppskattat.
– Grundkursen ger bra verktyg inför det fackliga arbetet och här får deltagarna också lära sig hur man ska kommunicera inom styrelsen och med medlemmarna, säger Annika Jederström som är ansvarig för förbundets fackliga utbildningar.
Varför tycker du att man ska engagera sig fackligt?
– Om man tycker om att hjälpa människor och göra något som är bra både för en själv och för företaget så ska man jobba fackligt. Det är roligt, man får information om vad som händer inom företaget, man lär sig massor av nya saker och får mycket kontakt med folk, säger Annika Jederström och tillägger att det fackliga arbetet även kan vara en skjuts i karriären.
– Flera av våra medlemmar som jobbar fackligt har gått vidare och blivit projektledare och chefer, säger hon.
Förutom grundkurser finns det också diverse temakurser att välja mellan under våren, såsom en lönekurs för dig som löneförhandlar, kursen Det svåra samtalet och en kurs om LAS (lagen om anställningsskydd) för att nämna några.
Vårens grundkurser är ännu inte fulltecknade. Läs mer här. (Obs! Du måste vara inloggad förtroendevald för att nå informationen).