Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKamp om ingenjörer när Käppalaverket växer

Kamp om ingenjörer när Käppalaverket växer

Käppalaverket på Lidingö är ett av Sveriges största avloppsreningsverk. Sammanlagt investerar ägarna drygt 1,9 miljarder kronor för att förbättra anläggningen. Olle Lindeberg är programansvarig för Käppalaverket 3.0 som är det namn som utbyggnaden går under.

Olle Lindeberg är programansvarig för Käppalaverket 3.0. Närmare 200 ingenjörer är knutna till projektet i någon utsträckning.

Vad ska projektet leda till?

– Först och främst ska utsläppen från verket minska. Om tre år ska utsläppen av kväve ha minskat med 40 procent, utsläppen av fosfor med 33 procent och utsläppen av organiskt material med 25 procent, i förhållande till dagens begränsningsvärden.

– Samtidigt ska kapaciteten stegvis öka från att rena avloppsvatten från motsvarande 700 000 invånare till 900 000 invånare.

Bakgrund

Käppalaverket renar avloppsvatten från elva kommuner. Anläggningen tar också vara på näring och energi som finns i avloppsvattnet och levererar slam, biogas och värme.

Sammanlagt investerar ägarna omkring 1,9 miljarder kronor i Käppalaverket. Sedan tidigare fanns beslut om investeringar på nästan 600 miljoner kronor. Nu har de elva kommunerna beslutat om investeringar på ytterligare drygt 1,3 miljarder kronor.

Vilka är de stora utmaningarna?

– En stor utmaning är att få tag på kompetenta ingenjörer. Det är hård kamp om folk i konsultledet, för entreprenörerna och för oss själva. Just nu känns det som om hela VA-Sverige håller på att byggas om samtidigt.

– Det pågår en generationsväxling, de som var med under den senaste stora utbyggnaden av VA-Sverige på 90-talet håller på att gå i pension och de tar sina kunskaper med sig.

Hur många ingenjörer arbetar i projektet?

– Närmare 200 ingenjörer och konsulter är knutna till projektet i någon utsträckning. Men alla jobbar inte för oss på heltid.

Vilka utmaningar möter ni förutom att hitta kompetenta ingenjörer?

– Det är höga prisnivåer och långa leveranstider. Ett exempel är att vi måste göra justeringar i projekteringen eftersom vi har svårt att få tag på en viss sorts ventil.

– På grund av bristen på halvledare är det upp till två års leveranstid på komponenter som vi behöver till våra styrsystem.

– Det är generellt stora osäkerheter som vi löpande måste anpassa oss till.

Ni ska vara klara 2026. Håller ni tidsramarna och budgeten?

– Vi har ett starkt och engagerat team med ett mycket bra samarbete mellan Käppala, entreprenörer och konsulter. Det gör att jag känner mig trygg med att vi ska klara av att hålla både tids- och budgetramar.

Björn Dickson

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.