Begär rätt ingångslön

Förbundets rekommenderade ingångslöner för 2011 års löneläge ligger för civilingenjörer på 28 900 kronor och för högskoleingenjörer på 26 600 kronor i månaden. Civilingenjören Emma Lindgren har precis skrivit på anställningskontraktet på sitt första jobb och är nöjd med den lön hon får. <
Det kan vara svårt att komma ikapp lönemässigt om man går in på för låg ingångslön. Därför är det viktigt att det blir rätt från början. Ett sätt att ta reda på vilken lön som är rimlig är att vända sig till sitt fackförbund.

Lönerekommendationerna som Sveriges Ingenjörer anser att ingenjörsmedlemmar kan kräva bygger på förbundets lönestatistik. Och det kan vara en idé att slänga ett öga på den om man letar jobb.
All tidigare statistik som förbundet tagit fram visar nämligen att ingånglönens storlek är direkt avgörande för den framtida löneutvecklingen och därmed för individens slutlön.

Är då en lägsta lön på 28 900 kronor i månaden för en nyexaminerad civilingenjör och en lägsta lön på 26 600 kronor i månaden för en nyexaminerad högskoleingenjör rimlig?

Emma Lindgren är 23 år och har nyligen avslutat sin civilingenjörsutbildning i produkt- och processutveckling vid Mälardalens högskola. Hon har precis fått en konsulttjänst som projektledare vid Uppsala Vatten och förutom två månaders jobb på Eskilstuna Energi och Miljö, där hon också gjorde sitt exjobb, så är det här hennes första civilingenjörsjobb efter utbildningen.  Så här tycker hon om förbundets lönerekommendationer för civilingenjörer:

– Det är väl mer en lön som man kan få när man jobbar på ett privat företag i en större stad kan jag tänka mig. Under 2008-2010 jobbade jag som studentinformatör vid Mälardalens högskola och då diskuterade jag ofta löner med studenter och en del tyckte att förbundets rekommendationer var orealistiskt höga. Men samtidigt så är det ju bra att de ligger på den nivån eftersom det är ett sätt att pusha företagen att höja lönen för oss ingenjörer, säger Emma som tio minuter innan Ingenjören talar med henne skrivit på sitt anställningskontrakt för jobbet som projektledare.

Vad kommer du att få i lön?

– Jag fick inte riktigt som lönerekommendationen men jag är nöjd. Det är ett drömjobb och jag hoppas att jag ska kunna höja lönen om jag blir kvar efter provanställningen, säger Emma.

Läsarfråga: Vad tycker ni om förbundets rekommenderade ingångslöner? Är de realistiska? orealistiska? Fyller de sin funktion? Vi vill gärna veta vad ni tycker.

Läs mer om lön på Sveriges Ingenjörers hemsida

56 kommentarer

 • Björn

  Löneskillnaden mellan en nyexad och en person med 1 års erfarenhet ligger på ~1500-2000. Har du erfarenheter som kan jämställas med 1 års kvalificerad arbetslivserfarenhet?

  17 oktober 2011
 • Manne

  @Björn. Tack så mycket för ett bra svar! Mitt område är användarcentrerad produktutveckling, ergonomi, HMI, usability, user experience, etc. Vad jag förstått från klasskompisar och liknande är det hög efterfrågan på folk med just den kompetensen. Jag förstår att ditt uttryck ”några tusen” valdes med avsikten att inte vara ett särskilt precist belopp, men ungefär vad är några tusen i det här fallet? Är det ungefär 2-3000 kr?

  Eftersom jag aldrig sökt ”riktiga” jobb innan så har jag svårt att uppskatta hur man värderar den här typen av meriter 🙂

  17 oktober 2011
 • Björn

  @Manne. Självklart kan alla typer av erfarenheter användas som argument för en högre lön. Sedan är det mycket upp till utbud/efterfrågan som avgör vad du kan få för lön. Men helt klart är att du borde ha som utgångspunkt att lägga dig några tusen över den rekommenderade lönen. Det borde iofs alla göra, men har man goda argument så är det lättare att faktiskt få den lönen.

  16 oktober 2011
 • Manne

  Intressant diskussion här! Jag är snart utexad civilingejör och tänkte höra mig för vad ni har för erfarenhet av huruvida relevant erfarenhet i form av sommarjobb och internships etc kan påverka ingångslönen? Jag har haft ett mkt relevant sommarjobb för min utbildning på ett stort industriföretag i Sverige, och även gjort ett mycket relevant internship på R&D-avdelning i Silicon Valley på mycket stort företag. Utöver detta har jag även jobbat som egen frilansande konsult på två mindre utvecklingsprojekt, (totalt ca 1.5 mån heltid) varav ett nu blivit verklig produkt.

  Kan jag med dessa erfarenheter som argument hävda att jag bör ha en ingångslön över den rekommenderade?

  Vore tacksam för lite tips från er mer erfarna civilingenjörer som varit med i svängen ett tag 🙂

  /Manne

  14 oktober 2011
 • Björn

  @Liv. Att läsa till CI är inget som lönar sig på kort sikt (kanske inte heller på lång sikt). 5 år innebär en utebliven inkomst på ~1.2Mkr. Till det kommer studieskulder. Om du läst till CI hade du idag haft 10 års erfarenhet. Enligt tabellerna ligger medellönen på 43174, dvs cirka 10k mer än vad du tjänar nu. Efter skatt blir skillnaden mindre. Ingångslönen för dessa ingenjörer (år 2000) var 22902. Vad tjänade du samma år?

  Utan att räkna på det dock, är det nog så att den som valde att studera till CI inte på långa vägar är ikapp dig än och kanske aldrig kommer göra det heller (lite beroende på vilka smarta investeringar du gjort/kommer göra).

  15 augusti 2011
 • Liv

  Har 33000/mån. Endast gymnasium. Har arbetet på storföretag i 15 år med logistik. Haft tjänster som mellanchef och kundansvarig. Är inne på att skaffa mig en utbildning för att utvecklas och få större valmöjligheter på arbetsmarknaden. När jag läser era kommentarer inser jag att jag lönemässigt har det väldigt bra.

  14 augusti 2011
 • Jens

  Jag blev klar civilingenjör i datateknik (CTH) i början av 2008. Gick in på 27500 (dvs 500 kr över den då rekommenderade ingångslönen). Jag begärde 28000 och kände mig fullt nöjd med det jag fick, arbetsgivaren verkade även helt inställd på en lön i nivå med den rekommenderade.

  2009 års finanskris innebar utebliven löneökning, även för mig som ung och relativt nyanställd men detta har sedan dess rättats till och jag tjänar idag runt 35 000. Slutsatsen för mig är att rekommendationen ligger ganska rätt även om det förstås varierar mellan bransch och ort.

  Övertidsersättningen är på min arbetsplats bytt mot en extra semestervecka om året (i mitt fall en ganska dålig affär).

  13 augusti 2011
 • Björn

  @Erik, efter 3 års studier är din lön låg, även om det hade varit en ingångslön. Rimlig ingångslön efter 3 års studier, oavsett utbildning, borde vara i alla fall 24 000. Jag känner flera som har samma lön som dig, och dom har ingen utbildning alls.

  Sen så är det rimligt att ju svårare utbildning desto högre lön. En civilingenjörsutbildning tillhör antagligen bland de svåraste utbildningar man kan läsa. Dessutom är den 5-årig. En ingångslön på minst ~30 000 tycker jag är rimligt för denna grupp, med ovan nämnda argument.

  Sen så måste man ju komma ihåg av svenska ingenjörslöner är generellt låga. I Europa ligger vi ungefär i mitten. Tyskland är ett bra jämförelseland eftersom dom har liknande industri (mycket fordon) och där ligger lönerna ~30% över svenska.

  13 augusti 2011
 • Erik

  Det känns som världen helt tappat perspektiv på saker.
  Själv är jag sjuksköterska, och efter tre års studier och med tre års erfarenhet ansvarar jag för något av det värdefullaste och sköraste vi har: akut sjuka barn. För denna insats tjänar jag 21.800:-/mån och har ”förmånen” att inte umgås med vänner och familj på storhelger. Årsbonus? Vi fick ett Lisebergskort i år..

  08 augusti 2011
 • Joel

  Jag är civilingenjör i maskinteknik (Chalmers). Har fyra års erfarenhet med uppehåll i ca 13 mån (varslad under fordonskrisen).

  Jobbar sedan några månader på ett privat teknikföretag som konsult för ett bemanningsföretag. Har lön på 25500/mån.

  Söker nu nya jobb och begär 30 000 kr vid löneanspråk. Arbetsgivaren höjer inte ens på ögonbrynen. Tror det är fullt möjligt att få 29-30 när jag nu byter. Känns som att jag har alldeles för låg lön just nu!

  29 mars 2011
 • Marie

  Det är svårt att sätta en rekommenderad ingångslön eftersom det styrs av tillgång och efterfrågan. Men av erfarenhet så tycker jag att nivån är bra.

  Jag blev färdig civil.ing. + M.Sc. 2009, krisen märktes definitivt och fanns inte ett enda utannonserat jobb som sökte min utbildningskompetens. Jag hade tur och blev erbjuden projektanställning på företaget där jag gjorde mitt examensarbete, men det var ”take it or leave it” som gällde då lönen diskuterades, fick 25 000. Efter 3 månader fick jag gå pga nedskärningar. Fick jobb efter 6 månader igen efter att ha hankat mig fram på a-kassa och extrajobb. Den här gången med några erbjudanden att välja bland.

  Min bransch är känd för att vara lågavlönad, men jag siktade högt, motiverade det väl, kollade statistik för den ansvarsnivån för jobbet jag ville ha mm och begärde 30 000 (den rekommenderade lönen plus lite för verksamhetsansvaret i rollen), visste att det var högt men man måste lägga sig en bit över den lön man är nöjd med och borde ha om man får tro statistiken. Chefen skrattade rakt ut men jag stod på mig. Han återkom kort därpå och erbjöd 28800kr/mån (fast lön+bonus) + övertids.ers. Med andra löneförmåner landar jag närmre 30000kr/mån.

  Jag har många kursare som gick in betydligt lägre, ner till 23500 i ingångslön för kvalificerat arbete samma år och som idag inte har mycket högre.

  Men förutom krisen och branschen så upplevde jag ett annat problem; många nöjer sig med för lite och vågar inte ens begära vad de vill ha. Jag fick kommentaren av tjejkompisar med samma kompetens ”herregud, ta jobbet vad de än erbjuder”.

  En sådan inställning sänker tyvärr lönenivån för alla! För att få upp lönerna (eller rättare sagt inte sänka dem) så måste alla åtminstone begära en rimlig ingångslön.

  /Tjejen som är stolt över att hon stod på sig

  19 mars 2011
 • Streber

  De som klagar på att facket inte gör något, vill vi verkligen ha ett fack som behandlar oss alla som resurser som är lika?

  Vi är ingenjörer med olika mål, kunskap och förmåga. Det betyder att vi ska kämpa för individuell lönesättning, och tycker jag, rörlighet. Passar inte lönen, arbetsförhållandena eller uppgifterna… använd fötterna, om fler gjorde det skulle vi pressa upp lönerna för alla.

  Själv tycker jag att jag har en hyfsad lön ~47000 efter 10 års arbete, då har jag aldrig bytt jobb på grund av lön utan bara för att få roligare arbetsuppgifter.

  19 mars 2011
 • Hans

  Vilken sagovärld ni lever i. Har förutom en gammal gymnasieingenjörsexamen, lite karriär på ASEA/ABB fått omskola mig och ta kostnaden själv. Läste industriell ekonomi och maskinteknik tog förutom ingenjör även en Magister exament 2001, Vann Svenskt näringslivs Ingenjörspris för bästa examensarbete 2002.

  Fick ett jobb hösten 2001 med 25.000 i ingångslön, fick höjt till 26.500 . Blev bortrationaliserad 2003. Sökte jobb, Råkade ut för en svår trafikolycka 2004, Fick s.k. rehab jobb av FK för 10000 i månaden . Bröt med FK sökte jobb. Hamnade i bemanningsbranschen, fy sjutton. veckoanställningar och 27000 i lön. Finanskrisen berövade mig som bemanningsslav mitt jobb. Toppade på 31k, nu….

  Fick efter utstämpling ett kul jobb. Men lönen är samma lön som 2002….Men man får ta det när akassan är slut… Förhandlingsutrymmet är inte stort. Det råder en lönepress neråt.

  Har två gymnasiexamina plus 2 högskoleexamina.

  Det är nog bra om de yngre tar i lite lagom, det är väl bättre att få ett jobb. Eftersom jag ännu inte trots lång yrkeserfarenhet inom produktion och teknik inte kommit upp till rekommenderade ingångslönen så tar jag inte så hårt på sådana sagor.

  15 mars 2011
 • Tor

  Jag har en hög och lång akademisk utbildning, har jobbat som kommunal ingenjör och lärare i 35 år och har varit mellanchef nästan hela tiden. Jag har idag mindre än 7000 kr mer än den rekommenderade ingångslönen. Varför ska unga ingenjörer arbeta kommunalt av andra skäl än att skaffa sig erfarenhet för att sedan byta jobb? Om inte de styrande politikerna och cheferna uppskattar kvalité i arbetet bör facket upplysa om fördelarna och kräva en löneutvekling för de erfarna injenjörerna, så att de yngre får anledning att stanna.

  12 mars 2011
 • Smålands-Rambo

  Många bittra inlägg utan perspektiv fick mig att vilja skriva av mig.

  Sen kom Arash B och slog huvudet på spiken åt mig!

  Så nu behöver jag inte skriva att jag tycker alla krokodiltårar och antydningar om lönekarteller och elaka chefer som ser ett egenvärde i att hålla ner anställdas löner är ganska sandlådeaktiga.

  11 mars 2011
 • Arash B

  Det låter på många här som att man väljer yrke bara efter lön. Visst är lönen inte oviktig, men är det inte det viktigaste av allt att man jobbar med ngt som stimulerar en ? Vi spenderar ju nästan mer tid på jobbet än hemma. Bananskalare i Norge, aktiemäklare och jurist i all ära men lär vi våra barn att välja yrke i första hand efter lönen? Jag personligen valde civilingenjörsutbildning av rent intresse och nyfikenhet och av behov av ständigt lärande och utmaningar. Skulle aldrig i livet kunna tänka mig att jobba som mäklare/jurist/ bananskalare i Norge för ens 100 papp i månaden. Är själv civilingenjör sedan 95 och jobbat i diverse stora/medelstora företag senaste 16 åren och har hyfsad lön som jag är nöjd med. Känner mig inte missnöjd med mitt liv för att juristen eller mäklaren tjänar mer.

  11 mars 2011
 • Joakim

  Det verkar som det enda vi kan göra är att byta jobb så ofta det går eftersom alla lönelistor, lönetrappor och liknande påhitt gör att man bara får godtagbar löneökning när man byter jobb.
  Sedan får företagen skylla sig själva för att dom förlorar kompetens och måste lära upp nya.

  11 mars 2011
 • Slasher

  Lustig situation. Ända sen 2003 när jag tog examen så har alla vetat att den rekommenderade ingångslönen är hög för att försöka öka lönerna. Men eftersom alla vet att den är för hög så är det bara den övre kvartilen som når den ingångslönen.

  11 mars 2011
 • Fredrik

  De flesta här klagar på att en ingenjör har det stressigt och har mycket krav på sig. Är inte det självvalt?!!! Det behövs ”vanliga” ingenjörer också. De som jobbar 7 till 16, gör sitt jobb och sedan kan gå hem.
  Många arbetsuppgifter inom ingenjörsvärlden är sådana där man inte behöver springa häcken av sig på massa möten, leda gigantiska (och omöjliga?) projekt, men där det ändå behövs ingenjörskunnskap!
  Jag tog själv examen för 12 år sedan, jobbar mycket sällan övertid, hinner med mitt dagliga jobba och missar aldrig varken frukostrast eller fikarast. De få gånger jag jobbar över har jag öt ersättning. Jag har 33000 i månaden vilket jag vet är lågt i förhållande till många av mina gamla kursare, men jag är nöjd. Slipper tänka på jobbet när jag kommer hem utan kan ägna mig åt fritidsintressen och familj.
  Jag tror att de flesta ingenjörer stressar upp sig själva bara för att de har ett högt karriärsmål och lönemål.

  11 mars 2011
 • Emma

  För svar på din undran Per så läste jag in utbildningen lite snabbare än vad den är tänkt, plus att jag började direkt efter gymnasiet.

  11 mars 2011
 • Flygingenjören

  Allt handlar om marknadsföring av produkten, sig själv. Det vill säga stå på sig och inte vika sig, precis som vid exempelvis bilköp.
  Självklart kan en nyexad civilingenjör få 19500kr om man är mjäkig, ingen vill ju betala mer än vad man behöver för någonting, med en viss reservation för vad som är rimligt.

  Min erfarenhet säger att man kan alltid begära 10% mer än vad någon är beredd att erbjuda dig, dvs 2-3000kr mer om någon ska nyanställa dig. Skulle alla vara lite tuffare skulle medellönen trissas upp. Själv valde jag att inte ta ett jobb som skulle innebära 29700kr i månaden pga det innebar 50-70 resdagar per år samt pendling 8-9 mil varje dag.

  En hel del styrs av personlighet vid intervjuen osv, betyg allt mer tyvärr. En ”vanlig” högskoleingenjör ska inte behöva acceptera under 25000kr i ingångslön och en Civilare 26500kr och detta ska man kunna bli erbjuden om man är någorlunda framåt och har acceptabla betyg och beteende vid intervjuen.

  11 mars 2011
 • Marcus

  Företaget i privat sektor som jag jobbar på i Stockholm erbjuder normalt den rekommenderade ingångslönen för civilingenjörer till nyanställda som genomgått 3 månaders provanställning. Blivande civilingenjörer som sommarjobbar under utbildningen får motsvarande rekommenderad ingångslön för högskoleingenjörer.

  11 mars 2011
 • Jonas

  Andreas har en poäng helt klart.

  Lönen beror naturligtvis på mycket mer än bara om man kommer direkt från universitetet. Vad man gjort tidigare, vilken tjänst det handlar om, vart i landet arbetet är, etc.

  Jag tror att tittar man på att det just är den övre kvartilen det gäller så kan det nog vara en bra riktlinje. I och med att den ändå är statistiskt underbyggd, bör man kunna argumentera för den rekommenderade lönen om man har något som gör att man bör ha en något högre lön än genomsnittliga nyutexaminerade. Exempelvis något av ovan nämnda.

  Ger man högre värde för företaget bör det även motivera en högre lön.

  10 mars 2011
 • Johan

  Jag arbetar på ett konsultbolag i GBG och fick en ingångslön 2010 på ca 30000 så visst är det inte någon orimlig siffra.

  10 mars 2011
 • Daniel N

  De två nyutexaminerade civilingenjörer som senast anställdes på vårt företag fick 29.000kr respektive 30.000kr i ingångslön i år 2011. Jag skulle anse dem vara medelduktiga kompetensmässigt. Så CFs rekommenderade ingångslön stämmer ganska bra i just dessa två fall åtminstone.

  10 mars 2011
 • Tess

  Jobbar statligt i stockholmsområdet med en högskoleingenjörsutbildning och har både som nyutexad och nu efter div vik vid fast anställning utan problem fått vad facket rekommenderar i lön.
  Har också annan kompetens i ryggsäcken som ytterligare ökade på min nuvarande lön, dessutom skall lönerevision ske efter 1 års anställning för att se vilket ”extra” ansvar jag har i min roll.

  Tror att det är viktigt att man törs ge löneanspråk enligt fackets rekommendation innan företaget kan föreslå en lön. Har kursare som accepterade en lägre ingånglön och tyvärr är det ju så att löneökningar av större nivå endast sker vid arbetsbyte.

  Håller med 11. Andreas att ingångslönen måste ju även spegla vilken övrig kompetens man har.

  10 mars 2011
 • Lobo

  Jag skulle säga att det är oerhört varierande vad folk får i löner, men jag tycker inte rekomendationerna är orimliga. Visst kan det vara svårt att få den lönen men det går med lite tur och en del hårt arbete (Fick 29.000 i ingångslön och är Högskoleingenjör). Framför allt tror jag att man måste fundera på vad man prioriterar. Jag har vänner som jobbar i storföretag som har avsevärt mycket lägra lön. De skulle kunna höja sig t.ex. genom att gå till mindre specialist firmor, men samtidigt kräver det ett större ansvar och är en större risk. Om mitt företag skulle gå dåligt kan de inte sätta mig på ett annat projekt eller flytta mig till en annan avdelning för det finns inga sådana. Då får jag gå.

  10 mars 2011
 • Anders

  Är utbildad högskoleingenjör , fick 29200. begärde 31000 med rek. ingångslön 27500 som lägsta för att jag skulle stanna kvar. En ingenjör med stort ansvar och lång tuff utbildning ska självklart ha högre lön än en som knappt ens gått ut gymnasiet och bara gör som den blir tillsagd. Ett tips är att låta arbetsgivaren komma med förslag först.

  10 mars 2011
 • Björn

  Kanske det vore bättre att ha någon trappstegsmodell, och att efter två år i yrket vet arbetsgivaren om personen gör rätt för den rekommenderade lönen. Det blir då en mindre risk för arbetsgivaren, och en helt oerfaren behöver inte ”ta i ordentligt” i löneanspråket. Kanske blir kontraproduktivt och att man vid ett för högt löneanspråk inte ens får visa vad man går för. Syftet måste ju ändå vara att det ska löna sig att uppfylla arbetsgivarens krav och därmed bli garanterad att ej hamna på efterkälken lönemässigt.

  10 mars 2011
 • Fred

  Ja det är verkligen spridda skurar när det gäller ingångslön, generellt upplever jag att skillnaden mellan civil- och högskoleing är minimal.

  Av den senaste årskullen högskoleing inom energiteknik har jag hört ingångslön allt från 25 kkr upp till 32 kkr.

  10 mars 2011
 • Vikten av att begära rätt ingångslön! « Womengineer.se

  […] publicerade idag en intressant artikel om vikten av att, som både tjej och kille, begära rätt ingångslön då denna sedan påverkar […]

  10 mars 2011
 • NisseB

  Re: 16. Lypsyl + 2. Nils

  Jag gör också mitt bästa för att hålla mina barn borta från ingenjörsproletariatet, men de envisas med att matte är det roligaste som finns.

  Läkare eller jurist som jag föreslagit har de förkastat, så nu jobbar jag på att intressera dem för aktiemäklande. Lätt och kort utbildning, minst en mille om året om de lyckas slå sig in på den troligen rätt tuffa arbetsmarknaden.

  Om de inte köper det heller, så skall jag nog försöka lära dem grunderna i nätpoker. Det verkar betydligt lönsammare än ingenjör.

  10 mars 2011
 • NisseB

  Re: 13. Anders 10 mars, 2011 kl. 13:55

  Om du skall få 40000 direkt efter doktorsexamen, så får du nog undvika svenska storföretag. Drygt 10 år efter doktorexamen, med en expertroll och företagsunik kompetens, så ligger jag bara några få tusenlappar över denna nivå.

  Överhuvudtaget är forskarutbildning inget som ger något extra, eftersom cheferna normals saknar detta. I Tyskland är läget ett annat, men arbetsmarkanden är tuff där just nu.

  10 mars 2011
 • PG

  Nils och Lipsyl: Om någon unge någonsin frågar mig om råd så kommer även jag att avråda ifrån ingengörsyrket ifall de inte verkligen älskar utmaning (stress) och teknik (är beredd att studera 2-4h efter 8h arbete vilket enl. mig krävs för att bli någolunda bra).

  Lönen är defenitivt ingen anledning att ta de ökade ansvaret (=lidandet) med att bli ingengör. Räknar man bort förlorad inkomst under 5 års studier så tar det ganska många år innan man kommer ikapp en hyffsat betald industriarbetare. Räknar man sen med att de i många fall har ett mkt. lökigare och ansvarslösare jobb så…

  Patetiskt faktum är att en bananskalare i norge har högre ingångslön än vad en studiekamrat till mig fick. Likaså deltids-nattarbetande morgontidningsbud om man bara räknar timlön.

  10 mars 2011
 • Lypsyl

  Glömde säga att löneökningen ligger under inflationsnivå!!

  10 mars 2011
 • Lypsyl

  NILS,

  Ha, ha roligt att läsa din kommentar. Själv är jag lärare och har sagt till mina barn att ”Ni får bli vad som helst, men inte lärare!” Lärarutbildningen (högstadiet) innebär 4,5 års högskolestudier och ingångslönen ligger runt 21000-22000. Sedan ska vi inte tala om arbetsmiljön som är bland det sämsta möjliga. Inte ens på verkstadsgolvet är det så illa, och jag vet för jag har jobbat där också.

  10 mars 2011
 • Kvartilen

  Som jag har förstått det motsvarar den rekommenderade ingångslönen tredjekvartilen i SI:s löneprognos för nyanställda (någon sorts extrapolering av senaste årsstatistik). 75 % kommer alltså inte att få denna lön, men den är ändå rimlig att ha som förhandlingsmål.

  10 mars 2011
 • Anders

  Tog min civilingenjörsexamen 2007 och har nu 27000, är dock doktorand så får väl skylla mig själv lite. Siktar på 40 000 efter doktorshatten…

  10 mars 2011
 • Insider

  På storföretag (ex Volvo som jag arbetar på) är ingångslönen lägre än vad ni anger, den lön ni anger kan man om man har tur komma upp i efter att ha arbetat i två år. Sedan 2008 har ni också höjt den rekommenderade ingångslönen snabbare än vad våra löner på företaget höjts..

  Jag tror att en orealistiskt hög siffra bara gör alla besvikna, faktiskt. Vi företag har ändå en intern databas där vi utbyter siffror med varandra så vi vet vad som är realistisk ingångslön.

  Konsultfirmor i IT-branschen i gbg kan dock ha ingångslöner nära de nivåer ni nämner, om man har en eftertraktad utbildning.

  Jag skulle gärna se att ingenjörer fick mer betalt, men det är lika bra att säga sanningen.

  10 mars 2011
 • Andreas

  Intressant att man alltid talar lön utan att prata kompetens, prestation och ansvar. Alla kan inte ha samma lön som ingångslön. När jag blev färdig ingenjör för tio års sedan vid 30 års ålder hade jag annan erfarenhet i bagaget som jag också har nytta av. Aldrig att jag då ska ha samma ingångslön som en nybakad ingenjör som samlat har något sommarjobb i bagaget.

  Idag jobbar jag i Danmark och har över 60,000 kronor i lön, men med det följer ansvar och stora krav på mig.

  När man tänker lön så ska man kanske räkna baklänges och se vad din intjäning är till det företaget du jobbar på. En ingenjör i konsultbranschen skall minimum dra in 8-900.000 om året. Kostnaden för en ingenjör med sociala avgifter, AM-avgifter och kontor etc är cirka 2 gånger lönen. Med 28,000 i månaden kostar ingenjören alltså 56, 000 i månaden. Lägg till utbildningar och annat så kostar det 650-700,000 att ha en ingenjör anställd.

  Kolla själv – Är du lönsam??? Är en 23 årig ingenjör som forfarande bor hemma lönsam? Visst investerar man för framtiden, men ibland skall man kanske växa in i jobbet innan man börjar kräva de stora lönerna.

  10 mars 2011
 • Magnus

  Om man ändå hade lika mycket som den rekommenderade lönen för civ.ing. idag skulle jag vara glad. Efter 6 år som civ.ing. på två stora företag och en kvalificerad tjänst så har jag fortfarande en bit kvar till de 28900.
  Den största missen är att jobba för ett stort företag. 300 kr var lönepåslaget i år för 2010 och för 2011 ungefär lika mycket.
  Sveriges ingenjörer törs ju inte sätta ner foten, i synnerhet inte för de unga.

  10 mars 2011
 • olle

  Jag har inte tagit examen än, men fick heltidsanställning i Stockholm förra året med dåvarande rekommenderad ingångslön; 28700 kr. Jag har dock klasskamrater som får både 26000 och 30000 så det är en ganska rimlig siffra.

  10 mars 2011
 • Peter

  Jag går ut M.Sc. Naval Architecture från Chalmers i juni och har redan landat ett jobb som ger mig 30000kr/mån i grundlön, detta är dessutom för min provanställningsperiod.

  10 mars 2011
 • Per

  Hur kunde hon ta examen så snabbt förresten. Var det en kortare utbildning än 5år?

  10 mars 2011
 • Per

  Förbundets rekommenderade ingångslöner är lite för håga.

  Men det är förståeligt att de ligger på den nivån, så att man kan pusha löner uppåt.

  Det är dock viktigt att inte gå för högt, så det inte blir nån som kommer i närheten i faktisk ingångslön. Sen skiljer det förstås i bransch, privat sektor osv. Det tar inte rekommendationen hänsyn till.
  Men det är nog bra att det ligger lite över, för om folk siktar på den nivån, så kanske de kommer högre än om de siktat lägre från början.

  10 mars 2011
 • Stefan högskoleingstudent

  Jaha, där fick man visst torka sig om ögonen. 26600!? Är det bara jag eller har någon annan också tidigare läst att rekomenderad lägsta lön att begära var 27500kr??? Har heller inte någon gång sett att de skiljer så mycket mellan högskole – och civiling. Jag tror säkert de absolut är värda de men 26600Kr och så ska man tycka det är snudd på orealistiskt!? Njaee.. inte så värst fläskigt efter 3 års studieskulder och sen kanske räkna med 6 månaders jobbsökande på det. Kanske är det som en del säger – att Sveriges ingenjörer helt enkelt inte är ett tillräckligt tufft fackförbund. Om det inte så är att det kanske är just cheferna som styr fackförbundet..?.. Men, men, man ska väl inte bara gnälla, för gräset kanske trots allt är lite grönare på andra sidan gränsen som så mycket annat.

  10 mars 2011
 • Fred

  Hur ligger magisterexamen i lön i förhållande till civil- och högskoleingenjörsexamen? Ett exempel är magisterexamen i mjukvaruutveckling (Master of Science with a major in Software Engineering) och hur den står sig mot Civilingenjör/Högskoleingenjör i Datavetenskap.

  10 mars 2011
 • Miss X

  Alla vet ju att de är för höga, så skulle de ändras till att vara realistiska skulle det samtidigt göra att alla fick lägre lön. ”För ryktet säger ju….”

  10 mars 2011
 • Nils

  Det bästa rådet jag gav mina barn var ”Bli inte ingenjör!”.
  De fick båda högre ingångslön, vid 24 års ålder, än min slutlön.
  Talande siffror, va?

  10 mars 2011
 • Jennie

  Jag är anställd i ett privatägt konsultbolag i Göteborg och har några hundralappar mindre (2010 års lön) än den rekommenderade ingångslönen. Detta efter att ha arbetat dryga 2 år. Ligger relativt bra till jämfört med kursare till mig. Baserat på detta känns inte en ingångslön på 28 900 kr rimlig. Tyvärr.

  10 mars 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt