Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSnart dags för årets Teknik-SM

Snart dags för årets Teknik-SM


Är du en problemlösare och gillar kluriga teknikfrågor kan Teknik-SM, det svenska mästerskapet i framtida teknik, vara tävlingen för dig.  Förutom äran får vinnaren också en resa till spännande Shanghai. Senast den 4 april vill vi ha din laganmälan.

I år är det tolfte gången som Sveriges Ingenjörer arrangerar den populära tävlingen Teknik-SM, där studenter från Sveriges högskolor och universitet tävlar mot varandra i teknik. Tävlingen genomförs sedan i tre etapper: kvaltävling, semifinal och slutligen finalen som går av stapeln den 12 maj i Stockholm.

 Nytt för i år är att åtta i stället för sex lag går vidare till final. Det är de bästa lagen från de sju stora lärosätena: Chalmers, KTH, Linköpings universitet, Lunds universitet, Uppsala och Luleå tekniska universitet samt det bästa laget från övriga lärosäten som går vidare till seminfinal.

Själva tävlingen går ut på att lösa en mängd olika ingenjörsproblem under tidspress och man får vara högst tre stycken i samma lag.

Lisa Bondesson som är projektledare för Teknik-SM och arrangemanget Teknikdagarna (11-13 maj) menar att Teknik-SM är öppen för alla studenter men att det kan vara lite enklare för dem som har pluggat ett tag och kommit in i ”ingenjörstänket”.

– Det kan också vara en fördel att mixa lagen så att man har personer med olika utbildning i laget eftersom frågorna spänner brett över flera ämnesområden, tipsar Lisa.

– Och sen ser vi gärna att fler tjejer söker också förstås, det är alltid roligt.

Första kvaltävlingen är webbaserad och äger rum den 6 april i anvisade datasalar på skolorna. Vill du veta mer kan du gå in här: Teknik-SM.

Det finns fortfarande platser kvar till teknikkollot under Teknikdagarna den 11-13 maj. Men skynda, av erfarenhet vet vi att platserna tar slut fort! Anmäl dig här: Teknik Dagarna

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.