Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSnart dags för årets Teknik-SM

Snart dags för årets Teknik-SM


Är du en problemlösare och gillar kluriga teknikfrågor kan Teknik-SM, det svenska mästerskapet i framtida teknik, vara tävlingen för dig.  Förutom äran får vinnaren också en resa till spännande Shanghai. Senast den 4 april vill vi ha din laganmälan.

I år är det tolfte gången som Sveriges Ingenjörer arrangerar den populära tävlingen Teknik-SM, där studenter från Sveriges högskolor och universitet tävlar mot varandra i teknik. Tävlingen genomförs sedan i tre etapper: kvaltävling, semifinal och slutligen finalen som går av stapeln den 12 maj i Stockholm.

 Nytt för i år är att åtta i stället för sex lag går vidare till final. Det är de bästa lagen från de sju stora lärosätena: Chalmers, KTH, Linköpings universitet, Lunds universitet, Uppsala och Luleå tekniska universitet samt det bästa laget från övriga lärosäten som går vidare till seminfinal.

Själva tävlingen går ut på att lösa en mängd olika ingenjörsproblem under tidspress och man får vara högst tre stycken i samma lag.

Lisa Bondesson som är projektledare för Teknik-SM och arrangemanget Teknikdagarna (11-13 maj) menar att Teknik-SM är öppen för alla studenter men att det kan vara lite enklare för dem som har pluggat ett tag och kommit in i ”ingenjörstänket”.

– Det kan också vara en fördel att mixa lagen så att man har personer med olika utbildning i laget eftersom frågorna spänner brett över flera ämnesområden, tipsar Lisa.

– Och sen ser vi gärna att fler tjejer söker också förstås, det är alltid roligt.

Första kvaltävlingen är webbaserad och äger rum den 6 april i anvisade datasalar på skolorna. Vill du veta mer kan du gå in här: Teknik-SM.

Det finns fortfarande platser kvar till teknikkollot under Teknikdagarna den 11-13 maj. Men skynda, av erfarenhet vet vi att platserna tar slut fort! Anmäl dig här: Teknik Dagarna

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.