Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenMinnovatörer intog Sergels torg

Minnovatörer intog Sergels torg

Sam Khosravi och Otto Härmark visar upp sin uppfinning, en discomaskin. – Det här har varit mycket bättre än en vanlig skoldag, säger Sam. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

I dag sparkades årets upplaga av Teknikdagarna igång, med en mängd aktiviteter för att sätta fokus på Sveriges behov av teknisk kunskap. Först ut bland aktiviteterna var teknikkollo, där skolbarn får chansen att skapa nya uppfinningar från gammalt teknikskrot.

Invid det långa bordet med teknikskrot står tioåriga Sofia Andrew och visar upp sin uppfinning – en lösenordsmaskin. Lösenordet viskas in genom en tratt, och kommer ut på andra sidan. Om det är rätt lösenord, förstås.

Sofia Andrew visar upp sin lösenordsmaskin. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

– Jag vill bli utforskare, gärna forska på rymden. Jag tycker att det är jätteintressant med stjärnor och universum, om det finns annat liv i rymden och så. Det har jag alltid tyckt, säger Sofia. 

Hon är en av drygt 1300 skolelever som under tre dagar får besöka teknikkollot i de stora vita tälten som ställts upp på Sergels torg i Stockholm.

Till hjälp har ”minnovatörerna” studenter från KTH, som assisterar i isärplockning av skrotet och ihopsättning av de nya apparaterna. 

– Det har varit jättekul att vara här, mycket bättre än en vanlig skoldag, säger Sam Khosravi, som tillsammans med klasskompisen Otto Härmark har byggt en discomaskin. 

Sam och Otto anmäler sin discomaskin till minnovatörstävlingen. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

En ihopkopplad högtalare och strålkastare, helt enkelt. Vem vill inte ha en sådan till nästa fest? 

– Kärnan i ingenjörskonsten är att lösa problem och det vill vi visa för barnen på detta enkla sätt, säger Lisa Bondesson, projektledare på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för teknikdagarna. 

Om minnovatörerna vill så kan de anmäla sina uppfinningar till minnovationstävlingen som anordnas i samband med teknikdagarna i Stockholm.

Fyra av minnovationerna härifrån kommer att väljas ut och publiceras i slutet på veckan på älskadeingenjör.se, där vem som helst sedan får gå in och rösta på sin favorit. 

Den minnovation som får flest röster går vidare till den stora finalen i höst, där den ställs mot bidrag från de andra teknikkollon som anordnats runt om i landet i samband med Sveriges Ingenjörers 150-årsturné. 

Chris, Nima, Olle och Amar visar upp sin tidsmaskin. – Man måste skriva exakt rätt, annars kan man missa ett ben eller så när man skickas iväg, säger Chris.

Den slutgiltiga vinnaren kommer att tillkännages i oktober. Vinnaren får ta med sig sin klass på ett teknik- eller forskningsmuseum i sin hemstad.

Utöver det får vinnaren också delta i en prisceremoni på Polhemsfesten i november, och gratuleras av självaste kronprinsessan Victoria.

 

Läs mer:
» Se minnovatörernas tävlingsbidrag här
» ”Fler behöriga lärare nyckeln” (Invigningstal av skolborgarrådet)
» ”Skolans pengar måste öronmärkas” (Seminarium ”Så lyfter vi skolan”)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.