"Fler behöriga lärare nyckeln"

Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP) invigningstalade på Teknikdagarna. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

När Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP) invigningstalade på Teknikdagarna pekade hon på hur barns teknikintresse måste tas till vara bättre än vad det gör i dag. Och viktigast för att kunna göra det, menar hon, är att få fram fler behöriga lärare inom matematik och naturvetenskap.

– Det är enormt viktigt att ta vara på det teknikintresse som finns hos barn, för samhällsutvecklingens skull.
– Hela samhället genomsyras ju av teknik. Det kan handla om sjukvård, om byggnader, ja om allt som vi möter i vardagen.

Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (FP). Foto: Peter Alestig Blomqvist.

Det är fjärde gången som Lotta Edholm inviger Teknikdagarna, berättar hon, och sedan den första invigningen för tre år sedan tycker hon sig se ett tydligt ökat intresse för problemen med att få unga att välja tekniska utbildningar.

Det är en positiv utveckling, menar hon, men fortfarande finns det många problem som måste lösas.

– Vi har problem inom skolan, framför allt när det gäller matematik och naturvetenskapliga ämnen. Kvaliteten har varit alltför olika på olika skolor och det har länge rått brist på lärare med rätt kompetens, särskilt på låg- och mellanstadienivå.

Lotta Edholm påpekar också att det är otroligt viktigt att barn och ungdomar får möta teknik och naturvetenskap tidigt i skolan. Att intresset finns där från början, det tycker hon är uppenbart.

– Detta är fjärde året som jag är med på Teknikdagarna, och det är alltid fullbokat. Sveriges Ingenjörer borde egentligen göra det evenemanget ännu större, så att fler barn får chansen att delta.

Invigningen slutade i antiklimax när discoormen vägrade lämna röret. Foto: Peter Alestig Blomqvist.

I samband med invigningen har det blivit en tradition att skolborgarrådet fyrar av en så kallad ”discoorm” – en kemisk reaktion där diskmedelsskum sprutar ut ur ett måttrör.

Men i år gick det inte riktigt som det skulle. Hur mycket ingredienser som än hälldes i, så låg ormen bara kvar som en liten grön sörja i botten av röret.

– Det blev naturligtvis ett antiklimax. Men det är ju också viktigt att våga misslyckas – och misslyckade experiment kan ju faktiskt kan leda till annat bra.
– Fast för just discoormar kanske inte det gäller.

Läs mer:
» Minnovatörer intog Sergels torg (Rapportering från teknikkollot)
» ”Skolans pengar måste öronmärkas” (Seminarium ”Så lyfter vi skolan”)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar