Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenForskare ska granska byggolyckor

Forskare ska granska byggolyckor

Arbetet som byggarbetare är riskfyllt. Samtidigt saknas kunskap om grundorsakerna till arbetsplatsolyckor i Sverige, menar forskare vid LTU. Foto: Paul Keheler/Wikimedia Commons.

Byggbranschen drabbas årligen av runt tusentalet svåra olyckor och flera dödsfall. Nu ska forskare undersöka hur bland annat planering och ledarskap på arbetsplatserna kan påverka risken att personalen drabbas.

– I dag har vi inte tillräckligt god kunskap om grundorsakerna till olyckorna. Från tidigare forskning vet vi att man sällan går tillräckligt djupt i analyser av olyckor, det kan finnas många bidragande orsaker som inte kommer fram vid en ytlig analys. Det handlar inte bara om att det till exempel saknas skyddsräcken, säger Bo Johansson, lektor vid Luleå tekniska universitet.

Bo Johansson. Foto: LTU.

Bo Johansson och hans kolleger ska under fyra år framöver granska runt 5000 svåra olycksfall som skett på de svenska byggarbetsplatserna de senaste tio åren.

Tanken är att man ska gräva djupare och se hur andra aspekter än just de omedelbart uppenbara kan påverka risken att råka ut för en olycka.

– Vi kommer att titta på hur tre huvudområden påverkar risken att drabbas: löneformen, hur arbetsledningen fungerar samt byggtider och planering, säger Bo Johansson.

– Cheferna spelar naturligtvis en viktig roll, som arbetsgivarens representant ska de leda det systematiska arbetsmiljöarbetet, där olycksfallsprevention är en viktig del. Samtidigt lever cheferna med tuffa produktionskrav, de ska hålla tidsplaner och leverera andra viktiga resultat.

Forskarna kommer i en första period att ganska förutsättningslöst leta efter och kvantifiera samband. Utöver att skicka ut runt 5000 enkäter till olycksdrabbade kommer man också att genomföra ett antal längre, kvalitativa intervjuer.

– I dag finns det också ganska fylliga skriftliga beskrivningar av förhållandena vid olyckor, så där kan vi också se om det finns mönster som upprepar sig, säger Bo Johansson.

Det är byggbranschens två stora paraplyorganisationer, arbetsgivarföreningen Sveriges Byggindustrier och fackförbundet Byggnads, som tillsammans har beställt undersökningen, som alltså pågår under fyra år.

– Under fyraårsperioden kommer det också att ske en hel del delrapportering. Det är viktigt att resultaten kommer branschen till godo under projektets gång, säger Bo Johansson.

Utöver att runt ett tusental svåra olyckor sker på de svenska byggarbetsplatserna så sker också i genomsnitt ca 8 dödsfall varje år – det är ungefär en sjättedel av alla de dödsfall i arbetet som årligen sker i Sverige. Men med hjälp av den nya forskningen är tanken att man på sikt ska få ner byggbranschens siffror rejält.

– Internationellt sett så ligger den svenska byggsektorn bra till då det gäller olycksfallen, men arbetsgivare och fack är inte nöjda med det. Man hoppas till med komma ”bortom noll”, som de kallar det. Att arbeta i byggbranschen ska alltså ha en hälsofrämjande effekt, inget annat, säger Bo Johansson.

1 KOMMENTAR

  1. En satsning som jag som byggnadsarbetare välkomnar och kan glädjas över. Hoppas att de både blir bra och att det kommer alla till gagn inte bara inom byggbranschen…

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?