Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemNyhetspaket"Man lär sig ofta mer av misstagen"

"Man lär sig ofta mer av misstagen"

Att vara tydlig och att delegera utan att abdikera tycker Akbar Seddigh är bra egenskaper hos en chef. Om chefen springer på allt själv tyder det på en dålig organisation.

Efter en vecka på sitt första jobb, Sveriges Geologiska Undersökningar, råkade Akbar Seddigh i ett våldsamt gräl med sin chef, Allan Danielsson.

– Jag minns att jag frågade honom om han skulle ut genom fönstret eller genom dörren! Men han var en fantastisk chef. Kunnig, begåvad, förnuftig och rak. Han tog inga hänsyn utan sade precis vad han tyckte. Och han lät alla andra säga vad de tyckte också. Det är väldigt viktigt att en chef är tydlig, det värsta som finns är när man ska tolka folk.

Akbar Seddigh. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Men att vara rak kräver att det finns en tolerans för det. Akbar Seddigh ordnade det genom att själv snart bli chef.

Sitt första chefsjobb fick han som nybakade kemist (han tog aldrig alla poäng i civilingenjörsexamen) efter bara några månader på SGU. Relationen med chefen där behöll han länge.

– Han blev som en mentor som jag kunde be om råd även när jag hade lämnat SGU. Min far var ju kvar i Iran.

I dag är Akbar Seddigh en svensk styrelseräv, belönad med guldklubban och med drygt 30 års erfarenhet av chefs- och ledarskap.

– KTH var en bra utbildning men man ska inte överdriva det här med ledarskapsutbildningar. Mycket måste man lära sig genom erfarenhet. Man lär sig om man vistas i en kompetent och dynamisk miljö. Men mycket beror också på personliga egenskaper.

Och det måste man som chef vara ytterst uppmärksam på. ”Talent management”, rekrytering, och att ta vara på de förmågor man har är en av de viktigaste uppgifterna i ett företag.

– Man ser vilka som tar ansvar och engagerar sig. Men en dålig besättning kan inte få den bästa båten att vinna. Många premierar experterna genom att ge dem chefsjobb men det blir sällan bra.

Att kunna handskas med människor och få dem att trivas ser han som en ledares största uppgift.

– Folk ska komma med glädje till jobbet och känna sig uppskattade. Gör de det har du lyckats som chef. Vi är för koncentrerade på vad folk inte har men alla är bra på någonting. Alla är bra på något. Om ni sätter mig att programmera får ni noll resultat för jag kan inte det.

Akbar Seddigh har varit med vid många chefstillsättningar och tycker att just de mjuka kriterierna är de svåraste att bedöma.

– Utbildning, javisst. Men hur människor sedan fungerar i olika situationer är svårt att utläsa ur ett cv eller rekommendationsbrev. Jag har misstagit mig men då har det inte varit fel på personen utan kanske på uppdraget. Och vi måste lära oss att berömma den som tar ett svårt uppdrag, inte straffa den som misslyckas. Man lär sig ofta mer av misstagen än av framgångarna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.