Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTrenden pekar mot färre ingenjörer

Trenden pekar mot färre ingenjörer

Utvecklingen går åt fel håll för den som tror att välstånd och ingenjörkonst går ihop. Det visar en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Peter Larsson.

Under våren har 150-årsturnén lockat hundratals barn till teknikkollon över hela landet. Uppfinnarglädje, nyfikenhet och kreativitet har bådat gott för ingenjörsförsörjningen.

Men det finns anledning att oroa sig. Sedan millennieskiftet har antalet registrerade studenter på ingenjörsutbildningarna minskat med 22 procent och antalet examinerade ingenjörer med 15 procent.

– Vi kan konstatera att mellan barndom och vuxenliv rinner teknikintresset av många, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

– Vi vill försöka göra något åt det. Men det är svårt för samtidigt som många unga faktiskt säger att de skulle kunna tänka sig att välja ingenjörsyrket så är det allt färre som väljer N- eller T-programmen på gymnasiet.

Höstterminen 2000 valde 18,9 procent av landets gymnasieelever att läsa naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet. Till höstterminen 2010 hade andelen sjunkit till 14,8 procent.

Sveriges Ingenjörer har identifierat sju områden där förbättringar kan leda till ett ökat teknikintresse. Man vill se mer samverkan mellan utbildningssektorn och näringslivet, teknikämnet behöver stärkas, matematikundervisningen utvecklas, med mera.

– Det här är en handlingsplattform som vi tror kan leda till att barn- och ungdomar behåller och utvecklar sitt teknikintresse genom åren, säger Peter Larsson. Vår tanke med att diskutera det här ämnet under jubileumsturnén är att skapa ett nationellt nätverk av initiativtagare som kan arbeta konkret med frågan.

– Ska vi lyckas vända trenden måste vi agera nu.

2 KOMMENTARER

  1. Jag blir väldigt förvirrad när det samtidigt finns en artikel ”Rekordmånga vill bli civilingenjörer”. Hur ska ni ha det?

    Dessutom, för att komplettera Fredriks inlägg, så är det så att endast 30% av utbildade CI jobbar som CI (därmed inte konstigt att lönerna ser ut som dom gör). Så jag ser ingen tecken/risk på att vi har/kommer för få ingenjörer. Hur Sveriges Ingenjörer räknar förstår jag inte riktigt.

  2. Sedan åttiotalet har antalet examinerade högskoleutbildade ingenjörer ökat med ca 500% (från ca 2.000 till 10.000-11.000). Det har resulterat i lägre löner, lägre status och mindre kvalificerade arbeten för oss ingenjörer. Det har vi Sveriges Ingenjörer att tacka för eftersom de sedan lång tid tillbaka varit en drivande kraft bakom att det ska utbildas allt fler ingenjörer. Men vad spelar det för roll, medlemsintäkterna till förbundet har ju ökat och det är vad Peter Larsson egentligen är intresserad av (även om Sveriges Ingenjörer aldrig lär erkänna att det).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.