Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTrenden pekar mot färre ingenjörer

Trenden pekar mot färre ingenjörer

Utvecklingen går åt fel håll för den som tror att välstånd och ingenjörkonst går ihop. Det visar en ny rapport från Sveriges Ingenjörer.

Peter Larsson.

Under våren har 150-årsturnén lockat hundratals barn till teknikkollon över hela landet. Uppfinnarglädje, nyfikenhet och kreativitet har bådat gott för ingenjörsförsörjningen.

Men det finns anledning att oroa sig. Sedan millennieskiftet har antalet registrerade studenter på ingenjörsutbildningarna minskat med 22 procent och antalet examinerade ingenjörer med 15 procent.

– Vi kan konstatera att mellan barndom och vuxenliv rinner teknikintresset av många, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer.

– Vi vill försöka göra något åt det. Men det är svårt för samtidigt som många unga faktiskt säger att de skulle kunna tänka sig att välja ingenjörsyrket så är det allt färre som väljer N- eller T-programmen på gymnasiet.

Höstterminen 2000 valde 18,9 procent av landets gymnasieelever att läsa naturvetenskapsprogrammet eller teknikprogrammet. Till höstterminen 2010 hade andelen sjunkit till 14,8 procent.

Sveriges Ingenjörer har identifierat sju områden där förbättringar kan leda till ett ökat teknikintresse. Man vill se mer samverkan mellan utbildningssektorn och näringslivet, teknikämnet behöver stärkas, matematikundervisningen utvecklas, med mera.

– Det här är en handlingsplattform som vi tror kan leda till att barn- och ungdomar behåller och utvecklar sitt teknikintresse genom åren, säger Peter Larsson. Vår tanke med att diskutera det här ämnet under jubileumsturnén är att skapa ett nationellt nätverk av initiativtagare som kan arbeta konkret med frågan.

– Ska vi lyckas vända trenden måste vi agera nu.

2 KOMMENTARER

  1. Jag blir väldigt förvirrad när det samtidigt finns en artikel ”Rekordmånga vill bli civilingenjörer”. Hur ska ni ha det?

    Dessutom, för att komplettera Fredriks inlägg, så är det så att endast 30% av utbildade CI jobbar som CI (därmed inte konstigt att lönerna ser ut som dom gör). Så jag ser ingen tecken/risk på att vi har/kommer för få ingenjörer. Hur Sveriges Ingenjörer räknar förstår jag inte riktigt.

  2. Sedan åttiotalet har antalet examinerade högskoleutbildade ingenjörer ökat med ca 500% (från ca 2.000 till 10.000-11.000). Det har resulterat i lägre löner, lägre status och mindre kvalificerade arbeten för oss ingenjörer. Det har vi Sveriges Ingenjörer att tacka för eftersom de sedan lång tid tillbaka varit en drivande kraft bakom att det ska utbildas allt fler ingenjörer. Men vad spelar det för roll, medlemsintäkterna till förbundet har ju ökat och det är vad Peter Larsson egentligen är intresserad av (även om Sveriges Ingenjörer aldrig lär erkänna att det).

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.