Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningHär vill teknikstudenterna helst jobba

Här vill teknikstudenterna helst jobba

Steve Vinter, chef för Googles kontor i Boston, spelar pingis mot guvernören i Massachusetts. Googles satsning på kreativa kontorsmiljöer ses som en förklaring till företagets attraktivitet. Foto: Sage Chimera/Wikimedia Commons.
Steve Vinter, chef för Googles kontor i Boston, spelar pingis mot guvernören i Massachusetts. Googles satsning på kreativa kontorsmiljöer ses som en förklaring till företagets attraktivitet. Foto: Sage Chimera/Wikimedia Commons.

För tredje året i rad är Google som hamnar i topp när teknikstudenter världen över får rösta om vilket företag de helst vill arbeta på. Den kreativa och avslappnade miljön på kontoret är en viktig förklaring, enligt Universum, som genomfört undersökningen. Även två svenska företag tar sig in på topp 50-listan.

– Vi märker att teknikstudenterna vill ha en kreativ och dynamisk miljö, och där har Google varit pionjärer, säger Joao Araujo på Universum.

Joao Araujo. Foto: Universum.

Google har blivit välkänt för sina pingisbord, kuddrum och många personalförmåner, och många i Sverige har hört talas om den lilla röda stugan inne på huvudkontoret i Stockholm.

Men stimulerande kontorsmiljöer och stor frihet på arbetsplatsen är ändå inte det allra viktigaste för dagens unga talanger när de väljer arbetsgivare. Ohotad etta är i stället att ha en bra balans i livet.

– Så företag som vill attrahera unga talanger måste visa att de kan erbjuda både en trygg anställning och möjligheten att driva egna projekt, men också en balans mellan jobb och fritid, säger Joao Araujo.

Två svenska företag har också lyckats ta sig in på topp 50-listan över de mest attraktiva företagen för världens teknikstudenter. Ericsson är nykomling och kvalar in på 48:e plats, medan Ikea klättrar två platser från förra årets lista, från 35:e till 33:e plats.

– Det är anmärkningsvärt. Sverige är nästan uppe i topp tre i världen, och det är imponerande av ett så litet land, säger Joao Araujo.

En till representant på listan, och Sverige hade lagt sig på delad tredje plats med Nederländerna. Föga förvånande är det USA som ligger som ohotad etta med 26 representanter på listan. Tyskland kommer tvåa med åtta företag på topp 50.

Det blir också alltmer populärt bland teknikstudenterna att arbeta på finansiella organisationer, något som innebär att konkurrensen om talangerna blivit tuffare för de traditionella teknikföretagen.

– Banker och andra finansföretag blir även de alltmer teknikintensiva och anstränger sig för att vara attraktiva även för teknikstudenter, och det märks naturligtvis på teknikföretagen, säger Joao Araujo.

– Vi märker också att konkurrensen om talangerna blir alltmer global. Till exempel rekryterar Nokia mer utanför Finland än inom landet. Nu har man hela världen som arbetsmarknad, men trots det råder det fortfarande en stor brist på välutbildade människor.

En annan bransch som klättrat ordentligt de senaste åren är bilindustrin. BMW, Volkswagen, Ford, Toyota och GM är alla topp 20, och Daimler har klättrat hela 32 platser sedan förra året.

– De har tagit sig igenom en stor kris och återhämtar sig nu ordentligt. De har också positionerat om sig på ett riktigt bra sätt i och med satsningen på miljövänliga bilar, och det gör dem attraktiva, säger Joao Araujo.

– Volvo är inte med på listan ännu, men jag skulle inte bli förvånad om de dök upp snart.

Men ohotad etta är fortfarande Google – och så lär det också se ut ett tag framöver, tror Joao Araujo.

– De är överlägset nummer ett. Så är det i de flesta länder och branscher, och det kommer att bli svårt att ändra på. Då krävs det att ett annat företag är ännu mer kreativa i hur de attraherar arbetskraft.

De fem mest attraktiva arbetsgivarna i teknikstudenternas ögon
(inom parentes rankingen från 2010)

  1. Google (1)
  2. IBM (3)
  3. Microsoft (2)
  4. BMW (5)
  5. Intel (6)

De fem mest attraktiva arbetsgivarna i de svenska civilingenjörsstudenternas ögon
(inom parentes rankingen från 2010)

  1. Google (1)
  2. ABB (5)
  3. Ikea (6)
  4. Ericsson (2)
  5. Vattenfall (4)

De fem mest attraktiva arbetsgivarna i de svenska högskoleingenjörsstudenternas ögon
(inom parentes rankingen från 2010)

  1. Skanska (1)
  2. Google (14)
  3. Sweco (5)
  4. NCC (2)
  5. Ikea (4)

De fem viktigaste kriterierna enligt teknikstudenterna
(inom parentes rankingen från 2010)

  1. Gör det möjligt för mig att ha en god balans mellan arbete och fritid (1)
  2. Erbjuder en kreativ och dynamisk arbetsmiljö (2)
  3. Säker anställning (4)
  4. Vidareutbildningar och utvecklingsmöjligheter (3)
  5. Goda möjligheter till en bra framtida lönekarriär* (7)

* Att ha en konkurrenskraftig lön kommer inte in på topp fem under 2011, och visar enligt Universum på en ny trend: det har blivit viktigare att en arbetsgivare skapar möjligheter till en framtida karriär än att en arbetsgivare betalar bra själv, men inte är lika attraktiv när det gäller den framtida karriären.

Läs mer:
» Hela undersökningen från Universum
» Hela de svenska studenternas ranking

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?