Jämställdhetsarbete får nytt pris

Bra jämställdhetsarbete ska uppmärksammas och belönas – det tycker parterna inom industrin, som därför instiftar ett nytt jämställdhetspris som delas ut för första gången på Industridagen 2012. Vet du något exempel på bra jämställdhetsarbete? Nominera senast 25 november!Bra jämställdhetsarbete ska uppmärksammas och belönas – det tycker parterna inom industrin, som därför instiftar ett nytt jämställdhetspris som delas ut för första gången på Industridagen 2012. Vet du något exempel på bra jämställdhetsarbete? Nominera senast 25 november!

Det nya industriavtalet innehåller också en partssammansatt grupp som arbetar med jämställdhet och det är den som nu utlyser sitt första jämställdhetspris. Sista nomineringsdag är den 25 november och gruppen vill ha fram bra exempel på hur man kan arbeta för ökad jämställdhet i industriföretagen. Studier visar att det finns ett samband mellan jämställdhet, mångfald och lönsamhet i företag.

– Det var vi från facken som lanserade frågan om en jämställdhetsgrupp inom ramen för Industriavtalet men inom industrin är vi överens om att vi behöver fler kvinnor, säger Camilla Frankelius chef för Sveriges Ingenjörers enhet Industri, som själv sitter i arbetsgruppen. Genom priset vill vi lyfta fram bra exempel och inspirera andra så att de också får igång de här processerna.

– Jag träffar själv otroligt många smarta, framåt kvinnliga ingenjörer så visst går det framåt men det går väldigt långsamt, säger Camilla Frankelius. Därför ska vi titta på exempelvis hur man rekryterar och vilken policy som finns runt föräldraledighet i företagen. Det finns många saker att göra som kan göra att vi får in fler kvinnor i industrin.

Hon tror också att industrijobben fortfarande har ett oförtjänt dåligt rykte om sig att vara bullriga, smutsiga och stereotypa.

– Det gäller att se det från båda hållen, säger hon. Dels måste vi visa att det finns roliga, kreativa jobb och dels ska företagen ha sådana arbetsförhållanden att det är lika naturligt och accepterat för män som för kvinnor att ta föräldraledigt eller att göra karriär.

Priset kommer att delas ut första gången på Industridagen 2012. Förutom Camilla Frankelius ingår bland andra Unionens förhandlingschef Niklas Hjert, Agneta Dreber vd för Livsmedelsföretagen och Per-Olof Storsten, avtalsansvarig på arbetsgivarförbundet Stål-och Metall. Nomineringar med en motivering till varför företaget ska vinna skickas till karin.wennas@li.se.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar