Infraröd kamera ska se klimatgaser

Tekniken används också för att spana på stjärnor. Foto: Nasa.

Tekniken används också för att spana på stjärnor. Foto: Nasa.

En rörlig bild som visar hur växthusgaserna rör sig som rökmoln över landskapet. Det är vad forskare vid Linköpings universitet hoppas kunna få fram med hjälp av den infraröda filmkamera som man håller på att ta fram.En rörlig bild som visar hur växthusgaserna rör sig som rökmoln över landskapet. Det är vad forskare vid Linköpings universitet hoppas kunna få fram med hjälp av den infraröda filmkamera som man håller på att ta fram.

David Bastviken. Foto: Linköpings universitet.

David Bastviken. Foto: Linköpings universitet.

– Det är en avancerad infraröd kamera som är specialbyggd för att kunna detektera metan och lustgas i låga koncentrationer. Vi kan ta bilder från långt håll och titta på koncentrationer och kartlägga gasernas förekomst, säger David Bastviken, biokemist vid Linköpings universitet, till Vetenskapsradion.

Det är ingen helt ny teknik forskarna vid Linköpings universitet tar fram. Faktum är att den är baserad på en metod som astronomer använder för att se vilka gaser som omger avlägsna stjärnor – och som används i militära sammanhang för att upptäcka kemiska stridsgaser.

Syftet med kameran är att noggrannare än någonsin kunna kartlägga upptag eller utsläpp av växthusgaser i olika miljöer. Och först och främst är det alltså metan och lustgas man ska kunna se med kameran. Och om gasbilden läggs över en vanlig bild kommer man till och med kunna se hur gaserna driver fram som rökmoln i landskapet.

– Vi kommer också att kunna filma hur halterna förändras över tid vilket ger ny information om hur flödena regleras. Den här tekniken blir ett viktigt nytt verktyg för framtida växthusgasmätningar, säger David Bastviken.

Enligt forskarna kan tekniken också bli väldigt användbar för att uppskatta olika länders bidrag till de globala utsläppen av växthusgaser.

Peter Alestig Blomqvist

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar