Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivLulelärare får Levipriset 2011

Lulelärare får Levipriset 2011

Magnus Stenberg, Levipristagare 2011. Foto: LTU.
Magnus Stenberg, Levipristagare 2011. Foto: LTU.

Vid Luleå tekniska universitet arbetar elever redan i årskurs ett i direkt samarbete med företag för att lösa deras arbetsmiljöproblem. Det är ett bra sätt att integrera arbetsmiljöutbildningen för landets ingenjörsstudenter, tycker Sveriges Ingenjörer, som belönar en av initiativtagarna till projektet, universitetsadjunkten Magnus Stenberg, med Levipriset 2011.

Levispriset, uppkallat efter den svenska stressforskningens fader Lennart Levi, har delats ut varje år sedan 2004 för att uppmärksamma och uppmuntra goda initiativ när det gäller undervisningen om arbetsmiljöfrågor på de svenska tekniska universiteten och högskolorna.

I år går priset till Magnus Stenberg, universitetsadjunkt och doktorand vid avdelningen för arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, för hans förslag på hur man förbättrar arbetsmiljöutbildningen för landets ingenjörsstudenter.

Ett exempel på hur man arbetar med integreringen av arbetsmiljöfrågorna på Luleå tekniska universitet är att studenterna redan i årskurs ett arbetar i projektbaserade kurser med företags arbetsmiljöproblem, i direkt samarbete med företagen.

Juryn tittar särskilt på kandidaternas förmåga att skapa och stimulera intresse bland teknologerna för arbetsmiljöämnet, om de själva har initierat utvecklingsarbete inom arbetsmiljöområdet och om de har tagit initiativ till samarbeten med andra högskolor eller företag och organisationer.

Magnus Stenberg får sitt pris vid seminariet ”Arbetsmiljökunskap – en ekonomiskt lönsam investering”, som äger rum nu på fredag den 9 december klockan 13 – 16.30 i Ingenjörshuset i Stockholm, där Magnus Stenberg själv också kommer att hålla en föreläsning om sitt arbete.

Peter Alestig Blomqvist

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.