Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivGenuskritik mot Sveriges Ingenjörer

Genuskritik mot Sveriges Ingenjörer

Den enda kvinnan som skulle föreläsa på Sveriges Ingenjörers ”beslutsfattarlunch” i Malmö i fredags ställde in en vecka före eventet. Det fick den tänkta moderatorn, journalisten Thomas Frostberg, att hoppa av.

Framtidens kompetensförsörjning var temat på Sveriges Ingenjörers ”beslutsfattarlunch” i Malmö, dit representanter från såväl politik och näringsliv bjudits in. Både ämnet och platsen är hemmaplan för ekonomijournalisten och Sydsvenskan-krönikören Thomas Frostberg, som enligt ursprungsplanen skulle moderera diskussionerna. I 12 år har han bevakat näringslivet, och normalt sett deltar han i två, tre arrangemang av den här typen varje månad.

Thomas Frostberg. Foto: Sydsvenskan.
Thomas Frostberg. Foto: Sydsvenskan.

Han har också till leda hört argumenten att ”jämställdhetsfrågan kommer att lösa sig själv med tiden”. I mars i år gick han därför ut med ett löfte: han skulle ”tacka nej till alla förfrågningar om att leda debatter och utfrågningar där sammansättningen av panelen inte klarar ett grundläggande jämställdhets- och mångfaldstest”.

– Som jag ser det finns det inga ursäkter som gör att det är okej att vänta med att göra bättre. Jag tyckte att det fick vara nog med snack, och beslutade mig för att inte vara moderator på arrangemang som saknar jämställdhetsfokus, säger Thomas Frostberg.

Det var mot den bakgrunden som Thomas Frostberg, i samband med att den enda kvinnan som skulle delta i Sveriges Ingenjörers evenemang hoppade av, gjorde ett upprop, i form av en krönika i Sydsvenskan och på webben. Rubriken löd ”Sökes: Kvinna som kan något om teknik”. Tanken var att hitta en ersättare till den kvinna som inte kunde vara med på Sveriges Ingenjörers seminarium.

– På bara några dagar strömmade det in över 100 tips om kvinnor som skulle kunna delta i evenemanget, berättar Thomas Frostberg.

Men innan han ens hunnit presentera listan för de ansvariga för arrangemanget på Sveriges Ingenjörer fick han beskedet att det var för knappt om tid att få in en ersättare.

– Jag är faktiskt överraskad av att Sveriges Ingenjörer inte ens försökte få till en lösning. På en vecka borde man rimligen kunnat hitta någon kvinnlig ersättare. Jag upplever det som att man inte ens var intresserad av tipsen, säger Thomas Frostberg.

Enligt Patrik Nilsson, enhetschef på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för eventet i Malmö, var det rent praktiska skäl som gjorde att man inte försökte hitta en ersättare.

– Vi hade bjudit in två föreläsare till beslutsfattarlunchen, en kvinna och en man. Nu blev det tyvärr så att den kvinnliga föreläsaren hoppade av en vecka innan lunchen, och med de korta marginaler som fanns bestämde vi oss för att inte ta in någon ersättare. Vi vill alltid kvalitetsgranska våra föreläsare, oavsett om det är kvinnor eller män, så vi fick helt enkelt genomföra seminariet med bara en föreläsare. Det gjorde också att vi inte behövde ha Thomas Frostberg där som moderator, säger han.

– Samtidigt tycker jag att Thomas Frostberg gjorde en mycket bra grej. Uppropet gjorde att han fick in över 100 förslag på lämpliga kvinnor i Malmöområdet, och det måste man ju säga är överväldigande.

Enligt Patrik Nilsson har man också, när man ser till alla femtontalet beslutsfattarluncher som har anordnats under året, haft ungefär lika många kvinnor och män.

– Generellt sett så jobbar vi alltid med jämställdhet på Sveriges Ingenjörer. Det är ett problem med att ingenjörer är en yrkesgrupp med en majoritet män, och det gör att vi kanske är lite extra engagerade i den här frågan. Bland annat jobbar vi mycket med att öka teknikintresset hos kvinnor. Så det känns faktiskt lite tufft när man får den här typen av kritik.

Thomas Frostberg, som ändå var på beslutsfattarlunchen i fredags trots att han inte modererade, säger att han inte vill peka på syndabockar i sammanhanget.

– Det viktiga är att man får en diskussion om de här frågorna, inte om vems fel det är. Det viktigaste är att man inte gömmer sig bakom ursäkter – att det här är för svårt. Man måste helt enkelt komma över rädslan att ta tag i de här frågorna.

– Och jag hoppas att Sveriges Ingenjörer tar tillfället i akt att använda den här listan framöver i stället. Flera organisationer här i Skåne har redan hört av sig och sagt att de kommer att använda den, så det kanske kommer något riktigt bra ut av det hela, trots allt!

Enligt Patrik Nilsson har man också redan planer på att använda Thomas Frostbergs tipslista i kommande evenemang.

– Vi vill absolut använda listan, vi har redan pratat om att anordna ett nytt evenemang med hjälp av den efter årsskiftet.

Han vill också passa på att göra ett eget upprop, inför ett arrangemang i februari nästa år.

– Då ska vi ha ett seminarium som handlar om problemen med patent för små företag, och vi har lite svårt att hitta kvinnor som kan prata om det. Vi tar tacksamt emot förslag på kvinnor som har erfarenhet av patentproblem på små företag och som kan berätta om detta!

Läs mer:
» Thomas Frostbergs krönika ”Finnes: 100 kvinnor som kan snacka teknik”
» Thomas Frostbergs krönika ”Sökes: kvinna som kan något om teknik”

Peter Alestig Blomqvist

Fotnot: På beslutsfattarlunchen talade utöver den inbjudne manlige föreläsaren Anders Olshov, Øresundsinstituttets vd och makroekonom, även två andra män: Sveriges Ingenjörers samhällspolitiske direktör, Peter Larsson, och landshövdingen i Skåne, Göran Tunhammar. En kvinna talade också, förbundets regionala ordförande Maygon Wendel Lesenius.

15 KOMMENTARER

  1. Underbart inlägg Johanna!

    Det är kvinnor som du som är förebild för alla, för du visar att du har stor respekt för dig själv. De som vill bli inkvoterade saknar självrespekt.

  2. Hoppas att Sveriges ingenjörer står för sina principer och inte ger vika för de som vill göra karriär på andras bekostnad i feminismens namn. Ingen kvotering tack, varken av talare chefer eller annat. Jämlikhet är att gå efter kompetens och ingenting annat.

  3. Varför makar Thomas Frostberg inte på sig och lämnar plats år en kvinna? Exemplets makt är oerhört mycket större än ordets.

  4. JAg tycker att det är heder åt Tomas Frostberg att peka på att det förmodligen hade gått att hitta ngn som kunde ställa upp med kort varsel. Desutom var det härligt att se listan på alla kvinnor som kom blixtsnabbt. I våra mansdominerade branscher har vi en skyldighet att försöka visa på att det finns kompetenta kvinnor. För det skyller man fortfarande på..

  5. Sorgligt att läsa om hur Sveriges Ingenjörer fjäskar för statsfeminismen. Snart kommer det krav på delad föräldraledighet för att uppfylla medlemsvillkoret.

  6. Tycker att det är att blåsa upp enormt när det gäller två föreläsare och den ena tackar nej. Frostberg har givit ett löfte och följer det även om det blir absurt. Det handlar ofta om att positionera sig själv i aktuella ämnen och trender, vilket journalister tyvärr har börjat göra alltmer. Dock är det väl litet positivt med namnlistan som togs fram.

  7. Sorgligt att se människor dölja sin diskriminering genom att kalla det ”jämställdhet”. Det går inte att skapa genom att diskriminera.

  8. Är det bara jag som inte tycker att detta är härligt? Jag skulle absolut inte vilja vara inbjuden till ett sånt här event för att jag är kvinna. Jag vill bli inbjuden för att jag har den kompetens som krävs och därför kan bidra med något bra. Om det är en av varje, två män eller två kvinnor spelar väl egentligen ingen roll?
    Jag tycker att jämställdhet handlar om att bedöma alla lika och att alla ska erbjudas samma chans, däremot inte att inkvotering ska ske så som det verkar gå till på dessa event. Inkvotring är bara ett sätt att få det att se bra ut på pappret, inte ett bra sätt att få kvinnor att få bättre självkänsla.
    Helt ärligt så är det färre kvinnor än män som är intresserade av vissa positioner i samhället. Vi ska uppmuntra alla att utvecklas för att lyckas med deras mål, men inte kvotera in kvinnor så att de kan känna sig ”duktiga”. Fel väg att gå!

  9. Ah, så härligt PK Thomas är! Det finns få saker som toppar en riktig PK-gest! Antingen det är att förespråka slöjbärande och stening om man verkar i Iran eller abortmotstånd och dödsstraff om man är i det amerikanska bibelbältet.

    Ge kultur-etablissemanget vad de vill ha så blir alla nöjda och glada. ;-)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.