Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivGenuskritik mot Sveriges Ingenjörer

Genuskritik mot Sveriges Ingenjörer

Den enda kvinnan som skulle föreläsa på Sveriges Ingenjörers ”beslutsfattarlunch” i Malmö i fredags ställde in en vecka före eventet. Det fick den tänkta moderatorn, journalisten Thomas Frostberg, att hoppa av.

Framtidens kompetensförsörjning var temat på Sveriges Ingenjörers ”beslutsfattarlunch” i Malmö, dit representanter från såväl politik och näringsliv bjudits in. Både ämnet och platsen är hemmaplan för ekonomijournalisten och Sydsvenskan-krönikören Thomas Frostberg, som enligt ursprungsplanen skulle moderera diskussionerna. I 12 år har han bevakat näringslivet, och normalt sett deltar han i två, tre arrangemang av den här typen varje månad.

Thomas Frostberg. Foto: Sydsvenskan.
Thomas Frostberg. Foto: Sydsvenskan.

Han har också till leda hört argumenten att ”jämställdhetsfrågan kommer att lösa sig själv med tiden”. I mars i år gick han därför ut med ett löfte: han skulle ”tacka nej till alla förfrågningar om att leda debatter och utfrågningar där sammansättningen av panelen inte klarar ett grundläggande jämställdhets- och mångfaldstest”.

– Som jag ser det finns det inga ursäkter som gör att det är okej att vänta med att göra bättre. Jag tyckte att det fick vara nog med snack, och beslutade mig för att inte vara moderator på arrangemang som saknar jämställdhetsfokus, säger Thomas Frostberg.

Det var mot den bakgrunden som Thomas Frostberg, i samband med att den enda kvinnan som skulle delta i Sveriges Ingenjörers evenemang hoppade av, gjorde ett upprop, i form av en krönika i Sydsvenskan och på webben. Rubriken löd ”Sökes: Kvinna som kan något om teknik”. Tanken var att hitta en ersättare till den kvinna som inte kunde vara med på Sveriges Ingenjörers seminarium.

– På bara några dagar strömmade det in över 100 tips om kvinnor som skulle kunna delta i evenemanget, berättar Thomas Frostberg.

Men innan han ens hunnit presentera listan för de ansvariga för arrangemanget på Sveriges Ingenjörer fick han beskedet att det var för knappt om tid att få in en ersättare.

– Jag är faktiskt överraskad av att Sveriges Ingenjörer inte ens försökte få till en lösning. På en vecka borde man rimligen kunnat hitta någon kvinnlig ersättare. Jag upplever det som att man inte ens var intresserad av tipsen, säger Thomas Frostberg.

Enligt Patrik Nilsson, enhetschef på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för eventet i Malmö, var det rent praktiska skäl som gjorde att man inte försökte hitta en ersättare.

– Vi hade bjudit in två föreläsare till beslutsfattarlunchen, en kvinna och en man. Nu blev det tyvärr så att den kvinnliga föreläsaren hoppade av en vecka innan lunchen, och med de korta marginaler som fanns bestämde vi oss för att inte ta in någon ersättare. Vi vill alltid kvalitetsgranska våra föreläsare, oavsett om det är kvinnor eller män, så vi fick helt enkelt genomföra seminariet med bara en föreläsare. Det gjorde också att vi inte behövde ha Thomas Frostberg där som moderator, säger han.

– Samtidigt tycker jag att Thomas Frostberg gjorde en mycket bra grej. Uppropet gjorde att han fick in över 100 förslag på lämpliga kvinnor i Malmöområdet, och det måste man ju säga är överväldigande.

Enligt Patrik Nilsson har man också, när man ser till alla femtontalet beslutsfattarluncher som har anordnats under året, haft ungefär lika många kvinnor och män.

– Generellt sett så jobbar vi alltid med jämställdhet på Sveriges Ingenjörer. Det är ett problem med att ingenjörer är en yrkesgrupp med en majoritet män, och det gör att vi kanske är lite extra engagerade i den här frågan. Bland annat jobbar vi mycket med att öka teknikintresset hos kvinnor. Så det känns faktiskt lite tufft när man får den här typen av kritik.

Thomas Frostberg, som ändå var på beslutsfattarlunchen i fredags trots att han inte modererade, säger att han inte vill peka på syndabockar i sammanhanget.

– Det viktiga är att man får en diskussion om de här frågorna, inte om vems fel det är. Det viktigaste är att man inte gömmer sig bakom ursäkter – att det här är för svårt. Man måste helt enkelt komma över rädslan att ta tag i de här frågorna.

– Och jag hoppas att Sveriges Ingenjörer tar tillfället i akt att använda den här listan framöver i stället. Flera organisationer här i Skåne har redan hört av sig och sagt att de kommer att använda den, så det kanske kommer något riktigt bra ut av det hela, trots allt!

Enligt Patrik Nilsson har man också redan planer på att använda Thomas Frostbergs tipslista i kommande evenemang.

– Vi vill absolut använda listan, vi har redan pratat om att anordna ett nytt evenemang med hjälp av den efter årsskiftet.

Han vill också passa på att göra ett eget upprop, inför ett arrangemang i februari nästa år.

– Då ska vi ha ett seminarium som handlar om problemen med patent för små företag, och vi har lite svårt att hitta kvinnor som kan prata om det. Vi tar tacksamt emot förslag på kvinnor som har erfarenhet av patentproblem på små företag och som kan berätta om detta!

Läs mer:
» Thomas Frostbergs krönika ”Finnes: 100 kvinnor som kan snacka teknik”
» Thomas Frostbergs krönika ”Sökes: kvinna som kan något om teknik”

Peter Alestig Blomqvist

Fotnot: På beslutsfattarlunchen talade utöver den inbjudne manlige föreläsaren Anders Olshov, Øresundsinstituttets vd och makroekonom, även två andra män: Sveriges Ingenjörers samhällspolitiske direktör, Peter Larsson, och landshövdingen i Skåne, Göran Tunhammar. En kvinna talade också, förbundets regionala ordförande Maygon Wendel Lesenius.

15 KOMMENTARER

  1. Underbart inlägg Johanna!

    Det är kvinnor som du som är förebild för alla, för du visar att du har stor respekt för dig själv. De som vill bli inkvoterade saknar självrespekt.

  2. Hoppas att Sveriges ingenjörer står för sina principer och inte ger vika för de som vill göra karriär på andras bekostnad i feminismens namn. Ingen kvotering tack, varken av talare chefer eller annat. Jämlikhet är att gå efter kompetens och ingenting annat.

  3. Varför makar Thomas Frostberg inte på sig och lämnar plats år en kvinna? Exemplets makt är oerhört mycket större än ordets.

  4. JAg tycker att det är heder åt Tomas Frostberg att peka på att det förmodligen hade gått att hitta ngn som kunde ställa upp med kort varsel. Desutom var det härligt att se listan på alla kvinnor som kom blixtsnabbt. I våra mansdominerade branscher har vi en skyldighet att försöka visa på att det finns kompetenta kvinnor. För det skyller man fortfarande på..

  5. Sorgligt att läsa om hur Sveriges Ingenjörer fjäskar för statsfeminismen. Snart kommer det krav på delad föräldraledighet för att uppfylla medlemsvillkoret.

  6. Tycker att det är att blåsa upp enormt när det gäller två föreläsare och den ena tackar nej. Frostberg har givit ett löfte och följer det även om det blir absurt. Det handlar ofta om att positionera sig själv i aktuella ämnen och trender, vilket journalister tyvärr har börjat göra alltmer. Dock är det väl litet positivt med namnlistan som togs fram.

  7. Sorgligt att se människor dölja sin diskriminering genom att kalla det ”jämställdhet”. Det går inte att skapa genom att diskriminera.

  8. Är det bara jag som inte tycker att detta är härligt? Jag skulle absolut inte vilja vara inbjuden till ett sånt här event för att jag är kvinna. Jag vill bli inbjuden för att jag har den kompetens som krävs och därför kan bidra med något bra. Om det är en av varje, två män eller två kvinnor spelar väl egentligen ingen roll?
    Jag tycker att jämställdhet handlar om att bedöma alla lika och att alla ska erbjudas samma chans, däremot inte att inkvotering ska ske så som det verkar gå till på dessa event. Inkvotring är bara ett sätt att få det att se bra ut på pappret, inte ett bra sätt att få kvinnor att få bättre självkänsla.
    Helt ärligt så är det färre kvinnor än män som är intresserade av vissa positioner i samhället. Vi ska uppmuntra alla att utvecklas för att lyckas med deras mål, men inte kvotera in kvinnor så att de kan känna sig ”duktiga”. Fel väg att gå!

  9. Ah, så härligt PK Thomas är! Det finns få saker som toppar en riktig PK-gest! Antingen det är att förespråka slöjbärande och stening om man verkar i Iran eller abortmotstånd och dödsstraff om man är i det amerikanska bibelbältet.

    Ge kultur-etablissemanget vad de vill ha så blir alla nöjda och glada. ;-)

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.