Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningKTH:s nya superlabb invigt

KTH:s nya superlabb invigt

Holografiska modeller i 3D, simuleringar av hela fabriker och ”plug and produce”-robotar. I går invigde KTH sitt nya produktutvecklingslabb, Xpres lab, som ska bli Europas vassaste och göra svensk produktutveckling till världsledande.

– Målet är att vi på KTH ska vara i den absoluta spetsen när det gäller produktutveckling, säger Lars Mattson, prefekt vid KTH.

Hittills har labbet kostat 10 miljoner kronor. När det är klart kommer det ha kostat det dubbla. Det låter mycket – men det är pengar som man kommer att få igen flera gånger om, enligt KTH. Och labb som detta är en nödvändighet för att Sverige ska fortsätta vara i framkant när det gäller produktutveckling, enligt Lars Mattson.

– Massproduktionen kanske kommer att ske i länder som Kina, men själva produktutvecklingen och layouten sker här. Svenskar är kända för att vara innovativa, men vi måste satsa för att svensk produktutveckling ska utvecklas och fortsätta vara i världsklass, säger han.

Utmaningarna är många. Ett exempel är de allt större kraven som finns på att individanpassa massproducerade produkter – något som vid en första anblick låter omöjligt. Men det är åt det hållet utvecklingen går.

– Tidigare producerade man tusentals identiska produkter. Nu ska varje modell vara specialanpassad, ungefär som när man beställer en ny bil. Det ställer stora krav på hela produktionskedjan, säger Lars Mattson.

Många av apparaterna i labbet är inköpta – till exempel en robot som är anpassad just för att känna igen vilken del som kommer på det löpande bandet och därigenom räkna ut vilken modell av en viss produkt den ska bygga. Men stoltast är man kanske ändå över det egenutvecklade holografiska 3D-bordet.

– Det är det absolut bästa i världen, det finns inget som är i samma klass. I dagsläget är det monokromt, men det är bara en fråga om investeringar – tekniken finns, säger Lars Mattson.

I dag är det normalt att arbeta i 3D-miljöer. Men enligt Lars Mattsson är fördelarna med den här tekniken många.

– Man slipper ha avskärmande 3D-glasögon på sig. Och med fler projektorer kan också flera personer titta på samma modell från varsin sida av bordet. Om man vill kan man också lägga till sensorer som gör att man kan ”känna” vad man gör med modellen, säger han.

I labbet finns också massiva touch-skärmar, stora Wallrite-väggar och mer klassisk 3D-projektion. Tanken är att man ska kunna simulera hela kedjan i produktutveckling, från de första skisserna till fullskalig fabriksproduktion. Väl där kunna identifiera flaskhalsar och andra moment som bromsar produktionen – innan man ens har börjat producera.

– Intresset från branschen är stort och vi hoppas att forskningen här kommer att leda till många företagsavknoppningar. Labbet gör också att vi kommer att attrahera forskare från hela världen, säger Lars Mattsson.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?