Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningKTH:s nya superlabb invigt

KTH:s nya superlabb invigt

Holografiska modeller i 3D, simuleringar av hela fabriker och ”plug and produce”-robotar. I går invigde KTH sitt nya produktutvecklingslabb, Xpres lab, som ska bli Europas vassaste och göra svensk produktutveckling till världsledande.

– Målet är att vi på KTH ska vara i den absoluta spetsen när det gäller produktutveckling, säger Lars Mattson, prefekt vid KTH.

Hittills har labbet kostat 10 miljoner kronor. När det är klart kommer det ha kostat det dubbla. Det låter mycket – men det är pengar som man kommer att få igen flera gånger om, enligt KTH. Och labb som detta är en nödvändighet för att Sverige ska fortsätta vara i framkant när det gäller produktutveckling, enligt Lars Mattson.

– Massproduktionen kanske kommer att ske i länder som Kina, men själva produktutvecklingen och layouten sker här. Svenskar är kända för att vara innovativa, men vi måste satsa för att svensk produktutveckling ska utvecklas och fortsätta vara i världsklass, säger han.

Utmaningarna är många. Ett exempel är de allt större kraven som finns på att individanpassa massproducerade produkter – något som vid en första anblick låter omöjligt. Men det är åt det hållet utvecklingen går.

– Tidigare producerade man tusentals identiska produkter. Nu ska varje modell vara specialanpassad, ungefär som när man beställer en ny bil. Det ställer stora krav på hela produktionskedjan, säger Lars Mattson.

Många av apparaterna i labbet är inköpta – till exempel en robot som är anpassad just för att känna igen vilken del som kommer på det löpande bandet och därigenom räkna ut vilken modell av en viss produkt den ska bygga. Men stoltast är man kanske ändå över det egenutvecklade holografiska 3D-bordet.

– Det är det absolut bästa i världen, det finns inget som är i samma klass. I dagsläget är det monokromt, men det är bara en fråga om investeringar – tekniken finns, säger Lars Mattson.

I dag är det normalt att arbeta i 3D-miljöer. Men enligt Lars Mattsson är fördelarna med den här tekniken många.

– Man slipper ha avskärmande 3D-glasögon på sig. Och med fler projektorer kan också flera personer titta på samma modell från varsin sida av bordet. Om man vill kan man också lägga till sensorer som gör att man kan ”känna” vad man gör med modellen, säger han.

I labbet finns också massiva touch-skärmar, stora Wallrite-väggar och mer klassisk 3D-projektion. Tanken är att man ska kunna simulera hela kedjan i produktutveckling, från de första skisserna till fullskalig fabriksproduktion. Väl där kunna identifiera flaskhalsar och andra moment som bromsar produktionen – innan man ens har börjat producera.

– Intresset från branschen är stort och vi hoppas att forskningen här kommer att leda till många företagsavknoppningar. Labbet gör också att vi kommer att attrahera forskare från hela världen, säger Lars Mattsson.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.