Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenChicken à la Matrix

Chicken à la Matrix

En brittisk arkitektstudent har föreslagit ett nytt sätt att föda upp broilerkycklingar, enligt tidningen Wired. Studenten, André Ford, föreslår att kycklingens hjärnbark avlägsnas, så att den kan födas upp hängande, och utan något medvetande. Tanken är att det ska effektivisera köttframställningen för en växande värld, utan att kycklingarna behöver lida.

Kycklingarna hängs upp tätt i flera våningar. För att få plats med fler kycklingar per kubikmeter kapas även kycklingarnas fötter. Mat vatten och luft tillförs via ett nätverk av ledningar, och de medvetslösa djurens exkrementer avlägsnas på liknande sätt. För att musklerna ska kunna växa och bli kött måste de få elstötar med jämna mellanrum. Tekniken skulle kunna ge en densitet på cirka 11,7 kycklingar per kubikmeter, jämfört med 3,2 kycklingar per kubikmeter i dagens broileruppfödning. Ett slags Matrix, fast för broilerkycklingar, alltså.

Äcklad? Javisst, men redan i dag föder man upp 800 miljoner kycklingar per år bara i Storbritannien för att ätas. De lever i ett par månader i artificiellt ljus innan de slaktas och många dör i förtid eftersom den hårda aveln i praktiken gör dem livsodugliga. De växer så fort att de får problem med hjärtat och att deras ben inte orkar bära den egna kroppen. Enligt Wikipedia fanns det 2009 cirka 50 miljarder kycklingar i världen, varav de flesta lever sina korta broilerliv.

Liknelsen med sciencefiction-filmen har inte gått André Ford förbi. Skillnaden, säger han till Wired, är att i Matrix hade den dominerande arten vänligheten att förse den förslavade arten med en alternativ verklighet, som var bättre än den verkliga postapokalyptiska.

» Läs om The Headless Chicken Solution i tidningen Wired

5 KOMMENTARER

  1. Håller precis på att läsa boken ”Matens pris” och är redan extremt upprörd över hur djuruppfödning går till både i Sverige och andra länder. Men detta tar priset hittills i vidrighet!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.