Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenTack för att ni finns!

Tack för att ni finns!

Utan ingenjörerna stannar Sverige. Det låter verkligen som en fånig klyscha men så är det. Visst, tänker ni, inga nya bilmodeller, ingen stålexport och IT-konsulterna klarar vi oss inte utan.

Nej, den här gången tänker jag faktiskt inte på ingenjörerna i näringslivet. Det finns ingenjörer som vi verkligen är beroende av. Riktiga samhällsbyggare. Jag tänker på dem som arbetar i kommuner och landsting. De som ser till att vi får rent dricksvatten i våra kranar, att avloppen fungerar, sköter om alla kommunala fastigheter, ser till att vägarna är säkra och projektleder alla byggen av skolor kontor, butiker, industrier och bostäder. Ingenjörerna är spindlarna i nätet för utvecklingen i alla kommuner.

Fråga vilken kommundirektör som helst om de mest spännande satsningarna i deras kommun, vad de helst berättar om när de träffar sina direktörskolleger i andra kommuner. Kanske är det en ny fin idrottshall, ett ultramodernt, klimatsmart värmeverk, ett kulturhus eller en flotta med nya miljöbussar. Det är alltid ingenjörernas arbete som får kommundirektörerna att slå sig för bröstet.

Jag vet att det finns kommuner som annonserat i åratal efter erfarna ingenjörer, främst inom projektering och anläggning, utan framgång.

På sjukhusen har den tekniska utrustningen blivit nödvändig både för diagnosticering och för behandling. Det behövs både teknisk kompetens för att köpa in rätt utrustning, serva den för att garantera säkerheten och utbilda läkare och sjuksköterskor som ska använda den. Jag träffade en medicintekniker häromveckan som inte darrade på manschetterna när hon sa ”läkarna kan inte bota en patient utan oss”. Här handlar det om ingenjörer som räddar liv.

Ingenjörerna har alltså nyckelpositioner i både kommuner och landsting. Fem av tio kommunanställda ingenjörer är dessutom 50 år eller äldre. Sveriges kommuner och landsting har uppskattat rekryteringsbehovet 2010-2019 till 11 000 personer på hela teknikområdet, varav omkring 3000 ingenjörer. Det låter som ett guldläge för löneförhandlingarna framöver.

I dag ligger snittlönerna för de kommunanställda ingenjörerna många tusenlappar i månaden under de privatanställdas. Men om jag får gissa tror jag inte att lönerna kommer att stiga dramatiskt. Problemet – som kan låta ologiskt – är att de älskar sina jobb. Och som bekant är missnöje en stark drivkraft till förändring.

Den har veckan har jag varit i Skåne och träffat kommunanställda ingenjörer som stortrivs på jobbet. Flera av dem hade arbetat i privat sektor tidigare men bytt, och lönemässigt bytt ner sig. Jag såg bekymrad ut, men de berättade entusiastiskt om omväxlingen och friheten i jobbet. De får vara med från ax till limpa och mötet med alla kunder. Ingen kunde tänka sig att jobba i den privata sektorn igen.

Vad ska man säga? Grattis, kanske. Eller tack för att ni finns. Utan er stannar Sverige.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?