Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenTack för att ni finns!

Tack för att ni finns!

Utan ingenjörerna stannar Sverige. Det låter verkligen som en fånig klyscha men så är det. Visst, tänker ni, inga nya bilmodeller, ingen stålexport och IT-konsulterna klarar vi oss inte utan.

Nej, den här gången tänker jag faktiskt inte på ingenjörerna i näringslivet. Det finns ingenjörer som vi verkligen är beroende av. Riktiga samhällsbyggare. Jag tänker på dem som arbetar i kommuner och landsting. De som ser till att vi får rent dricksvatten i våra kranar, att avloppen fungerar, sköter om alla kommunala fastigheter, ser till att vägarna är säkra och projektleder alla byggen av skolor kontor, butiker, industrier och bostäder. Ingenjörerna är spindlarna i nätet för utvecklingen i alla kommuner.

Fråga vilken kommundirektör som helst om de mest spännande satsningarna i deras kommun, vad de helst berättar om när de träffar sina direktörskolleger i andra kommuner. Kanske är det en ny fin idrottshall, ett ultramodernt, klimatsmart värmeverk, ett kulturhus eller en flotta med nya miljöbussar. Det är alltid ingenjörernas arbete som får kommundirektörerna att slå sig för bröstet.

Jag vet att det finns kommuner som annonserat i åratal efter erfarna ingenjörer, främst inom projektering och anläggning, utan framgång.

På sjukhusen har den tekniska utrustningen blivit nödvändig både för diagnosticering och för behandling. Det behövs både teknisk kompetens för att köpa in rätt utrustning, serva den för att garantera säkerheten och utbilda läkare och sjuksköterskor som ska använda den. Jag träffade en medicintekniker häromveckan som inte darrade på manschetterna när hon sa ”läkarna kan inte bota en patient utan oss”. Här handlar det om ingenjörer som räddar liv.

Ingenjörerna har alltså nyckelpositioner i både kommuner och landsting. Fem av tio kommunanställda ingenjörer är dessutom 50 år eller äldre. Sveriges kommuner och landsting har uppskattat rekryteringsbehovet 2010-2019 till 11 000 personer på hela teknikområdet, varav omkring 3000 ingenjörer. Det låter som ett guldläge för löneförhandlingarna framöver.

I dag ligger snittlönerna för de kommunanställda ingenjörerna många tusenlappar i månaden under de privatanställdas. Men om jag får gissa tror jag inte att lönerna kommer att stiga dramatiskt. Problemet – som kan låta ologiskt – är att de älskar sina jobb. Och som bekant är missnöje en stark drivkraft till förändring.

Den har veckan har jag varit i Skåne och träffat kommunanställda ingenjörer som stortrivs på jobbet. Flera av dem hade arbetat i privat sektor tidigare men bytt, och lönemässigt bytt ner sig. Jag såg bekymrad ut, men de berättade entusiastiskt om omväxlingen och friheten i jobbet. De får vara med från ax till limpa och mötet med alla kunder. Ingen kunde tänka sig att jobba i den privata sektorn igen.

Vad ska man säga? Grattis, kanske. Eller tack för att ni finns. Utan er stannar Sverige.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.