Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenSXSW: Teknik kan förnya demokratin

SXSW: Teknik kan förnya demokratin

Ett av de mest framträdande ledmotiven på South by Southwest Interactive i Austin var ny teknik som ett verktyg – eller ibland förutsättning – för att rädda världen. När Al Gore intervjuade Sean Parker under konferensens i särklass mest populära event lanserade han begreppet ”Occupy democracy” och menade att vi med teknikens hjälp kan få demokratin på rätt köl igen.

”Our democracy has been hacked. It no longer works, in the main, to serve the best interests of the people of its country”, argumentade Gore. ”I would like to see a new movement called Occupy democracy, where people who have internet savvy remedy this situation.”

Sean Parker hade samma vision. Tre nya start-ups som han har engagerat sig i – Causes, Nationbuilder och Votekniksa frasmtizen – försöker göra just detta: skapa en plattform där människor kan engagera sig och bygga politiska gräsrotsrörelser.

Tanken är att medan politiker på toppnivå är upptagna med att samla in pengar för att ha råd att finansiera stora kampanjer och försäkra sig om röster från olika organisationer, har vanliga människor med passion för politik och internetvana chansen att mobilisera sig online – gratis. Samtidigt som kampanjbudgeterna för primärvalskandidaterna i USA är högre än någonsin menar Al Gore och Sean Parker – och många med dem – att det inte längre behöver kosta skjortan att vinna ett val. Kunskap om sociala medier och verktyg för att skapa engagemang på internet kan trumfa dyra annonser i traditionella medier som tv, radio och dagstidningar.

I andra paneler pratade flera föreläsare passionerat om teknik som ett sätt att höja kvaliteten på undervisning – till exempel genom gamification eller digitala hjälpmedel i klassrummen, rädda miljön eller förbättra vår hälsa.

Peter Diamandis, grundare av X Prize Foundation, förklarade till exempel att teknikutvecklingen är exponentiell – inte linjär – och att det finns ett flertal nya tekniker som radikalt kommer att förändra de närmaste decennierna. Med bioteknik, robotik, artificiell intelligens, 3D-skrivare och så småningom nanoteknik har vi möjlighet att skapa en värld av överflöd.

Den genomgående positiva framtidstron bland de tekniskt kunniga, ambitiösa och intelligenta föreläsarna på konferensen var om inte annat otroligt inspirerande. En sak är i varje fall säker: vi ingenjörer spelar en stor roll för hur det kommer att sluta.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.