SXSW: Teknik kan förnya demokratin

Ett av de mest framträdande ledmotiven på South by Southwest Interactive i Austin var ny teknik som ett verktyg – eller ibland förutsättning – för att rädda världen. När Al Gore intervjuade Sean Parker under konferensens i särklass mest populära event lanserade han begreppet ”Occupy democracy” och menade att vi med teknikens hjälp kan få demokratin på rätt köl igen.

”Our democracy has been hacked. It no longer works, in the main, to serve the best interests of the people of its country”, argumentade Gore. ”I would like to see a new movement called Occupy democracy, where people who have internet savvy remedy this situation.”

Sean Parker hade samma vision. Tre nya start-ups som han har engagerat sig i – Causes, Nationbuilder och Votekniksa frasmtizen – försöker göra just detta: skapa en plattform där människor kan engagera sig och bygga politiska gräsrotsrörelser.

Tanken är att medan politiker på toppnivå är upptagna med att samla in pengar för att ha råd att finansiera stora kampanjer och försäkra sig om röster från olika organisationer, har vanliga människor med passion för politik och internetvana chansen att mobilisera sig online – gratis. Samtidigt som kampanjbudgeterna för primärvalskandidaterna i USA är högre än någonsin menar Al Gore och Sean Parker – och många med dem – att det inte längre behöver kosta skjortan att vinna ett val. Kunskap om sociala medier och verktyg för att skapa engagemang på internet kan trumfa dyra annonser i traditionella medier som tv, radio och dagstidningar.

I andra paneler pratade flera föreläsare passionerat om teknik som ett sätt att höja kvaliteten på undervisning – till exempel genom gamification eller digitala hjälpmedel i klassrummen, rädda miljön eller förbättra vår hälsa.

Peter Diamandis, grundare av X Prize Foundation, förklarade till exempel att teknikutvecklingen är exponentiell – inte linjär – och att det finns ett flertal nya tekniker som radikalt kommer att förändra de närmaste decennierna. Med bioteknik, robotik, artificiell intelligens, 3D-skrivare och så småningom nanoteknik har vi möjlighet att skapa en värld av överflöd.

Den genomgående positiva framtidstron bland de tekniskt kunniga, ambitiösa och intelligenta föreläsarna på konferensen var om inte annat otroligt inspirerande. En sak är i varje fall säker: vi ingenjörer spelar en stor roll för hur det kommer att sluta.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar