Helikopter med öga tog pris

En självgående helikopter vann KTH:s tävling Excitera 2012. Den är byggd på en stabil helikopter med fyra rotorer som inte behöver styras aktivt under själva flygningenEn självgående helikopter vann KTH:s tävling Excitera 2012. Den är byggd på en stabil helikopter med fyra rotorer som inte behöver styras aktivt under själva flygningen.

KTH:s tävling Excitera som Ingenjören skrev om den 14 mars avgjordes i fredags. Det vinnande förslaget, Eyesight av Rodrigo Lopez Madrigal, student vid KTH och ensam i sitt lag, är i princip en övervakningshelikopter som är till för att hjälpa polis, ambulans och brandkår.

– Jag tyckte att det var ett intressant område med många tillämpningar. Jag är helt övertygad om att projektet går att genomföra. Jag tänker komma i kontakt med Daniel och hans kollegor och diskutera kring deras forskning ännu närmare, säger Rodrigo Lopez Madrigal.

Eyesight är baserad på en prototyp för en självstyrande helikopter med fyra rotorer, utvecklad av Daniel Malmquist och fem andra doktorander på KTH.

– Vi har egentligen byggt den som ett projekt vid sidan av vår forskning inom mekatronik, säger Daniel Malmquist. Sedan började vi tänka att det kanske finns en marknad för sådana här maskiner. Vi jobbar fortfarande med att utveckla prototyper. Den här första prototypen lyfter kanske ett halvt eller ett kilo nyttig last. Nästa steg tänkte vi försöka bygga en större som lyfter tio eller femton kilo.

Tillämpningsområdena för en sådan helikopter är många. Daniel Malmquist nämner spaning för minröjning, men användningen beror främst på mjukvaran som stoppas in.

Med sitt vinnande förslag Eyesight kammade Rodrigo Lopez Madrigal hem 25 000 kronor i förstapris. Han får nu också en plats i KTH:s studentinkubator för att utveckla idén vidare.

Läs mer:
» Uppdrag: Sälj en teknisk landvinning (ingenjoren.se 14/3 2012)

Sture Henckel

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar