Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenNu räcker det inte med att vara smart

Nu räcker det inte med att vara smart

I går läste jag en artikel i den amerikanska tidskriften Forbes. Den handlade om ett forskningsprojekt vid Carnegie Institute of Technology som visar att ekonomisk framgång till 85 procent beror på personlighet och förmåga att kommunicera, förhandla och leda. Ekonomisk framgång kunde bara till 15 procent kopplas till teknisk kompetens.

Den israelisk-amerikanske nobelpristagaren i ekonomi Daniel Kahneman har kommit fram till liknande slutsatser. Han har genomfört studier som visar att människor hellre gör affärer med någon som de tycker om och litar på, även om den sympatiska personen erbjuder en produkt med lägre kvalitet eller en tjänst till högre pris. 

Jag är inte särskilt förvånad. De flesta kan säkert komma på situationer då vi valt charmknutten framför tråkmånsen. Människor med hög social kompetens får oss helt enkelt att må bra. Sådana människor är lätta att umgås och samarbeta med. Det är inte alls konstigt att vi gärna väljer att köpa en bil av den trevligaste försäljaren, anlita den charmiga snickaren eller slår oss ner bredvid de mest sociala och lättpratade kollegerna när vi väljer lunchsällskap i personalrestaurangen.

Problemen bli allvarligare om företag väljer bort IQ framför EQ. Vad händer om rekryteringarna till nyckelpositioner på teknikföretag börjar likna casting för att hitta talangfulla programledare? Jag uppskattar att min bil och flygplanet som tar mig till semesterorten är utvecklat av de smartaste ingenjörerna, även om de är tråkmånsar.

Författaren till artikeln i Forbes, Keld Jensen, en dansk förhandlings- och ledarskapsexpert, medger att högt IQ är en förutsättning för att nå de riktigt höga positionerna i näringslivet men det räcker inte, menar han. Jensen menar att alla som siktar på näringslivets toppositioner måste utveckla sitt EQ men också sitt MQ (Moral Intelligence) och BQ (Body Intelligence).

Nu räcker det alltså inte längre med att vara smart och trevlig. Det krävs dessutom ett högt MQ, moral intelligens, som handlar om integritet, ansvar, sympati och förlåtelse, att hålla åtaganden och att vara ärlig. Oj, oj, det här måste vara den riktigt tuffa utmaningen för en hel del företagsledare. Och vem är inte sugen på att se resultatet från ett MQ-test på våra politiker?

Är du smart, trevlig och rättrådig kan du alltså komma nästan hela vägen. Men inte riktigt. Den sista punkten i kravspecen kallas BQ – Body Intelligence. Tränar du regelbundet och äter nyttligt? Jensen menar att de här faktorerna påverkar din prestationsförmåga, ditt självförtroende, psykiska tillstånd och på så vis i förlängningen också företagets resultat.

Det är svårt att påstå att Keld Jensen är ute och cyklar. Jag är beredd att påstå att det ligger en del i det han säger men jag hoppas att vi aldrig, ALDRIG, får ett klimat på den svenska arbetsmarknaden där arbetsgivare kräver high score i IQ, EQ, MQ och BQ. Då är vi många som kommer att stängas ute.

1 KOMMENTAR

  1. konstigt nog ser jag fram emot att bli bedömd efter alla möjliga kvoten!
    det låter mer rättvist och mätbart än det rådande systemet med ”trevliga” människor. att bedöma folk utifrån deras upplevda ”charm” är verkligen godtyckligt! känner själv en politiker som duperade fullmäktige i min kommun o blev klubbordförande i sitt parti. han var redan fälld för bokföringsbrott, gjorde sig av med åtskilliga millioner av lånade pengar samt förfalskade sin frus signatur på låneansökan. det är en människa som kan snacka alla omkull – men lämnar bara förödelse bakom sig. han klarade inte MQ i praktiken.

    jag tycker att det är på tiden att man tar allvar intelligenta människor – de som har kapacitet. och med tanke på rådande girighet bland våra makthavare och bankdirektörer skulle man kanske införa MQ tester vid chefsrekrytering?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.