Den 19 december försattes Saab i konkurs och de 1 400 tjänstemännen sades upp. Direkt efter nyårshelgen började Trygghetsrådet kontakta de berörda och den 7 februari öppnade ett lokalkontor i Trollhättan. Där jobbar i dag närmare 20 rådgivare med att hjälpa tjänstemännen till nya jobb.
En sammanställning av resultatet i slutet av april visar att insatserna har gått över förväntan. Den andra maj hade 724 av de 1400 tjänstemännen fått nya jobb och 18 hade valt att starta ett eget företag – totalt 52 procent hade en försörjning.
– Särskilt ingenjörer och tekniker är det ett stort sug efter. De första veckorna fick 20-25 jobb varje dag. Nu går det inte lika snabbt men fortfarande framåt. Vårt mål är att ha försörjningen ordnad för 60 procent sista maj, säger Jonas Björkman, regionchef på Trygghetsrådet i Västsverige.
Trygghetsrådets sammanställning visar att 48 procent av Saabtjänstemännen har fått jobb inom fordonsindustrin och 25 procent inom service och tjänster, huvudsakligen konsultföretag.
– Många av konsultföretagen jobbar inom fordonsindustrin så en mer korrekt bild är att betydligt mer än 50 procent finns kvar inom fordonsindustrin. Volvokoncernen, både bilar och lastvagnar, har anställt många. En del har börjat på Saabs flygverksamhet och några på Scania, säger Jonas Björkman.
Några ingenjörer har tagit ett ännu längre steg och flyttat utomlands. Några har börjat jobba i Kina och ytterligare några för diskussioner med arbetsgivare där. Tyskland har också lockat till sig några.
– En hel del av ingenjörerna har jobbat i Tyskland under samarbetet med Opel men det är fler biltillverkare än Opel som är intresserade av de svenska ingenjörerna, bland andra BMW, säger Jonas Björkman.
En hel del av tjänstemännen, främst ingenjörer, har fått flera jobberbjudanden att välja mellan och det är sannolikt en förklaring till att 52,7 procent uppger att de fått en högre lön på sitt nya jobb. 31,4 procent har fått samma lön och 15,9 procent lägre lön.
En överväldigande majoritet, 63 procent, uppger att de har fått nytt jobb genom sitt eget kontaktnät. 13 procent har hittat jobb via nätet, inklusive Platsbanken.
Nästan alla av dem som fått jobb, 92 procent, har fått tillsvidareanställning och det menar Jonas Björkman är en ovanligt hög andel.
– Vid uppsägningar av den här omfattningen brukar omkring 60 procent få tillsvidareanställningar och 40 procent visstidsanställningar. Det här är extremt, säger han.
De första månaderna har varit extremt lyckosamma för Trygghetsrådet och de arbetslösa tjänstemännen men Jonas Björkman är medveten om att det så småningom kommer en tyngre period.
– Men när gruppen arbetssökande minskar får Trygghetsrådets rådgivare mer tid att stötta varje individ och det är positivt, säger han.
Stödet från Trygghetsrådet varar under två år och målsättningen är hög.
– Ambitionen är att inte har något kvar i programmet när stödet tar slut, säger Jonas Björkman.