Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMånga Saabtjänstemän har fått jobb

Många Saabtjänstemän har fått jobb

Bara drygt fyra månader efter Saabs konkurs i Trollhättan har över hälften av de 1 400 uppsagda tjänstemännen fått nytt jobb. En hel del har fått flera jobberbjudanden att välja mellan och över hälften har fått högre lön.   

Den 19 december försattes Saab i konkurs och de 1 400 tjänstemännen sades upp. Direkt efter nyårshelgen började Trygghetsrådet kontakta de berörda och den 7 februari öppnade ett lokalkontor i Trollhättan. Där jobbar i dag närmare 20 rådgivare med att hjälpa tjänstemännen till nya jobb.

En sammanställning av resultatet i slutet av april visar att insatserna har gått över förväntan. Den andra maj hade 724 av de 1400 tjänstemännen fått nya jobb och 18 hade valt att starta ett eget företag – totalt 52 procent hade en försörjning.

 – Särskilt ingenjörer och tekniker är det ett stort sug efter. De första veckorna fick 20-25 jobb varje dag. Nu går det inte lika snabbt men fortfarande framåt. Vårt mål är att ha försörjningen ordnad för 60 procent sista maj, säger Jonas Björkman, regionchef på Trygghetsrådet i Västsverige.

Trygghetsrådets sammanställning visar att 48 procent av Saabtjänstemännen har fått jobb inom fordonsindustrin och 25 procent inom service och tjänster, huvudsakligen konsultföretag.

Jonas Björkman, TRR.

– Många av konsultföretagen jobbar inom fordonsindustrin så en mer korrekt bild är att betydligt mer än 50 procent finns kvar inom fordonsindustrin.  Volvokoncernen, både bilar och lastvagnar, har anställt många. En del har börjat på Saabs flygverksamhet och några på Scania, säger Jonas Björkman.

Några ingenjörer har tagit ett ännu längre steg och flyttat utomlands. Några har börjat jobba i Kina och ytterligare några för diskussioner med arbetsgivare där. Tyskland har också lockat till sig några.

– En hel del av ingenjörerna har jobbat i Tyskland under samarbetet med Opel men det är fler biltillverkare än Opel som är intresserade av de svenska ingenjörerna, bland andra BMW, säger Jonas Björkman.

En hel del av tjänstemännen, främst ingenjörer, har fått flera jobberbjudanden att välja mellan och det är sannolikt en förklaring till att 52,7 procent uppger att de fått en högre lön på sitt nya jobb. 31,4 procent har fått samma lön och 15,9 procent lägre lön.

En överväldigande majoritet, 63 procent, uppger att de har fått nytt jobb genom sitt eget kontaktnät. 13 procent har hittat jobb via nätet, inklusive Platsbanken.

Nästan alla av dem som fått jobb, 92 procent, har fått tillsvidareanställning och det menar Jonas Björkman är en ovanligt hög andel.

– Vid uppsägningar av den här omfattningen brukar omkring 60 procent få tillsvidareanställningar och 40 procent visstidsanställningar. Det här är extremt, säger han.

De första månaderna har varit extremt lyckosamma för Trygghetsrådet och de arbetslösa tjänstemännen men Jonas Björkman är medveten om att det så småningom kommer en tyngre period.

– Men när gruppen arbetssökande minskar får Trygghetsrådets rådgivare mer tid att stötta varje individ och det är positivt, säger han.

Stödet från Trygghetsrådet varar under två år och målsättningen är hög.

– Ambitionen är att inte har något kvar i programmet när stödet tar slut, säger Jonas Björkman.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.