Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMånga Saabtjänstemän har fått jobb

Många Saabtjänstemän har fått jobb

Bara drygt fyra månader efter Saabs konkurs i Trollhättan har över hälften av de 1 400 uppsagda tjänstemännen fått nytt jobb. En hel del har fått flera jobberbjudanden att välja mellan och över hälften har fått högre lön.   

Den 19 december försattes Saab i konkurs och de 1 400 tjänstemännen sades upp. Direkt efter nyårshelgen började Trygghetsrådet kontakta de berörda och den 7 februari öppnade ett lokalkontor i Trollhättan. Där jobbar i dag närmare 20 rådgivare med att hjälpa tjänstemännen till nya jobb.

En sammanställning av resultatet i slutet av april visar att insatserna har gått över förväntan. Den andra maj hade 724 av de 1400 tjänstemännen fått nya jobb och 18 hade valt att starta ett eget företag – totalt 52 procent hade en försörjning.

 – Särskilt ingenjörer och tekniker är det ett stort sug efter. De första veckorna fick 20-25 jobb varje dag. Nu går det inte lika snabbt men fortfarande framåt. Vårt mål är att ha försörjningen ordnad för 60 procent sista maj, säger Jonas Björkman, regionchef på Trygghetsrådet i Västsverige.

Trygghetsrådets sammanställning visar att 48 procent av Saabtjänstemännen har fått jobb inom fordonsindustrin och 25 procent inom service och tjänster, huvudsakligen konsultföretag.

Jonas Björkman, TRR.

– Många av konsultföretagen jobbar inom fordonsindustrin så en mer korrekt bild är att betydligt mer än 50 procent finns kvar inom fordonsindustrin.  Volvokoncernen, både bilar och lastvagnar, har anställt många. En del har börjat på Saabs flygverksamhet och några på Scania, säger Jonas Björkman.

Några ingenjörer har tagit ett ännu längre steg och flyttat utomlands. Några har börjat jobba i Kina och ytterligare några för diskussioner med arbetsgivare där. Tyskland har också lockat till sig några.

– En hel del av ingenjörerna har jobbat i Tyskland under samarbetet med Opel men det är fler biltillverkare än Opel som är intresserade av de svenska ingenjörerna, bland andra BMW, säger Jonas Björkman.

En hel del av tjänstemännen, främst ingenjörer, har fått flera jobberbjudanden att välja mellan och det är sannolikt en förklaring till att 52,7 procent uppger att de fått en högre lön på sitt nya jobb. 31,4 procent har fått samma lön och 15,9 procent lägre lön.

En överväldigande majoritet, 63 procent, uppger att de har fått nytt jobb genom sitt eget kontaktnät. 13 procent har hittat jobb via nätet, inklusive Platsbanken.

Nästan alla av dem som fått jobb, 92 procent, har fått tillsvidareanställning och det menar Jonas Björkman är en ovanligt hög andel.

– Vid uppsägningar av den här omfattningen brukar omkring 60 procent få tillsvidareanställningar och 40 procent visstidsanställningar. Det här är extremt, säger han.

De första månaderna har varit extremt lyckosamma för Trygghetsrådet och de arbetslösa tjänstemännen men Jonas Björkman är medveten om att det så småningom kommer en tyngre period.

– Men när gruppen arbetssökande minskar får Trygghetsrådets rådgivare mer tid att stötta varje individ och det är positivt, säger han.

Stödet från Trygghetsrådet varar under två år och målsättningen är hög.

– Ambitionen är att inte har något kvar i programmet när stödet tar slut, säger Jonas Björkman.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.