Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenRör inte min radio!

Rör inte min radio!

Så var det bevisat. Jag är i grunden teknikfientlig. En bakåtsträvande nörd som inte ser det positiva i utvecklingen. Jag har separationsångest.
I mitt badrum står en tingest med en avbruten antenn på. Framsidan är liksom räfflad och den vilar på ett litet utfällbart stöd av smutsig plast. Jag fick den någon gång sent 80-tal när jag tog en prenumeration på tidningen L’Express. Sedan dess har den dagligen levererat P1 till mig när jag yrvaket står framför spegeln eller försöker undvika att mina tidskrifter blir våta i badet.
Nu är det slut.
Inte för att denna utmärkta apparat, som måste vara något av varje vinsthungrande tillverkares mardröm, har fallit för ålderstrecket eller måste desinficeras ut ur de levande bakteriehärdarnas värld. Nej, teknikskiftets lieman skymtar.
Med sig kommer den även att ta min underbara, dynamo-och soldrivna blå plastradio från MOMA som min man är så avundsjuk på, och den fantastiska retroapparaten jag har i köket och som vi köpte innan vi flyttade ihop. Vad ska ersätta dem? Ett system av ettor och nollor – nollor tycker jag. Min svärmors fantastiska lilla radio på landet, en klassiker från 60-talet, en rektangulär låda med fyra knappar och en ratt. Suck. Allt var bättre förr. I framtiden kommer jag likt de stockholmska trädmördarna irra längs raderna av digitalradioapparaterna på El-giganten (om de inte har hunnit gå i kk) utrustad med giftampuller att i ett obevakat läge klämma in i de förhatliga tingestarna. Revenge! 
Stockholm Motala, over and out.

2 KOMMENTARER

  1. Hur kommer det sig att en teknikfientlig person får bli chefredaktör för en en ingenjörstidning? DAB+ är överlägsen FM radio på alla sätt och vis. Billigare utsändningar, bättre mottagning utan brus, bättre ljudkvalitet, plats för fler kanaler i luften, plats för andra tjänster än bara ljud (video/tv, trafikinfo, EPG, slideshow, text, etc etc).

    Sverige är ett ingenjörsland. Vi har alltid varit snabba på ny teknik och det är delvis detta som givit oss det välstånd vi har idag. Att då se chefredaktören för Sveriges Ingenjörers tidning uttala sig så negativt om en teknikbransch tycker jag är sorgligt. Dessutom så ligger den världsledande leverantöreren av sändningsutrustning (head end equiptment) för DAB/DAB+ i just Sverige men det verkar inte Jenny Grensman ta hänsyn till. Bara hon får fortsätta lyssna på FM så är allt frid och fröjd.

    Nej en representant för ingenjörer i Sverige borde istället vurma svenska teknikbolag och omfamna ny teknik!

    Fotnot:
    Företaget heter Factum Electronics och ligger i Linköping.

    • Hej Thomas – nostalgi kan drabba även den som arbetar för Sveriges Ingenjörer. Och vem vill slänga väl fungerande grejer? Å andra sidan kanske det inte blir ett problem – kanske tar teknikskiftet sådan tid att mina gamla radioapparater ger upp. Har jag riktig tur kommer det snygga, vevbara DAB-radiomottagare med solceller och genomskinliga höljen! Drömmen vore att kunna koppla dem till motionscykeln på Friskis och Svettis.
      Vänliga hälsningar
      Jenny

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.