Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

Rasmus Ågren
Den här veckan är onsdagen mötesdag på Ikea i Älmhult för elektronikingenjören Rasmus Ågren.

Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Och en av dem som jobbar med det är ingenjören Rasmus Ågren. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.

Måndag 22 maj

Rasmus Ågren och hunden Harry

På morgonpromenad med Harry.

Jag vaknar av mitt alarm, reser mig ur sängen och klappar min hund Harry. Jag gör mig i ordning, tar honom på sin morgonpromenad och lämnar honom hos sin dagmatte.

En fördel med att bo och jobba i Malmö är att det är smidigt att cykla till jobbet. Malmöiter brukar säga att det tar en kvart att cykla till allt i Malmö och det är inte alltför långt ifrån sanningen.

På jobbet hämtar jag två paket jag fått i receptionen: ett litet adapterkort som vi använder oss av inhouse och ett utvärderingskort med en ny sensor som vi ska undersöka.

Jag jobbar som elektronikingenjör på Data & Technology-avdelningen på IKEA med fokus på våra Home Smart-produkter. Vi jobbar med de uppkopplade produkterna som finns i IKEAs sortiment, såsom vägguttag, knappar, lampor och högtalare.

Utöver det så designar och bygger jag även viss testutrustning för in-house tester. Det kan vara batteritestare för att mäta spänningen, en strålningsdämpande låda, eller något mer komplicerat som ett modulärt sensorkort för att testa olika typer av sensorer.

Rasmus Ågren

Utbildning: Högskoleingenjör i elektroteknik med inriktning automation från Lunds tekniska högskola, Campus Helsingborg
Bor: Malmö
Jobbar som: Elektroingenjör på IKEA, jobbar med deras Home Smart-produkter. Har tidigare jobbat som elektronik- och testingenjör på Hövding.

Klockan 10 i dag är det Sprint-planering. Vi planerar i 6-veckorsintervaller, uppdelade i tre 2-veckorsintervaller: Sprintar. Jag berättar vad jag har för mål den kommande Sprinten, som dessvärre är samma som förra veckan då jag inte hann klart på grund av diverse problem och omprioriteringar. Det är tyvärr sådant som händer.

Efter mötet så kan jag inte hålla mig länge… Jag öppnar paketet med sensorutvärderingskortet. Det ska bli kul att få igång det, se hur det presterar och prata med kollegorna på User Experience för att se om det är något som vi kan använda. Vi tittar ofta på ny och spännande teknik som vi skulle kunna implementera.

Jag går sedan bort till en kollega som har problem med en enhet han utvecklar. Jag börjar arbeta med den i el-labbet. Efter en timme av isärplockade, felsökande, kabelknipsande och omlödande tror jag att jag fått rätt på det och lämnar tillbaka enheten.

Resten av dagen går åt för att förbereda inför ett möte med ett externt företag.

Jag avslutar vid fem och cyklar hem. Hämtar upp min hund och spenderar kvällen med en riktig långpromenad i parkerna runt där vi bor.

Tisdag 23 maj

Idag kommer det ett externt företag på besök. I min roll ingår det att ha en förståelse för vad som händer på teknikmarknaden generellt, om det dyker upp något intressant så ska jag kunna informera våra produktingenjörer om detta.

Ingenjörsdagboken

I Ingenjörsdagboken skriver en ingenjör dagbok under en arbetsvecka. Vem tycker du borde skriva dagbok? Tipsa oss! Skriv i kommentarsfältet eller kontakta oss här.

Just det här företaget är en av de största tillverkarna av passiva komponenter och tillverkar även moduler för trådlös kommunikation. Vi har en bra dialog och relation. På mötet ska de dela med sig av hur de ser att utvecklingen går inom de trådlösa modulerna. De frågar också om vår plan och då är det bra att min kollega Sara finns med. Hon har en underbar förmåga att svara utan att säga för mycket.

Mötet avslutas med att vi hintar att vi är väldigt intresserade av en omdesign av en standardkomponent. Att ha en öppen dialog mot de stora komponentföretagen är väldigt värdefullt och det har tagit en hel del arbete från båda sidor att komma dit.

Eftermiddagen börjar med att jag kontaktar en leverantör vars teknik vi utvärderar just nu. Jag påminner om att de ska skicka viktig dokumentation.

Sedan öppnar jag vårt CAD-program för att dubbelkolla att jag kopplat ledarna mellan komponenterna rätt och studerar lite extra DCDC-omvandlaren som kommer att förse hela elektronikkortet med den spänning som krävs.

15.00 känner jag suget efter eftermiddagskaffe. Det är ju trots allt viktigt att leva upp till den svenska traditionen att fika när man jobbar på just IKEA!

Eftermiddagen avslutas med att jag byter till ett annat CAD-projekt. Jag ska modifiera en design av ett isolationskort för att kunna programmera lampor som är inkopplade till vägguttaget, för att inte skada lampans känsligare delar eller datorns USB-uttag genom att ha två olika strömgivare.

Rasmus Ågren vid Inter Ikeas huvudkontor

Inter IKEAs huvudkontor – IKEA of
Sweden.

När jag kommer hem vänder jag i princip i dörren. På tisdagar spelar nämligen jag och mina vänner rollspelet Dungeons and Dragons. Vi är nybörjare men det är väldigt kul att leva sig in i en annan värld. Jag och Harry kommer hem sent, trötta men nöjda.

Onsdag 24 maj

Idag ska jag till Älmhult, IKEAs vagga. Klockan 0712 går tåget från Malmö Triangeln. Det kallas skämtsamt för IKEA-expressen, då det är i princip fullsatt av IKEA-anställda som ska till jobbet i Älmhult.

På schemat idag så är det ännu ett möte med ett externt företag, med en likande agenda som gårdagen. Det är en leverantör av tekniska lösningar och tillverkare av en uppsjö av sensorer och säkerhetskomponenter.

Rasmus Ågren och kollegan Kajsa

Jag och kollegan Kajsa sittandes i MUMS.

Vi rundar av mötet lagom till lunch. Jag har sett fram emot den! Det finns ett fantastiskt matställe här, MUFF, som jag vill besöka varje gång jag kommer.

Efter lunch möter jag min kollega Kajsa för att prata ihop oss om ett kommande projekt. Vi har ett givande samtal i MUMS, det stora utrymmet på kontoret som används till lunchrum och konferenslokal när ledingen för IKEA pratar för hela företaget.

Eftermiddagen fortsätter med design av isolationskortet. Det är en långsam process, även om dess funktion är till synes simpel. Jobbar vidare på tåget.

Torsdag 25 maj

Idag jobbar jag hemifrån. Jag käkar frukost samtidigt som jag svarar på mail och ser till att jag hängt med i chattarna i teamet.

Jobbar på tåget

Passar på att arbeta lite med ett CAD projekt på tåget.

Innan dagens stand-up-möte testkör jag mitt Home Smart-system, där ett par enheter är i alfa och beta-stadie. Vi kan ansöka om att låna hem enheter för att testa innan de hamnar hos kunderna. Även vår app alfa-testas av oss innan den släpps.

Efter en stunds av och på-slagande av lampor, start och stoppande av musik och frenetiskt tryckande på knappar kan jag konstatera att inget beter sig konstigt.

På stand-up-mötet delar vi till de närmaste kollegorna vad vi planerar att jobba med under dagen, ifall vi behöver hjälp eller har generella funderingar.

Vår testingenjör berättar att han har börjat testa en avskärmande låda jag konstruerat. Den ska skärma av en enhet och ett testkort från störande elektromagnetisk strålning. Den behöver inte vara 100% avskärmande, bara dämpande för att inte störa ut kommunikationen mellan testenheten och testkortet.

Kollegan berättar att han inte stött på problem än men att vi bör vänta någon dag innan vi drar några slutsatser. Att vi inte köper en professionellt tillverkad låda, är för att den går på flera tusen, medan denna går på några hundra. Kan man spara lite pengar så bör man!

Sedan börjar jag med grunderna för layouten till utvärderingskortet. Jag har svårt att säga vilken del av att konstruera ett nytt elektronikkort (PCB, Printed Circuit Board), som är mest givande. När jag ritar schemat måste jag sätta mig in i komponenters funktioner och kringkomponenter och koppla ihop allt så att kretsen klarar det den ska klara. Att gå från ett tomt schema till ett som är fyllt av komponenter, ledare och kommentarer är väldigt tillfredställande.

Nästa steg är att designa kretsen i 3D, så att allt hamnar rätt och är en gnutta estetiskt tilltalande. Detsamma gäller schemaritandet. Om det finns en tydlig struktur med kommentarer blir det mycket lättare för någon annan att förstå.

Fredag 26 maj

Funktionstest

Funktionstest efter operationen.

På agendan står det ytterligare lödarbeten och en felsökning. Jag ska flytta ett flashminne från en enhet som vi inte kan få kontakt med, till en enhet som fortfarande fungerar. Efter lite funderande sätter jag igång och det går till synes bra.

Jag går vidare till en ny felsökning av enheten jag arbetade på i måndags, då den har slutat fungera igen. Jag får höra att vi beställt fler av just den modellen från tillverkaren, så jag kommer inte att lägga ner för mycket tid på att felsöka denna. Jag hittar inte felkällan, så jag meddelar att kollegan tyvärr får vänta på enheterna från leverantören.

På lunchen möter jag en kompis och går till en kantonesisk restaurang en bit från kontoret. Vädret är fantastiskt solvårigt, så vi sitter ute och njuter.

Eftermiddagen går i PCB-designens tecken. Jag öppnar projektet med utvärderingskortet och sätter på en spellista på Spotify. Försvinner in i ett flow men rycks ur det av min kollega som påminner mig att det är dags för kaffe. Jag sparar mitt arbete tre gånger om. Att man alltid måste spara har jag lärt mig den hårda vägen.

Efter kaffet så rundar jag av CADandet, lämnar ett par kommentarer till mig själv till nästa gång. Jag avslutar med att förbereda mig inför kommande veckans möten och arbetsuppgifter. Då blir det fler möten med externa företag, mer lödjobb och fortsatt designande av mina två PCB-projekt.

Rasmus Ågren

Vill du läsa fler ingenjörsdagböcker? Du hittar alla som publicerats här. 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Satsning på chefer och mer tydlighet om övertid i kommuner och regioner

Satsning på chefer och mer tydlighet om övertid i kommuner och regioner

Nu finns ett nytt avtal för akademiker i kommuner och regioner. Två viktiga förbättringar är en satsning på chefernas arbetsmiljö och krav på samtal om kompensation när övertidsersättning förhandlas bort.
Fler artiklar