Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSvensk teknik förnyar teleskop

Svensk teknik förnyar teleskop

Foto ESO/José Francisco (josefrancisco.org)

Alma, ett av världens största landbaserade teleskopsatsning, ska uppgraderas med spetsteknik från Chalmers. Teleskopet som spanar efter radiovågor från rymden, ska få sammanlagt 66 sammankopplade paraboler. Två mål har stakats ut för teleskopet: att undersöka universums allra första galaxer och att leta efter vatten på andra planeter.

Teleskopets parabolformade antenner står utplacerade i rader på Chajnantorplatån, 5 000 meter över havet, i den chilenska Atacamaöknen, världens torraste öken. Teleskopet byggs av ett konsortium från Nordamerika, Europa, Japan, Taiwan och Chile.

Alma är världens största och dyraste pågående markbaserade astronomiprojekt, och uppskattas få en total prislapp på motsvarande cirka nio miljarder kronor.

Under de närmaste fem åren ska alla 66 antenner utrustas med nya mottagare som tillåter astronomerna att se nya delar av ljusets spektrum, närmare bestämt våglängder på mellan 1,4 och 1,8 millimeter (Alma står för Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). Ljus av den våglängden är osynligt för ögat, men släpps igenom av atmosfären.

Teleskopet får en mycket hög upplösning, närmare bestämt 0,01 bågsekunder. En bågsekund är ungefär lika stor som en enkrona sedd på ett avstånd av 5 kilometer.

Det är Onsala rymdobservatorium som står bakom tekniken för de nya mottagarna. Sex stycken har redan levererats. Med de nya mottagarna ska forskarna, förutom att se de allra tidigaste galaxerna, kunna se spår efter vatten i rymdstoftet kring andra stjärnor, där man tror att planeter bildas.

Ökenteleskopet är ungefär halvfärdigt, men har redan börjat leverera oöverträffade bilder. Bland annat har forskarna fått bilder från de så kallade antenngalaxerna, två kolliderande galaxer med täta gasmoln där nya stjärnor bildas. De bilderna kan inte erhållas med teleskop som registrerar synligt ljus.

Teleskopet beräknas vara fullt utbyggt och uppgraderat 2016.

Sture Henckel

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.
Scania Lisa Lorentzon

Högre löneökningar än märket på Scania

2
Akademikerna på Scania får 4,9 procents löneökning i år, högre än märket på 3,9 procent. Dessutom ska goda prestationer ge extra lyft.
Arbetslösheten för ingenjörer 2020-2023

Rekordlåg arbetslöshet för ingenjörer – och små ändringar inom bygg

0
Ekonomin skakar. Men det märks inte på arbetslösheten för ingenjörer. Och i byggsektorn, där vissa delar har det tufft, är förändringarna ändå små.
Lina Wennberg

Varslet kastade om tillvaron för fackordföranden

0
Hon hade laddat för årets löneförhandlingar. Men när Volvo Cars gick ut med ett varsel om neddragningar förändrades situationen helt för Lina Wennberg, ordförande för Akademikerklubben på Volvo Cars i Olofström.

Tänk på det här om du låter banken förvalta din pension

0
Höga boräntor gör att banker lockar med rabatt om du flyttar din tjänstepension till deras pensionsbolag. Men den rabatten kan bli en riktigt dyr affär på lång sikt.

Ekin från Turkiet fick jobb som ingenjör med hjälp av sin mentor

0
När ingenjören Ekin Kiper från Turkiet fick Rebecca Ivemyr som mentor tog det bara en månad innan han lyckades få ett jobb som matchar hans erfarenhet.

Så tar du greppet om förändringsarbetet

0
Bygg er förändringsstory och ställ krav på prioriteringar. Här är förändringsexperternas bästa tips för att leda i förändring. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.