Facket har också ett ansvar för fifflet

Överdådiga fester, vinprovningar och skidresor. Myndigheternas utsvävningar som Dagens Nyheter har avslöjat upprör många. Men vilket ansvar har det lokala facket haft? Björn Nyström på Saco Posten vill att Sveriges Ingenjörer börjar prata om fackets ansvar och skyldigheter.

Överdådiga fester, vinprovningar och skidresor. Myndigheternas utsvävningar som Dagens Nyheter har avslöjat upprör många. Men vilket ansvar har det lokala facket haft? Björn Nyström på Saco Posten vill att Sveriges Ingenjörer börjar prata om fackets ansvar och skyldigheter.

Ekonomisk brottslighet i olika former förekommer i såväl företag, myndigheter som kommuner. Medias granskningar av bokföring och avtal har avslöjat olika former av fiffel och hårresande utgifter på nöjeskontot, inte sällan bokfört för att försöka dölja hur pengarna har använts.

I flera tidningsartiklar har lokala fackliga representanter ifrågasatt underkonsulter som arbetsgivaren anlitat men nästan undantagslöst är det Skatteverket eller media som riktat sin strålkastare på bokföring och avtal. Det här upprör Postens Sacoordförande Björn Nyström. Han tycker att de fackliga representanterna också har ett ansvar.

– Vi har faktiskt ett ansvar att beivra oseriös verksamhet och ifrågasätta oskäligt dyra fester, personalresor och tvivelaktiga konsulttjänster. På 70-talet var det här en självklarhet men nu har det falligt i glömska. Det finns tyvärr en annan facklig kultur idag, säger han.

Björn Nyström har skrivit en motion till höstens fullmäktige där han vill att Sveriges Ingenjörer informerar förtroendevalda om deras möjligheter att bestrida oseriös verksamhet hos arbetsgivare med stöd av medbestämmandelagen paragraf 38 och 39, som handlar om arbetsgivarens skyldighet att förhandla med facket i samband med upphandlingar av konsulter.

– Jag har också begärt att förbundet sammanställer ett informationskompendium som förklarar vilka konsekvenser oseriös verksamhet innebär för anställda, arbetsgivare och samhället, säger han.

I de granskningar som media har gjort av Tillväxtverket har journalisterna ställt frågor till de fackliga representanterna om vad de känt till och hur de reagerat på uppgifterna som kommit fram. Men den viktigaste frågan tycker Björn Nyström att media har missat.
– Var de fackliga representanterna själva med festerna och resorna? Den frågan har ingen ställt.

Sveriges Ingenjörers fullmäktige hålls den 18-20 november. Sista dag att lämna in motioner är den första september.

4 kommentarer

  • Epsilon

    De ökande lagliga korruptioner från höga chefer leftekteras neråt och omvandlas till kriminalitet. Därför kriminaliteten ökar i samhälle. Kriminalitet belastar skattebetalarna ekonomisk märkant.

    25 augusti 2012
  • mover

    ”Facket har också ett ansvar för fifflet”
    Jo – medverkar/uppmuntrar man till eller deltar i företagsfifflet har man ett ansvar – i första hand inför sina medlemmar men också ett allmänt moraliskt ansvar (whistleblowers har vi nog alldeles för få av …). Och eget fiffel ska facket naturligtvis inte ägna sig åt.
    Men strikt ansvar har den som ytterst har mandat att leda verksamheten.
    Att från anti-fackligt håll eller från regeringsansvariga göra facket ansvarigt för fiffel i den ledda verksamheten – det är att inte ta ansvar – det är strutsmentalitet eller att skylla ifrån sig.

    24 augusti 2012
  • Peter 65 år

    Som statligt anställd sedan 1973 har jag sett en sorglig utveckling ifråga om fackets roll som maktens motkraft inom arbetslivet, och maktens motkraft måste alltid finnas i ett långsiktigt fungerande rättssamhälle. Den facklige representant på arbetsplatsen som alltid lojalt ställer upp på arbetsgivarens makthavares sida har en ljus framtid på arbetsplatsen med löneförhöjningar, förmåner, bra referenser m.m. Tvärtom för den fackliga representant som ställer upp för rättvisa och ideal. Liknande i andra länder kallar vi för korruption, vår egen kallar vi fortfarande för ”den svenska modellen” trots att den alltmer liknar den gamla sovjetiska modellen. Detta har även berett vägen för den skamlöst ökande ekonomiska skillnaderna mellan maktskiktet där man ohämmat gynnar varandra och vanliga nyttiga arbetande som lärare, ingenjörer m.m. Att man med fackets hjälp skrotade det gamla beprövade lönegradssystemet och ersatte den med s.k. fri lönesättning var första steget som röjde undan hindrena för maktmissbruk och korruption.

    24 augusti 2012
  • Johan E

    Bra sagt! Men som facklig representant kommer man att få det besvärligt, åtminstone till en början. Tyvärr ser inte alla anställda kopplingen mellan deras egen anställning och alltför mycket festande och förmåner. Missköts ett företag eller orgnisation kanske man inte har något jobb framöver… Med dåligt stöd från personalen i kombination med en irriterad företagsledning krävs det mycket skinn på näsan för att höja sin röst och påtala sådan här brister.

    23 augusti 2012

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Kommuner skär ned – men inte på ingenjörer

Kommuner skär ned – men inte på ingenjörer

Under första halvåret i år lade kommuner rekordmånga varsel, nästan fyra gånger så många som under hela året 2023. Men ingenjörer är inte de som påverkas i första hand.
Fler artiklar