Spam, spam, sausage and…jobs

Det började efter sommaren. Kanske har det faktum att vi gick över till Windows 7 något med saken att göra men det har jag inga belägg för. Det var bara så mycket annat som sket sig i och med uppgraderingen att jag inte helt kan avskriva ett samband.

Nåväl. Det handlar om mejl. Många mejl. I början var det ämnesrader i stil med ”översättare”, ”frilansare”, ”redigering av texter”. Ganska listigt eftersom jag mycket väl skulle kunna få sådana mejl. Det som gjorde mig misstänksam var att de var så många och att de kom från före detta kollegor som inte längre arbetar här. Jag stod emot frestelsen om billiga översättningar och utnyttjade delete-knappen flitigt.

En vecka och 500 mejl senare bytte de taktik. Nu var det erbjudanden om extrajobb, snabba cash på att bara sitta och surfa hemifrån. Också litet listigt. Vem har inte efter semestern känt ett visst motstånd mot att stiga upp klockan sex och ge sig iväg till kostnadsstället där man måste slåss mot en nyligen uppgraderat operativsystem i ett par veckor innan allt fungerar igen?
Men  – det finns inga gratisluncher – när jag såg att jag själv var avsändare av de flådiga erbjudandena om lönsamma surfsessioner avstod jag.

Skam den som ger sig. De har bytt ämnesrad igen och satsat på mer intellektuella utmaningar. Nu är det det schweiziska näringslivet som är ute efter min kompetens mot generös betalning.
Vad kan man dra för slutsatser? Tja – att spambranschen har mognat kanske. Istället för att gå direkt på den Maslowska behovstrappan med Viagra, Rolexklockor och miljonvinster i obskyra lotterier har man gått över till en helt annan sorts lockelser. Jobb. I ett krisande Europa är ett enkelt jobb där schweiziska näringslivet betalar generöst (förmodligen i franc!) en betydligt mer lönsam idé än sex (lättillgängligt på vilket nät som helst) eller klockor (köps ”nästan” äkta för femtio kronor på någon marknad).

En nackdel med spam är att det säkert slinker med ett och annat riktigt mejl när jag rensar. Så snälla ABB eller vilka ni nu är, som verkligen vill erbjuda mig ett lättsamt toppjobb till generös betalning – ring istället! Men säg för alla del inte att ni är från Microsoft och har något med min krånglande dator att göra. Då lägger jag på.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar