Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenMin röst ska komma från höger sida

Min röst ska komma från höger sida


Det bästa med lediga dagar
 är att de inte är som andra. Till exempel ringer inte klockan 05.57 utan vi vaknar när vi vaknar. Oftast vid åtta. Sen läser vi tidningen till sista bokstaven. Men de senaste helgerna har vi blivit störda. Runt klockan 8 pockar en högljudd röst på uppmärksamhet. Först trodde jag att det var vår märkliga granne som hade något hyss för sig. Men sedan förstod jag att det kom från köket. Av någon anledning hade timern till köksradion aktiverats.

Ingen stor sak om det inte vore för att radion är tio år gammal och ingen kommer ihåg vad alla knapparna går till och i vilken kombination de ska användas för just timern. Vi tryckte runt litet men inställningen står kvar. Jaja.

Samma ska händer då och då i badrummet. Det låter som om någon sitter och talar i mobiltelefon där inne men när jag kände igen statsministerns terapeutiska stämma fattade jag misstankar. Vad gjorde Fredrik Reinfeldt där? Mycket riktigt. Jag hade inte fått oväntat besök utan det var min urgamla transistor som av någon anledning hade blivit tidsinställd. Och hur var det man gjorde med den? Ingen som vet, ingen som vet.

”You need service immediately” meddelade en beslöjad kvinnoröst senast kompisen W och jag skulle köra till tippen med återvinningen i hennes trötta Renault:. ”Strunta i henne, inte ens verkstaden vet varför hon håller på”, avfärdade W det hela. Tydligen höll den beslöjade låda ganska ofta.

Rösterna förföljer mig. Och värre lär det bli – när det som kallas Internet of Everything, och alla prylar har en egen IP-adress och är uppkopplade mot internet, har slagit igenom. Då när allt ska styras, mätas och effektiviseras i ett ständigt flöde av information om elpriser, blodtryck, positioner, extrapriser och pollenhalter. Vi som har svårt att komma ihåg vad vår sambo sade vid frukostbordet hur ska vi klara alla dessa budskap? Och vad gör man när bruksanvisningen är borta och hela systemet plötsligt blir infekterat av någon mask från en missnöjd grupp seniorer som just har lärt sig hur man arrangerar en DDoS-attack. Man går där, på väg till Ingenjörshuset, med sina google-glasögon och samma stund man stiger av tunnelbanan vid Hötorget  säger en bestämd mansröst: ”Gör en u-sväng, din brödrost behöver omedelbar service.”

Det är sånt man kan fundera över på lediga dagar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.