Hjälp med att skriva vetenskapligt

Är du en av dem som känner dig osäker på den akademiska terminologin när du ska skriva uppsats? I så fall kanske det här beskedet kan lugna dig- flera lärosäten erbjuder faktiskt kurser i att skriva vetenskapligt.

Är du en av dem som känner dig osäker på den akademiska terminologin när du ska skriva uppsats? I så fall kanske det här beskedet kan lugna dig- flera lärosäten erbjuder faktiskt kurser i att skriva vetenskapligt.

I dag erbjuder många universitet och högskolor någon form av språkhandledning antingen inbakat i det program som studenten läser eller som seminarier och enskild handledning vid sidan om. Och hjälpen är inte som en del kanske tror bara till för dem som har svårt för att uttrycka sig. Carina Carlund som arbetar med språkhandledning vid Göteborgs universitet är noga med att inte kalla verksamheten för språkstöd.

Carina Carlund. Foto: Göteborgs universitet.

– Till oss kommer alla typer av studenter allt ifrån de som har svårt att skriva till de som är riktigt duktiga men vill lära sig mer, säger Carina Carlund.

Hon svarar nej på frågan om studenter har blivit sämre på att uttrycka sig vetenskapligt.

– Jag tror inte att studenter generellt har blivit sämre utan det är snarare fler studenter med annan bakgrund än tidigare som söker sig till högre studier, säger hon och betonar att problemet inte ligger hos studenterna utan att det är en högskolepedagogisk fråga.

På Göteborgs universitet blir även personalen erbjuden språkhandledning ifall de vill.

När en student blir erbjuden individuell språkhandledning går det till så att studenten skickar in en text som språkhandledarna sedan tittar på. Därefter träffas studenten och handledaren och under en halvtimme går de tillsammans igenom texten.

– När vi gör det ser studenten ofta vad han eller hon gör för fel, det kan handla om att de måste strukturera om texten för att få fram något tydligare eller kanske utveckla några passager, säger Carina.

Ett tips som hon vill ge är att man försöker skriva så mycket som möjligt. Ju mer man skriver desto enklare blir det.

– Jag tror att alla skulle tjäna på att skriva mer. Ingenjörer som ofta skriver både på svenska och på engelska behöver även den språkliga kompetensen, säger hon.

Carinas skrivtips!

* Krångla inte till det i onödan, skriv enkelt och tydligt men använd de termer som man använder inom ämnet.

* Skriv mycket, be om respons (från exempelvis lärare eller kursare).

* Läs igenom din text högt.

* Ge aldrig in första utkastet av en text utan bearbeta texten några gånger innan du lämnar in den.

När det gäller språkhandledning samarbetar Göteborgs universitet med Chalmers och ingenjörerna erbjuds exempelvis kursen ”English for engineers”.

Anna Eriksson

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar