Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemBloggenFramtidens ekonomi går runt runt

Framtidens ekonomi går runt runt

Världsekonomin närmar sig peak oil (vissa säger att vi redan har nått det). Den billiga energins dagar är hur som helst räknade, med alla de problem det för med sig. Men oljan är långt ifrån den enda ändliga resursen som vi i rask takt håller på att göra slut på.

Medvetenheten om en mängd ”peakar” ökar snabbt i världen. Peak phosphorus, peak rare earth metals, peak coal är några. Peak Everything är en titel på en bok av författaren Richard Heinberg, Han tillhör den växande skaran som förordar en ny sorts ekonomi, en cirkulär ekonomi, till skillnad från den linjära ekonomin som är förhärskande i dag.

I den cirkulära ekonomin hittar företagen affärsmöjligheterna i ett cirkulärt kretslopp, inspirerat av naturens kretslopp. Huvuddragen i idén är att avfall är en råvara som helst ska återanvändas, näst helst återvinnas. Om det inte går ska man utvinna energin ur avfallet. Alla produkter ska därför produceras så att de är lätta att återvinna.

I den cirkulära ekonomin finns också ett annat synsätt på försäljning respektive uthyrning. De flesta i dag slänger sin mobiltelefon bara ett par år efter att vi har köpt den. Telefonen och alla dess värdefulla metaller blir skrot. De som säljer mobilerna vill ju helst att vi ska slänga den gamla telefonen så att de kan få sälja en ny. Samma sak gäller för alla mängder av andra produkter som bilar, teveapparater och datorer.

Men om vi i stället kunde övergå till att hyra ut grejorna i stället, skulle reglerna ändras. I stället för att sälja kopieringsmaskiner, bilar och tvättmaskiner kan man hyra ut dem. Företrädare för den cirkulära ekonomin påpekar att med uthyrning av varor, har den som hyr ut dem ett tydligt incitament att få dem att hålla så länge som möjligt, och kanske även att ta tillbaka den uttjänta produkten för att få ut ”panten”, det vill säga värdet av materialet.

Allt fler intresserar sig för affärsmöjligheterna i den cirkulära ekonomin. Det kanske bästa med den är att enskilda företag kan tillämpa den. Det behövs inte en världsomfattande överenskommelse med polisiär övervakning för att det ska fungera.

Ellen MacArthur är en av de ledande personligheterna inom cirkulär ekonomi. Hon har nyligen dragit igång Circular Economy 100. Målet är att hundra av världens stora företag ska ansluta sig till programmet som både ska gynna världen och företagen själva. Ett dussintal företag har redan anslutit sig, däribland Coca-Cola, Cisco och Ikea.

Ellen MacArthur har också seglat jorden runt själv. Hör henne berätta om segling och cirkulär ekonomi.

Hör också Richard Heinberg prata om energi och tillväxt.


LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.