Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningVi litar mindre på forskningen

Vi litar mindre på forskningen

Vi tror på forskarna. Men allmänhetens förtroende för forskningen i sig har minskat. Eller har vi bara blivit mindre benägna att tro på det som sägs i medier och rapporter?

2011-2012 minskade svenskarnas förtroende för den forskning som bedrivs i Sverige. Sedan mätningarnas början 2002 har förtroendet för medicinsk respektive teknisk forskning minskat med 12 respektive 15 procentenheter. Samtidigt är medicin och teknik de två forskningsområden som vi ändå har högst förtroende för trots allt. 72 respektive 57 procent av de tillfrågade i en nyligen publicerad undersökning från Vetenskap & Allmänhet uppger att de har högt eller mycket högt för forskningen. Minst förtroende har vi för forskning inom humaniora.

– Områden som är lätta att förstå och som uppfattas som nyttiga för samhället och för enskilda människor prioriteras högst, säger Cissi Askwall, generalsekreterare för VA i ett pressmeddelande. Resultatet visar hur viktigt det är att forskare samverkar med det omgivande samhället.

Andelen tillfrågade som har litet förtroende för forskning har inte ökat. Det är istället de som tidigare har svarat att de inte visste som har övergått till att ha litet förtroende.

Forskarna själva åternjuter dock ett högt förtroende jämfört med andra yrkesgrupper. I en undersökning från SOM-institutet våren 2012 låg sjukvårdspersonal i topp följt av forskare.

– Idag är inte forskning lika okritiskt hyllad och inte heller lika helig. Och det är kanske på sitt sätt en förbättring, eftersom det antyder en större kritisk kompetens hos allmänheten, säger Sören Holmberg, professor vid SOM-institutet som också varit med och gjort undersökningen.

Undersökningen omfattade 3000 svenskar och hade en svarsfrekvens på 57 procent.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.