Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Vi vill inspirera ingenjörsstudenter"

”Vi vill inspirera ingenjörsstudenter”

Marie Lagström och Emelie Andrén Meiton blev utsedda till "Årets teknikkvinna" 2013 för sitt arbete med womengineer.org. Foto: Kristofer Hedlund, Universum.
Marie Lagström och Emelie Andrén Meiton blev utsedda till ”Årets teknikkvinna” 2013 för sitt arbete med womengineer.org. Foto: Kristofer Hedlund, Universum.

Med utnämningen till ”Årets teknikkvinna” hoppas grundarna av womengineer.org komma närmare sitt mål: att lika många kvinnor som män ska utexamineras inom ingenjörsyrket 2030.

Redan som studenter på KTH var det tydligt för Marie Lagström och Emelie Andrén Meiton att kvinnor är i minoritet bland ingenjörer. De började leka med tanken på att starta en sajt för att visa möjligheterna med yrket, för att inspirera och informera tjejer. Sådant som de själva hade velat ha tillgång till när de pluggade till att bli ingenjör.

– Vad coolt det vore om en tjej som sitter hemma och googlar på ingenjör+tjej hittar vår sajt, tänkte vi. Vi noterade ju att det inte fanns så många kvinnliga förebilder inom ingenjörsyrket, berättar Marie Lagström.

Sajten womengineer.org, idén konkretiserad, fyller fem år i år. Här finns både intervjuer med färdiga ingenjörer, bloggar med kvinnliga ingenjörsstudenter, information och tips samlat.

– Vi vill inspirera ingenjörsstudenter, men många frågor kan också handla om hur tråkig en kurs känns. Vi vill förmedla alla aspekter av hur det här livet kan se ut, säger Marie Lagström.

Grundarna har ett
tydligt mål med sitt arbete, att lika många kvinnor som män ska utexamineras inom ingenjörsyrket till 2030. För Marie Lagström är det självklart att teknik är ett område som både kvinnor och män kan bidra till.

– Om ett företag eller Sverige ska vara konkurrenskraftigt ska man använda hela den kapacitet som finns i samhället och inte en del, säger Marie Lagström.

Hittills i år har sajten haft cirka 20 000 unika besökare. ”En dålig dag” surfar ungefär 100 personer in. Womengineer har fått bra publicitet och bra respons, vilket har gjort det lätt att motivera sajtens fortsatta existens, trots att både Marie Lagström och Emelie Andrén Meiton nu arbetar på olika håll, på Volvo i Göteborg respektive Siemens i Schweiz.

Att Marie Lagström och Emelie Andrén Meiton tidigare i oktober utsågs till ”Årets teknikkvinna” av Saab för sitt ”brinnande intresse för att locka tjejer till ingenjörsyrket” gör det också lättare att ta steget till nästa nivå.

– Om vi kan involvera fler företag som har resurser och som kan belysa frågan att få in fler kvinnliga ingenjörer på den svenska arbetsmarknaden kan vi nå ut med vårt budskap mycket lättare, säger Marie Lagström.

Hennes budskap till företag som är seriösa med sitt jämställdhetsarbete är att måste de sätta upp tydliga aktiviteter, ha mål och följa upp dem. Det räcker inte att säga att man stöttar idén om fler kvinnliga ingenjörer.

– Kvinnor tenderar att tycka att företagens värderingar spelar större roll än män gör och vill att företagen har goda grundvärderingar. Det är en viktig slutsats som jag tycker att företag ska ta till sig.

Vad vill du säga till kvinnor som funderar på att bli ingenjörer, men tvekar?
– Vill du lösa problem och bidra till förändring är ingenjörsyrket rätt. Som läkar- eller lärarstudent är det så konkret vad man blir. Man vet också vad man inte blir. För en ingenjörsstudent finns alla möjligheter. Där är det bara din egen fantasi som sätter gränser.

Ania Obminska

2 KOMMENTARER

  1. Hela iden med att LOCKA kvinnor till ingenjörsyrket är förkastlig. Locka är ur vissa aspekter synonymt med att lura. Presentera vad yrket innebär, vad man kan åstadkomma och vad man själv uppnår. Men varje individ måste få dra sina egna slutsatser, kvinna som mapn. Målet om 50% utexade kvinnor är

  2. Grattis!

    Det vore roligt om man instiftade ett pris som hette ”Årets teknist” eller liknande könsneutralt och sen bara råkade utse en massa grymma kvinnor.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.